MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ιούνιος 2019: Τα SOS της πολιτιστικής ατζέντας του μήνα

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εικαστικές εκθέσεις που ξεχωρίζουν μέσα στο Iούνιο εντός κι εκτός Αθήνας.

Οιδίπους στην Επίδαυρο από τον Μπομπ Γουίλσον
author-image Στέλλα Χαραμή

Όπερα & Θέατρο

“Νόρμα” του Μπελλίνι στο Ηρώδειο

Μια όπερα απολύτως και πολλαπλά συνδεδεμένη με την Ελλάδα, η «Νόρμα» του Μπελλίνι – υπήρξε από τις πρώτες όπερες που παρουσιάστηκαν στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους  και έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, και από τη Μαρία Κάλλας – επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Μπαλατσινού και σκηνοθεσία του Κάρλους Παντρίσσα των Λα Φούρα ντελς Μπάους. Τον επώνυμο ρόλο αναλαμβάνει η διάσημη Ιταλίδα υψίφωνος Κάρμεν Τζανναττάζιο.
Πού: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 5,7, 9 και 11 Ιουνίου
Πόσο: 15-100 ευρώ

“Οιδίπους” του Σοφοκλή στην Επίδαυρο από τον Μπομπ Γουίλσον

Ο Μπομπ Γουίλσον εγκαινιάζει τη φετινή Επίδαυρο πραγματοποιώντας και το προσωπικό ντεμπούτο στην αργολική γη. Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα – πό τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του – ξεδιπλώνεται μέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableaux vivants του. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν, τον βίο και την πολιτεία του Οιδίποδα, σαν να μιλάνε διαμέσου των αιώνων. Στην πρωταγωνιστική ομάδα και οι δικοί μας Λυδία Κονιόρδου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Φουσέκης.
Πού: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 21 και 22 Ιουνίου
Πόσο: 15-100 ευρώ

“Ορέστεια”: όλη η τριλογία σε μια παράσταση από το Εθνικό

Μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: Τρεις σκηνοθέτιδες στην πρώτη τους εμφάνιση στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια», τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον «Αγαμέμνονα» σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις «Χοηφόρους» η Λίλλυ Μελεμέ και τις «Ευμενίδες» η Γεωργία Μαυραγάνη. Η παράσταση θα δοθεί ολοκληρωμένη μόνο στην Επίδαυρο με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Αργύρη Ξάφη, Εύη Σαουλίδου, Κόρα Καρβούνη, Αγλαϊα Παππά κ.α.
Πού: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 28 και 29 Ιουνίου
Πόσο: 5-45 ευρώ

Iggy Pop

Release Athens: 8 μέρες γεμάτες μουσική!

Πολυσυλλεκτικό, πολυπρόσωπο και  χορταστικό. Το Release φέτος απλώνεται σε όλο τον Ιούνιο και ξεκινάει δυναμικά με ένα μεγάλο όνομα της reggae τον Damian Marley και ένα δυνατό reggae/ dub πρόγραμμα (7 Ιουνίου). Συνεχίζει με πρωταγωνιστές τον punk ήρωα  Iggy Pop και τους James (8 Ιουνίου), Manowar (14 Ιουνίου), New Order, Johnny Marr, Fontaines D.C (16 Ιουνίου), Clutch, Black Rebel Motorcycle Club (19 Ιουνίου), Cypress Hill, Dub FX, Ταφ Λάθος (21 Ιουνίου), Hozier, Roisin Murphy (23 Ιουνίου), Alice in Chains,1 000Mods (24 Ιουνίου), Disturbed, Anthrax (30 Ιουνίου).
Πού: Πλατεία Νερού, Παλαιό Φάληρο
Πόσο: Aπό 30 ευρώ

Η Ελένη Καραϊνδρου στο Ηρώδειο

Τριάντα ένα χρόνια μετά την εμβληματική της συναυλία στο Ηρώδειο το 1988, η Ελένη Καραΐνδρου θα παρουσιάσει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα σε δύο ενότητες.  Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν τα νέα της έργα από τη διεθνή έκδοση της ECM «New Series Tous des oiseaux», που γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία ενώ  στο δεύτερο  μέρος θα παρουσιαστούν έργα αγαπημένα από τις συνεργασίες της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, την Τώνια Μαρκετάκη, την Μαργκαρέτε φον Τρόττα, το Χριστόφορο Χριστοφή, τον Ζυλ Ντασέν και τον Αντώνη Αντύπα. Η Ελένη Καραΐνδρου θα παίξει πιάνο πλαισιωμένη από κορυφαίους σολίστ, παλαιότερους αλλά και νέους. Τη βραδιά σκηνοθετεί ο Αντώνης Αντύπας και τραγουδά η Σαββίνα Γιαννάτου.
Πού: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 14 Ιουνίου
Πόσο: 15-65 ευρώ

Οι Jethro Tull γιορτάζουν 50 χρόνια μουσικής

Μετά την πρώτη τους ιστορική εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2003,  οι Jethro Tull επιστρέφουν  για να γιορτάσουν τα 50 τους χρόνια. Έχοντας διαγράψει ξεχωριστή πορεία στη ροκ σκηνή, καθοδηγούμενοι από τη μουσική ευφυία του πολυτάλαντου Ian Anderson, οι Jethro Tull έχουν επηρεάσει γενιές και γενιές. Μ’ ένα πληθωρικό μουσικό ύφος που κινείται από μπλουζ και χάρντ ροκ ως progressive φόρμες, art rock και πολύπλοκες συνθέσεις με τη χρήση κλασικών οργάνων,  η βρετανική μπάντα από το Λούτον δίκαια συγκαταλέγεται στη λίστα με τα σημαντικότερα σχήματα της ροκ μουσικής. Στη μοναδική τους εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα κάνουν μία μεγάλη αναδρομή στην μακρόχρονη πορεία τους.
Πού: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 15 Ιουνίου
Πόσο: 60-100 ευρώ

Λεωνίδας Καβάκος

Ο Λεωνίδας Καβάκος συναντά τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης στο Ηρώδειο

Σ’ ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης – μια από τις κορυφαίες στον κόσμο – ενώνει τις δυνάμεις της με τον κορυφαίο βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο.   Ο Καβάκος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία στη σκηνή του Ηρωδείου το 1984, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κι έκτοτε ως σολίστ αλλά και ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με όλες τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 64 του Μέντελσον, τη Συμφωνία αρ. 31 σε ρε μείζονα KV 297 (του Παρισιού) του Μότσαρτ, και τη Συμφωνία αρ. 7, σε λα μείζονα, έργο 92 του Μπετόβεν.
Πού: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 22 Ιουνίου
Πόσο: 15-100 ευρώ

Αndrew Bird

Summer Νostos Festival  στο ΚΠΙΣΝ

Το πολύ-φεστιβάλ. Για  πέμπτη συνεχή χρονιά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνει το  Summer Nostos και καλεί το κοινό σε μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις όπου κεντρική θέση έχει η μουσική. ‘Ήχοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και διαφορετικά είδη μουσικής, Neneh Cherry, Αndrew Bird,  Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Low, Local Natives, Nakhane, Γιωργος Μαργαρίτης, Υala 2.0 και πολλοί άλλοι. Ο Brian Eno συμμετέχει  με εικαστική εγκατάσταση, ανάμεσα σε άλλα πολλά και αξιόλογα…
Πού: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παλαιό Φάληρο
Πότε: 23 – 30 Ιουνίου
Πόσο: Είσοδος ελεύθερη

Plissken Festival στην Τεχνόπολη

Εντυπωσιακό line-up στο φετινό, καλοκαιρινό Plisskën. Ο Giorgio Moroder ενώνει γενιές στο κοινό του, οι Jungle το συγχρονίζουν με το σήμερα, οι Tinariwen, o Νicola Cruz και όχι μόνο το ταξιδεύουν σε ήχους του κόσμου και εξωτικές μουσικές. Στις σκηνές του, συναντιώνται διαφορετικές τάσεις και χρώματα της μουσικής. The Black Madonna, Black Milk, Peter Bjorn &John, Hunee και άλλοι πολλοί.
Πού: Τεχνόπολη, Γκάζι
Πότε: 26 και 27 Ιουνίου
Πόσο: 33 ευρώ

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ηρώδειο

Tα 80 του χρόνια γιορτάζει ο Γιάννης Μαρκόπουλος και μαζί γιορτάζει ένα έργο 60 σχεδόν χρόνων, που απλώνεται από τα τραγούδια έως τις συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα και από την κινηματογραφική και θεατρική μουσική έως την όπερα και τα ορατόρια. Ο μεγάλος μας συνθέτης θα επιλέξει για την εορταστική αυτή βραδιά τα σπουδαία τραγούδια του από την «Ιθαγένεια», τη «Θητεία», το «Χρονικό» και διάσημα ορχηστρικά που του χάρισαν την ευρύτερη αποδοχή και συνεχίζουν να συγκινούν και να κινητοποιούν το συλλογικό αίσθημα από γενιά σε γενιά. Ερμηνεύουν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Γιάννης Χαρούλης.
Πού Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 28 Ιουνίου
Πόσο: 15-65 ευρώ

Project

Όπερα και Μόδα: Μαγεία στη Λυρική Σκηνή

Μετά από δύο χρόνια, το επιτυχημένο project επιστρέφει. Σε καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, επιχειρεί να συνδυάσει το λυρικό θέατρο με την υψηλή ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό προχωρώντας πέρα από τα προφανή. Το φετινό θέμα θυμίζει τη δυναμική της σύμπραξης των δύο αυτών συμπάντων με ένα αποτέλεσμα εκρηκτικής ομορφιάς. Ταυτόχρονα, μέσα από το project θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η δουλειά της Tina Kalivas, μιας διεθνώς καταξιωμένης, ελληνικής καταγωγής, σχεδιάστριας και ενδυματολόγου με πορεία τόσο στoν χώρο της μόδας, όσο και στη βιομηχανία του Χόλυγουντ.
Πού: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Πότε: Από 6 Ιουνίου
Πόσο: Ελεύθερη είσοδος (με προεγγραφή)

1ο Αthens Music Week

Η μουσική και η πόλη. Εκδηλώσεις, σκηνές, συναυλίες, συναντήσεις – ένας μουσικός μαραθώνιος, όπου μια εβδομάδα γεμίζει με μουσική  Παράλληλα στο Athens Music Convention, μουσικές εκδηλώσεις σε 30 διαφορετικά σημεία της πόλης (το πρόγραμμα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής)  συναντήσεις, συζητήσεις, ανοιχτές στο κοινό.
Πού: Παντού στην Αθήνα
Πότε: 17- 23 Ιουνίου
Πόσο: Ελεύθερη είσοδος & εισιτήρια

Εκθέσεις

Κώστας Παπανικολάου: Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας

Στις 6 Ιουνίου ξεκινά η ατομική έκθεση του Κώστα Παπανικολάου στη Γκαλερί Σκουφά. Στα έργα του απεικονίζεται μια πολιτεία που αγωνίζεται να ορθοποδήσει, καθώς ζυμώνεται με τις δυσκολίες της ζωής. Από τις πεδιάδες της Πομπηίας ως τις γειτονιές της Καισαριανής, το μεσογειακό φως διαχέεται στα έργα του ζωγράφου και φωτίζει σκηνές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που χαίρονται την αλήθεια της ζωής μέσα στην απόλυτη απλότητά της, αγνοώντας όμως τα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής.
Πού: Γκαλερί Σκουφά
Πότε: 6-29 Ιουνίου

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης x2 στον Πόρο

Η γκαλερί Citronne ξεκινά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στον Πόρο με δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις του Γιάννη Ψυχοπαίδη, με κοινή θεματική «Ίχνη στον Χρόνο». Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης αποκαλεί και τις δύο αυτές εκθέσεις εικαστικά ημερολόγια, μια τακτή καταγραφή, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίσσεται μια αφήγηση προσωπική, αλλά με αναφορές σε συλλογική μνήμη. Στην πρώτη έκθεση «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου ο Ψυχοπαίδης εκθέτει  παλαιότερα έργα με την μορφή κλειστών-ανοιχτών βιβλίων που αντιστοιχούν στα 24 γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου και είναι κατά τον καλλιτέχνη, οι εικόνες μιας γλώσσας που αναρωτιέται για την χαμένη ενότητα του παρόντος με το παρελθόν. Στην δεύτερη με τίτλο «Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός καλοκαιριού» που θα παρουσιαστεί στον χώρο της Γκαλερί θα δούμε μια ενότητα από 67 νέα έργα, νεκρές φύσεις, όπου ο καλλιτέχνης αναπτύσσει ένα ολόκληρο σύστημα συμβόλων.
Πού: Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου και Γκαλερί Citronne
Πότε: Aπό 8 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 201

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b