MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο αρχιτέκτονας IM Pei και το τέλος μιας αρχιτεκτονικής εποχής

Ο γνωστός αρχιτέκτονας και δημιουργός της Πυραμίδας του Λούβρου IM Pei απεβίωσε, την Πέμπτη 16 Μαΐου, σε ηλικία 102 ετών και ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας αρχιτεκτονικής εποχής

Monopoli Team

Ο Κινέζος-Αμερικανός αρχιτέκτονας IM Pei, εμπνευστής της εμβληματικής πυραμίδας που κοσμεί της αυλή του παρισινού Λούβρου και κάτοχος του βραβείου Πρίτσκερ, έφυγε από τη ζωή στην ώριμη ηλικία των 102 ετών.

Η πυραμίδα του Λούβρου, Παρίσι

Τον θάνατό του επιβεβαίωσαν οι συνεργάτες του στην εταιρία του, Pei Cobb Freed & Partners. Ο γιος του, Li Chung Pei, αποκάλυψε στη New York Times ότι ο πατέρας του απεβίωσε τη νύχτα της 16ης Μαΐου.

Ο IM Pei ήταν γνωστός για το μοντέρνο, τολμηρό του ύφος, καθώς πειραματιζόταν με αυστηρά γεωμετρικά σχήματα. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται μουσεία, βιβλιοθήκες, αλλά και πολιτιστικά κέντρα.

Τα πιο γνωστά του έργα περιλαμβάνουν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα (Κατάρ), τη φτιαγμένη από γυαλί και ατσάλι πυραμίδα του Λούβρου στο Παρίσι, και τη Βιβλιοθήκη Κένεντι στη Βοστώνη. Άλλα φημισμένα έργα του είναι ο Πύργος της Τράπεζας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, το Μουσείο Suhzou στην Κίνα, το Μουσείο Miho στην Ιαπωνία, και το Rock and Roll Hall of Fame στην Αμερική.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Ντόχα

Βιβλιοθήκη Κένεντι, Βοστώνη

Ο θάνατος του Pei σηματοδοτεί το τέλος μιας αρχιτεκτονικής εποχής

Ο Pei τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Συγκεκριμένα, παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο AIA (Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) το 1979, το Βραβείο Πρίτσκερ το 1983, το πρώτο βραβείο Praemium Imperiale Αρχιτεκτονικής το 1989 και το χρυσό μετάλλιο του RIBA (Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων) to 2010.

Έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τα μέλη της αρχιτεκτονικής κοινότητας. “Πρόκειται για το τέλος μιας αρχιτεκτονικής εποχής” είπε ο Paul Goldberger, συγγραφέας και κριτικός, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. “Μια θλιβερή στιγμή, αλλά μια καριέρα – και μια ζωή – άξια εορτασμού.”

Το 2012, ο αρχιτέκτονας David Adjaye περιέλαβε τον Pei στη λίστα προτύπων του.

“Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στην αρχιτεκτονική, ο IM Pei αποτελούσε ήδη έναν γίγαντα στο αρχιτεκτονικό στερέωμα,”είπε. “Το έργο του φαινόταν αβίαστα ικανό να δημιουργήσει ιδιαίτερη διαύγεια από πολύπλοκες, αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις.”

Ο Pei υπήρξε μαθητής των δασκάλων του Bauhaus

Ο Ieoh Ming Pei γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1917 στην Guangzhou της Κίνας. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1935, με σκοπό να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Έπειτα παρακολούθησε μια σειρά μαθημάτων μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Φοίτησε στη συνέχεια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχεδίου στο Harvard, όπου και διδάχθηκε από τους ιδρυτές του Bauhaus Walter Gropius και Marcel Breuer.

Ο Pei ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1948 δουλεύοντας για τον Αμερικανό μεγιστάνα ακίνητης περιουσίας, William Zeckendorf.

Ίδρυσε τη δική του αρχιτεκτονική εταιρία το 1955 στη Νέα Υόρκη, μαζί με τους Henry N. Cobb και Eason H. Leonard. Μετά από αρκετές αλλαγές ονομασιών, κατέληξε να λέγεται Pei Cobb Freed & Partners το 1989. Ο Pei αποσύρθηκε από την πλήρη εργασία ένα χρόνο αργότερα, συνέχισε ωστόσο να δρα ως σύμβουλος σε αρκετά πρότζεκτ.

Άρθρο από dezeen.com

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b