MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PHOTO - STORIES

Δεντρόσπιτα: Μια οικολογικά συμφέρουσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα;

Ο Matthew Chamberlain, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Westminster, προτείνει μια εναλλακτική, “πράσινη” λύση στο πρόβλημα έλλειψης στέγασης του Λονδίνου

Monopoli Team

Μια εφευρετική και οικολογικά συμφέρουσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του Λονδίνου δίνει ο Matthew Chamberlain. Η πρότασή του ονομάζεται “Street Tree Pods” και αποτελεί μια βιώσιμη απάντηση στην έλλειψη χώρου για στέγαση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των υψηλών επιπέδων μόλυνσης του αέρα.

Τα Street Tree Pods είναι ξύλινες κατασκευές σε σχήμα που παραπέμπει σε δάκρυ, σχεδιασμένες να τοποθετούνται σε ήδη υπάρχοντα δέντρα στα λονδρέζικα πεζοδρόμια ή να κτίζονται γύρω από νέα δέντρα.

Καταλαμβάνοντας τον ίδιο χώρο με μια μόνο θέση πάρκινγκ, τα ιδιαίτερα αυτά δεντρόσπιτα μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη στέγαση σε έναν ένοικο τη φορά. Ο εμπνευστής τους, Chamberlain, οραματίζεται τα “σπίτια” αυτά να κατοικούνται από φοιτητές, νέους επαγγελματίες, και προσωρινούς αστέγους κατά τη διαδικασία εύρεσης νέου χώρου διαμονής.

Το εξωτερικό

“Τα Street Tree Pods αποζητούν να προσφέρουν μια νέα, φρέσκια οπτική για την αστικοποίηση και τη διαβίωση στο εσωτερικό κοινοτήτων, ενώ παράλληλα θα διαχειριστούν όχι μόνο το πρόβλημα έλλειψης χώρου στέγασης, αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος,” εξηγεί ο Chamberlain.

“Αυτά τα αυτοεξυπηρετούμενα, οικολογικά, αστικά δεντρόσπιτα ενώνουν το χώρο κατοικίας και το δέντρο, διευκολύνοντας έτσι τη εγγενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την έλξη του προς τις φυσικές διαδικασίες. Παράλληλα, βοηθούν τον ένοικο να επικεντρωθεί στην προσωπική του ευεξία, μέσα πάντα από το πρίσμα μιας φιλικής προς το περιβάλλον κατοικίας.”

Το καμπυλωτό σχήμα των δεντρόσπιτων παραπέμπει στο φυσικό φαινόμενο της κύρτωσης των κλαδιών και του κορμού ενός δέντρου, έως ότου συναντηθούν με τις ρίζες του. Μια επίστρωση με ξύλο κέδρου θα μπορούσε να δώσει στην κατασκευή υφή και φυσική όψη, ενώ ξύλινες φωλιές για πουλιά εγκατεστημένες στην κορυφή μεταξύ των κλαδιών του δέντρου θα προσέφεραν στέγη στα πουλιά της πόλης.

Ο Chamberlain, που ολοκλήρωσε το πρότζεκτ ως τμήμα του MΑ του στην αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Westminster, πιστεύει ότι το πρότζεκτ του μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό στοιχείο της πολεοδομίας αποτελούν τα δέντρα.

Τα οφέλη του πρότζεκτ

Ισχυρίζεται ότι το πρότζεκτ Street Tree Pods έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την πυκνότητα τόσο της στέγασης, όσο και της πρασινάδας στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, οι κάτοικοι τόσο των δεντρόσπιτων όσο και των ήδη υπάρχοντων σπιτιών θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη της φύσης, πράγμα που συχνά παραβλέπεται στα αστικά περιβάλλοντα.

“Τα δέντρα είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνουν την παχυσαρκία και ορισμένους κινδύνους σχετικά με την υγεία, ενώ ταυτόχρονα  βελτιώνουν την ψυχική κατάσταση και εν τέλει βοηθούν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο χαρούμενοι και με πιο θετική διάθεση στην καθημερινότητά τους,” είπε ο Chamberlain. “Αρκετά συχνά, ωστόσο, αμελείται η ιδιότητά τους ως ένα ζωτικό τμήμα της πολεοδομίας και της επιστήμης της υγείας. Το πρότζεκτ αυτό σιωπηλά επιχειρηματολογεί υπέρ της προσαρμογής του φυσικού περιβάλλοντος στον χώρο κατοικίας μας.”

“Δεν αρκεί απλά να παραμερίζουμε τη φύση, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος για τις ανθρώπινες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Τα δέντρα είναι απαραίτητα για την επιτυχία, υγεία, και ευεξία όλων των ανθρώπων, καθώς παρέχουν ασύγκριτα οφέλη για την ποιότητα ζωής μας”, συνέχισε.

Το εσωτερικό

Οι κορμοί των δέντρων θα διαπερνούν τον πυρήνα κάθε κατασκευής, στηρίζοντας με φυσικό τρόπο το βάρος της. Έτσι, τα κλαδιά δεν επιβαρύνονται με το βάρος του δεντρόσπιτου. Οι κορμοί θα προστατεύονται από ένα κάλυμμα φτιαγμένο από φθοριούχο πλαστικό, το οποίο θα επιτρέπει στο νερό να φτάνει στο δέντρο και στο έδαφος. Παράλληλα, μια λαστιχένια φλάντζα μεταξύ του κορμού και της πλαστικής επένδυσης θα αφήνει χώρο στο δέντρο να επεκταθεί, παραμένοντας ωστόσο προστατευμένο. Εξωτερικά, τα φύλλα θα χρησιμεύουν ως φυσική συσκευή σκίασης.

Η είσοδος στα δεντρόσπιτα θα γίνεται μέσω μιας αναδιπλούμενης σκάλας, προσβάσιμης από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Η σκάλα αυτή θα οδηγεί στο εσωτερικό της κάθε κατοικίας, όπου, σύμφωνα με το σχέδιο του Chamberlain, θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα. Το κατώτερο επίπεδο θα περιέχει τις δεξαμενές αποθήκευσης βρόχινου νερού, την αντλία θερμού αέρα, καθώς και τον βιοαποικοδομητή.

Το δεύτερο επίπεδο θα περιέχει την κουζίνα και το καθιστικό, ένα μικρό μπάνιο και ένα μπαλκόνι. Ο τρίτος όροφος θα έχει ένα δεύτερο μπάνιο, αυτή τη φορά με ντουζιέρα, χώρο εργασίας, και αποθηκευτικό χώρο. Τέλος, το τέταρτο επίπεδο του δεντρόσπιτου θα αποτελεί την κρεβατοκάμαρα, η οποία θα φωτίζεται με ενσωματωμένο στο ταβάνι φωτιστικό μηχανισμό.

Κάθε σπίτι θα διαθέτει σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, φυσικό εξαερισμό, και αντλίες θερμού αέρα, οι οποίες θα βοηθούν το σπίτι να λειτουργεί με πιο βιώσιμο τρόπο. Κάτω από το σπίτι θα υπάρχει χώρος αποθήκευσης ποδηλάτου και χώρος στάθμευσης για ένα αυτοκίνητο.

Το δίκτυο επικοινωνίας δεντρόσπιτων

Ο Chamberlain έχει ακόμα οραματιστεί έναν υπερυψωμένο ποδηλατόδρομο που θα συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω μιας σειράς από πόρτες, τοποθετημένες στο τρίτο επίπεδο κάθε σπιτιού.

Επιπροσθέτως, μια εφαρμογή Street Tree Pod θα λειτουργήσει ως βάση ακινήτων για τα δεντρόσπιτα.

“Η εφαρμογή Street Treet Pod σχεδιάστηκε ως ένα όραμα για την τελική εξέλιση του πρότζεκτ στο μέλλον,” είπε ο Chamberlain. “Η αρχική σελίδα της εφαρμογής δείχνει όλους τους διαφορετικούς τύπους δεντρόσπιτων που είναι διαθέσιμοι, μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες, όπως π.χ. το είδος του δέντρου και ο αριθμός κρεβατοκάμαρων.”

Παράλληλα με το σχεδιασμό του πρότζεκτ Street Tree Pods, ο Chamberlain ανέπτυξε έναν παραμετρικό αλγόριθμο, ο οποίος επιτρέπει στο πρότζεκτ να εφαρμοστεί και σε δέντρα με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.

Άλλοι σχεδιαστές ανταποκρίθηκαν επίσης στη στεγαστική κρίση του Λονδίνου. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται ο Llywelyn James, απόφοιτος του τμήματος αρχιτεκτονικής του Royal College of Art, ο οποίος πρότεινε μια σειρά ανυψωμένων κατοικιών σε πρώην βιομηχανικές περιοχές, και το στούντιο αρχιτεκτονικής Other Office, που πρότεινε το παλάτι του Μπάκινγκχαμ ως έναν τρόπο στέγασης περίπου 50,000 ατόμων.

Πηγή: dezeen.com 

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b