MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα κεραμικά του Δημήτρη Ξανθούλη στο Cycladic Shop

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά προς πώληση σπάνια κεραμικά της ιδιωτικής συλλογής του Δημήτρη Ξανθούλη.

Αγγελική Κατσικα

Για πρώτη φορά ο Δημήτρης Ξανθούλης  διαθέτει τμήμα της συλλογής του προς πώληση και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει δείγματα  της μεγάλης ελληνικής αγγειοπλαστικής παράδοσης. Μοναδικά κεραμικά από τον ελληνικό χώρο, τα οποία συνθέτουν νοσταλγικά την ατμόσφαιρα μιας εποχής που δεν υπάρχει πια, ξυπνούν μνήμες και εικόνες της καθημερινής ζωής των 100 τελευταίων χρόνων στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα και ενόψει της έκθεσης  «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»  που ξεκινά στις 20 Ιουνίου, το Cycladic Shop παρουσιάζει προς πώληση μοναδικά κεραμικά από την πλούσια συλλογή κεραμικών του Δημήτρη Ξανθούλη. Η συλλογή κεραμικών του Δημήτρη Ξανθούλη απαριθμεί πάρα πολλά αντικείμενα τα οποία έχει συλλέξει και μελετήσει για χρόνια.Το κύριο σώμα της περιλαμβάνει κεραμικά κατασκευασμένα στην Αθήνα, στο Μαρούσι κυρίως, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, και από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τι θα παρουσιαστεί;

Η παρουσίαση των κεραμικών, την οποία επιμελείται ο ίδιος ο κ. Ξανθούλης, περιλαμβάνει σειρές αντικειμένων που στην πορεία θα εναλλάσσονται. Στον πρώτο κύκλο αντικειμένων, παρουσιάζεται μεταξύ άλλων, μία ομάδα«αστικών» κεραμικών από το Μαρούσι, καθώς και μια ομάδα από επιζωγραφισμένες κεραμικές φιγούρες και βάζα, της ίδιας εποχής, από την Αγιάσο της Μυτιλήνης: αναμνηστικά που εξάγονταν και πωλούνταν στα πανηγύρια  των νησιών του Αιγαίου και στα τουριστικά μαγαζιά της εποχής.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κεραμικά από Δωδεκάνησα-Ρόδο, από το Μαρούσι, την Αίγινα, τον Κεραμεικό, καθώς και την Αγιάσο.

Λαϊκά κανάτια 19ου αιώνα από την Αίγινα. Τα κανάτια αυτά αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ το ιδιαίτερο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα (αργιλώδης και πορώδης πηλός) τους επιτρέπει να διατηρούν δροσερό το νερό.

Καθώς όλα τα αντικείμενα είναι μοναδικά, η παρουσίασή τους στο Cycladic Shop θα εξελίσσεται καθώς θα συμπληρώνονται διαρκώς νέα αντικείμενα ανάλογα με τις πωλήσεις. Οι τιμές των κεραμικών κυμαίνονται  από 15,00€ ως περίπου 200,00€.

Δημήτρης Ξανθούλης

Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση στην ιστοσελίδα του ΜΚΤ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4 και

Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τ.: (+30) 210 7228321-3
cycladic.gr

Facebook.com/CycladicArtMuseum
Instagram: @Cycladic_museum

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b