MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
11
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Fast Forward Festival 6: Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2, στην πλατεία Βικτωρίας

Το δεύτερο τμήμα της διλογίας “Ποιος φοβάται την ιδεολογία;” της Marwa Arsanios προβάλλεται από 5 έως 19 Μαΐου στο Δίκτυο Μέλισσα.

Marwa Arsanios
Monopoli Team

Η κάμερα της Marwa Arsanios παρακολουθεί τη ζωή σε ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας όπου κατοικούν μόνο γυναίκες και αναδεικνύει μια εναλλακτική οικονομία με διαφορετικούς κανόνες. Θα μπορούσε αυτή να σταθεί ως ένας διαφορετικός τρόπος διαβίωσης στον σύγχρονο κόσμο;

Αυτά είναι τα θέματα που πραγματεύεται η διλογία της Marwa Arsanios “Ποιος φοβάται την ιδεολογία”, το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάζεται στα πλαίσια του Fast Forward Festival 6 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Τι πραγματεύεται η ταινία;

Το “Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2″μπαίνει στον κόσμο οικο-φεμινιστικών ομάδων, όπως το Αυτόνομο Κίνημα Γυναικών στη Ροζάβα της Συρίας, και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι γυναίκες επιχειρούν να φροντίσουν τη γη και τον εαυτό τους. Με τη διεισδυτική ματιά της, η Marwa Arsanios, παρακολουθεί την περίπτωση ως ένα παράδειγμα συμμαχίας ανάμεσα σε μια κοινότητα γυναικών, στη φύση και στα ζώα και εστιάζει στα διαφορετικά ζητήματα που προτείνει μια τέτοια εναλλακτική οικονομία και μέθοδος αναδόμησης του κόσμου.

Η έρευνα της Arsanios επικεντρώνεται στην Τζινουάρ, ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας όπου κατοικούν αποκλειστικά γυναίκες. Το 2011, η γη που ανήκε στο κράτος επανοικειοποιήθηκε και μετατράπηκε ως επί το πλείστον σε αγροτικές κο-οπερατίβες και κοινόβια. Η ταινία επικεντρώνεται σ’ έναν αγροτικό συνεταιρισμό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την κοιλάδα της Μπεκάα στον Λίβανο. Αυτός ο λιβανέζικος συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει μια άτυπη δομή στα πρότυπα μιας ΜΚΟ, για να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο στις γυναίκες από τη Συρία που έχουν βρεθεί εκεί ως πρόσφυγες.

Στο σύνολο του έργου της, η Marwa Arsanios ασχολείται με ζητήματα οικολογίας, φεμινισμού, κοινωνικής οργάνωσης, συγκρότησης του έθνους, πολέμου και οικονομικής πάλης. Μέσα από το έργο της, ασκεί κριτική στην ιεραρχική οργάνωση του κράτους και στην κομματική ιδεολογία. Με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, η καλλιτέχνις μελετά τις φεμινιστικές προσεγγίσεις για την οργάνωση μιας κοινοτικής ζωής στη φύση και προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο αποκέντρωσης. Η ταινία διατυπώνει την προβληματική των ρόλων που ανατίθενται με «φυσικότητα» στις γυναίκες, και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να τους εξελίξουν.

Για τη σκηνοθέτη

Τα πρόσφατα πρότζεκτ της Marwa Arsanios αναπτύσσονται γύρω από ζητήματα οικολογίας, φεμινισμού, κοινωνικής οργάνωσης, συγκρότησης του έθνους, πολέμου και οικονομικής πάλης. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του 98weeks, μιας οργάνωσης καλλιτεχνών που συντηρεί έναν χώρο έρευνας/projectspace. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MFA) από το University of the Arts του Λονδίνου (2007) και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Jan Van Eyck της Ολλανδίας (2011-2012).

Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Akademie der Bildenden Kunst) της Βιέννης. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια μερικής απασχόλησης.

Παράλληλες Δράσεις 

COMMONS BETWEEN LAND AND LANDNESS

Συνέλευση | 9 Mαΐου | 18:00-22:00

Σε ποιον ανήκει η γη που κατοικούμε; Τι μπορούμε να μάθουμε από τον τρόπο οργάνωσης των κοινοβίων ανά τον κόσμο;

Με το ζήτημα του εκτοπισμού ως αφετηρία της συζήτησης, διάφοροι ομιλητές και συμμετέχοντες καλούνται σε μια συνέλευση, προκειμένου να σκεφτούν τους κοινούς πολιτικούς τόπους που μπορούν να ενεργοποιηθούν στις μέρες μας, σε έναν αγώνα για την επανάκτηση των κοινών. Ποιους τρόπους αντίστασης μπορούν να προτείνουν οι φεμινιστικές προσεγγίσεις για τα κοινά; Τι μας διδάσκει η ιστορία των γυναικείων συνεταιρισμών και κοινοβίων που βρίσκονται ανά τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα; Τι μπορούμε να μάθουμε από τους αυτοργανωμένους καταυλισμούς στη χώρα μας; Και, κυρίως, πώς μπορούμε να εναντιωθούμε σε μηχανισμούς σφετερισμού;

Ομιλητές που εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές ομάδες και ακαδημαϊκά πεδία θα διατυπώσουν αυτά τα ερωτήματα σε σύντομες παρουσιάσεις και ομιλίες, αφήνοντας χώρο για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

 

ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ MARWA ARSANIOS ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Εργαστήριο | Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Μαΐου | 15:00-18:00 

Το εργαστήριο περιλαμβάνει μια συλλογική διαδικασία ραπτικής που θα συγκεντρώσει διάφορα υφαντικά υλικά τα οποία σχετίζονται με τις συμμετέχουσες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια εικόνα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες του Δικτύου «Μέλισσα».

Εγκατάσταση: 5-19 Μαΐου | Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00-21:00 και Σαββατοκύριακο 12:00-20:00 | Μέλισσα (Φερών 18, πλατεία Βικτωρίας) | Είσοδος ελεύθερη | Το βίντεο προβάλλεται εναλλάξ με αγγλικούς ή ελληνικούς υπότιτλους. Διάρκεια βίντεο: 30 λεπτά | Δεν υπάρχει πρόσβαση σε αμαξίδια ΑμεΑ

Συνέλευση: Πέμπτη 9 Μαΐου | 18:00-22:00 | Μέλισσα | Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες | Δεν υπάρχει πρόσβαση σε αμαξίδιαΑμεΑ | Στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά.

Εργαστήριο: Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Μαΐου | 15:00-18:00 | Απευθύνεται σε: γυναίκες από το Δίκτυο «Μέλισσα» – Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις