MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ

Park Your Cinema: Τι θα δούμε το Μάιο στο ΚΠΙΣΝ

Για ένα ακόμη καλοκαίρι, η σειρά υπαίθριων προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει διαχρονικές ταινίες, τις οποίες το κοινό είτε θα ανακαλύψει για πρώτη φορά είτε θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί

Monopoli Team

Έργα που γέννησαν αναμνήσεις και δεν σταμάτησαν να αγαπιούνται στο πέρασμα του χρόνου, θυμίζοντάς μας πόσο μαγικός είναι ο κινηματογράφος.

Ιδανική αρχή για φέτος, δύο μυθικά φιλμ που γιορτάζουν επετείους… σε αριθμό δεκαετιών! Τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα του Μάγου του Οζ και τα 60 χρόνια από την πρώτη προβολή της animated Ωραίας Κοιμωμένης μοιράζονται έναν κοινό τόπο προέλευσης, τον κόσμο του παραμυθιού, και συγκινούν εξίσου παιδιά και ενήλικες.

Το πρόγραμμα ταινιών του Park Your Cinema επιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται στις 21:00 στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Προτείνεται οι θεατές να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό και ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος.

Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ωραία Κοιμωμένη / Sleeping Beauty (1959)
Σάββατο 25 Μαΐου στις 21.00, Ξέφωτο

Η κακιά μάγισσα Μαλέφισεντ καταριέται την πριγκίπισσα Ορόρα την ημέρα της βάπτισής της. Τα ξόρκια θα μπορέσει να «σπάσει» μονάχα ο ερχομός ενός πρίγκιπα, όμως κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο. Η 16η ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney αποτελεί μεταφορά του κλασικού παραμυθιού του Γάλλου Charles Perrault. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του σκίτσου (ειδικά στα φόντα) μάλλον ξεπερνούσε αυτό που μπορούσε να αποδεχτεί το κοινό της εποχής και το φιλμ υπήρξε εισπρακτική αποτυχία, υποχρεώνοντας το studio να σταματήσει τις παραγωγές που βασίζονταν σε παραμύθια (το επόμενο ήταν η Μικρή Γοργόνα, το 1989!). Η μουσική περιλαμβάνει κυρίως διασκευές και εναλλακτικά arrangements από τις συνθέσεις του Pyotr Ilyich Tchaikovsky για το ομώνυμο μπαλέτο, δηλαδή ακόμη μια τολμηρή ποιοτική επιλογή του πρωτοπόρου Walt Disney.
Σκηνοθεσία: Clyde Geronimi
Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ο Μάγος του Οζ / The Wizard of Oz (1939)
Κυριακή 26 Μαΐου στις 21.00, Ξέφωτο

Η Ντόροθι νομίζει πως δεν βρίσκεται πια στο Κάνσας, ύστερα από το χτύπημα ενός τρομερού τυφώνα που… πήρε και σήκωσε τη φάρμα της οικογένειάς της. Θα βρει την ευτυχία «πέρα από το ουράνιο τόξο», ακολουθώντας τον κίτρινο, τούβλινο δρόμο που οδηγεί στο παλάτι του Μάγου του Οζ; Βασισμένη στο παραμύθι του L. Frank Baum The Wonderful Wizard of Oz (1900), η αξιαγάπητη αυτή ταινία υπήρξε η ακριβότερη παραγωγή εκείνης της περιόδου για το studio της MGM, το οποίο σχεδόν ισοφάρισε το κόστος της μόλις το 1949! Δίκαια θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία φιλμ της 7ης Τέχνης και σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι αυτή που έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία του κινηματογράφου. Τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού (για το «Over the Rainbow», φυσικά), ενώ χάρη στην άρνηση του studio της FOX να επιτρέψει στην Shirley Temple να πρωταγωνιστήσει, είδαμε την Judy Garland να ερμηνεύει την Ντόροθι. Τα γυρίσματα ολοκλήρωσε ο King Vidor (ουσιαστικά τις σκηνές σε σέπια, στο «ρεαλιστικό» σύμπαν του Κάνσας), καθώς ο Victor Fleming έπρεπε να «μετακομίσει» στην καρέκλα του σκηνοθέτη του Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Ο Μάγος του Οζ ήταν ένα από τα πρώτα 25 φιλμ τα οποία μπήκαν στη λίστα του Εθνικού Μητρώου Ταινιών των ΗΠΑ με σκοπό να διασωθούν ως μέρος της αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σκηνοθεσία: Victor Fleming
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Σε όλες τις προβολές του Park Your Cinema η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα SNFCC.org και στα social media @SNFCC.

Περισσότερα από Στην Πόλη
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Free City: Τι κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Ο Πάνος Βλάχος με 'χωρίς πρόγραμμα' στο Θέατρο Βράχων, ο Κωνσταντής Πιστιόλης στήνει ένα γλέντι στην Τεχνόπολη - Όσα θα κάνουμε σήμερα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Hot or Not #184: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Plisskën, Off The Hook Festival, η Άννα Βίσση στο Καλλιμάρμαρο - Όσα δεν θες να χάσεις αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Free City: 10 δωρεάν εκδηλώσεις αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εταιρικές Δράσεις
Μια “σφραγίδα” ποιότητας για τη γη, τον άνθρωπο και τον τόπο
Εκδηλώσεις
15 μεγάλες συναυλίες που θα ζήσουμε το φθινόπωρο στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Το Plisskën Festival στην Πειραιώς 260, το Off The Hook Festival στο ΟΑΚΑ - Όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στηρίζει τη «Μεταμόρφωση» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με ένα fundraising στο Ηρώδειο
Εκδηλώσεις
Οι "Πέρσες" του Αισχύλου σε μια πρωτότυπη σκηνική εκδοχή, οι indie Franz Ferdinand στην Αθήνα - Όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη
Εταιρικές Δράσεις
Το Aperol απογείωσε το Primer Music Festival 2025 με ένα εντυπωσιακό drone show
Εκδηλώσεις
Για 2η χρονιά το Music & Wine Festival στο Fougaro Artcenter