MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
17
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ

Park Your Cinema: Τι θα δούμε το Μάιο στο ΚΠΙΣΝ

Για ένα ακόμη καλοκαίρι, η σειρά υπαίθριων προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει διαχρονικές ταινίες, τις οποίες το κοινό είτε θα ανακαλύψει για πρώτη φορά είτε θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί

Monopoli Team

Έργα που γέννησαν αναμνήσεις και δεν σταμάτησαν να αγαπιούνται στο πέρασμα του χρόνου, θυμίζοντάς μας πόσο μαγικός είναι ο κινηματογράφος.

Ιδανική αρχή για φέτος, δύο μυθικά φιλμ που γιορτάζουν επετείους… σε αριθμό δεκαετιών! Τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα του Μάγου του Οζ και τα 60 χρόνια από την πρώτη προβολή της animated Ωραίας Κοιμωμένης μοιράζονται έναν κοινό τόπο προέλευσης, τον κόσμο του παραμυθιού, και συγκινούν εξίσου παιδιά και ενήλικες.

Το πρόγραμμα ταινιών του Park Your Cinema επιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται στις 21:00 στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Προτείνεται οι θεατές να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό και ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος.

Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ωραία Κοιμωμένη / Sleeping Beauty (1959)
Σάββατο 25 Μαΐου στις 21.00, Ξέφωτο

Η κακιά μάγισσα Μαλέφισεντ καταριέται την πριγκίπισσα Ορόρα την ημέρα της βάπτισής της. Τα ξόρκια θα μπορέσει να «σπάσει» μονάχα ο ερχομός ενός πρίγκιπα, όμως κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο. Η 16η ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney αποτελεί μεταφορά του κλασικού παραμυθιού του Γάλλου Charles Perrault. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του σκίτσου (ειδικά στα φόντα) μάλλον ξεπερνούσε αυτό που μπορούσε να αποδεχτεί το κοινό της εποχής και το φιλμ υπήρξε εισπρακτική αποτυχία, υποχρεώνοντας το studio να σταματήσει τις παραγωγές που βασίζονταν σε παραμύθια (το επόμενο ήταν η Μικρή Γοργόνα, το 1989!). Η μουσική περιλαμβάνει κυρίως διασκευές και εναλλακτικά arrangements από τις συνθέσεις του Pyotr Ilyich Tchaikovsky για το ομώνυμο μπαλέτο, δηλαδή ακόμη μια τολμηρή ποιοτική επιλογή του πρωτοπόρου Walt Disney.
Σκηνοθεσία: Clyde Geronimi
Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ο Μάγος του Οζ / The Wizard of Oz (1939)
Κυριακή 26 Μαΐου στις 21.00, Ξέφωτο

Η Ντόροθι νομίζει πως δεν βρίσκεται πια στο Κάνσας, ύστερα από το χτύπημα ενός τρομερού τυφώνα που… πήρε και σήκωσε τη φάρμα της οικογένειάς της. Θα βρει την ευτυχία «πέρα από το ουράνιο τόξο», ακολουθώντας τον κίτρινο, τούβλινο δρόμο που οδηγεί στο παλάτι του Μάγου του Οζ; Βασισμένη στο παραμύθι του L. Frank Baum The Wonderful Wizard of Oz (1900), η αξιαγάπητη αυτή ταινία υπήρξε η ακριβότερη παραγωγή εκείνης της περιόδου για το studio της MGM, το οποίο σχεδόν ισοφάρισε το κόστος της μόλις το 1949! Δίκαια θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία φιλμ της 7ης Τέχνης και σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι αυτή που έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία του κινηματογράφου. Τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού (για το «Over the Rainbow», φυσικά), ενώ χάρη στην άρνηση του studio της FOX να επιτρέψει στην Shirley Temple να πρωταγωνιστήσει, είδαμε την Judy Garland να ερμηνεύει την Ντόροθι. Τα γυρίσματα ολοκλήρωσε ο King Vidor (ουσιαστικά τις σκηνές σε σέπια, στο «ρεαλιστικό» σύμπαν του Κάνσας), καθώς ο Victor Fleming έπρεπε να «μετακομίσει» στην καρέκλα του σκηνοθέτη του Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Ο Μάγος του Οζ ήταν ένα από τα πρώτα 25 φιλμ τα οποία μπήκαν στη λίστα του Εθνικού Μητρώου Ταινιών των ΗΠΑ με σκοπό να διασωθούν ως μέρος της αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σκηνοθεσία: Victor Fleming
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Σε όλες τις προβολές του Park Your Cinema η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα SNFCC.org και στα social media @SNFCC.

Περισσότερα από Στην Πόλη
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Θέατρο, live, εκθέσεις: Όσα θα κάνουμε αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: Όσα κάνουμε δωρεάν στην Αθήνα
Βιβλία
Το 29ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Εκδηλώσεις
«Άρωμα Ιταλίας» από την ΚΟΑ στο Μέγαρο, Jazz στο Μουσείο Γουλανδρή – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το National Theatre Live στο Μέγαρο, Καλογεράκια και Λένα Κιτσοπούλου στον Σταυρό του Νότου Plus – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Vaginahood: Η παράσταση για όσα λένε οι γυναίκες μεταξύ τους ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη
Εκδηλώσεις
Ξεκινάει το Φεστιβάλ Αναδρομές στο Εθνικό, μουσικές της Μεσογείου στο Half Note – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στο Θέατρο Ολύμπια – Όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Το 2026 ανέτειλε στη Βαμβακού με εμπειρίες για όλες τις ηλικίες – Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Αναδρομές: Σύγχρονες αναγνώσεις σε πρώιμες ελληνικές δραματουργίες στο Εθνικό
Cine News
Why Look at Animals? Δυο προβολές και μια συζήτηση δίνουν την απάντηση στο ΕΜΣΤ
Σεμινάρια / Διαλέξεις
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Διαλέξεις με την Katherine E. Fleming για τον Ελληνικό και Εβραϊκό Πολιτισμό