MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
05
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ντύνεται στο ασήμι η Αψίδα του Θριάμβου

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης Κρίστο ανακοίνωσε το σχέδιό του να καλύψει με ασημένιο ύφασμα έκτασης 25,000 τετραγωνικών μέτρων την Αψίδα του Θριάμβου

Monopoli Team

Πολλοί θυμούνται τον Κρίστο ως τον καλλιτέχνη που τύλιξε πριν από 24 χρόνια το Ράιχσταγκ, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία-σύμβολα του Βερολίνου, με ύφασμα επενδυμένο με αλουμίνιο. 100,000 τετραγωνικά μέτρα υφάσματος και πάνω από 15 χιλιόμετρα σκοινιού χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση του μεγαλειώδους έργου. Η περίοδος εργασίας πάνω στο «Τυλιγμένο Ράιχσταγκ» εκτάθηκε από το 1971 έως το 1995, ενώ η εγκατάσταση διήρκεσε μόλις δύο βδομάδες.

Το επόμενό του έργο, η επένδυση της Αψίδας του Θριάμβου στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ του Παρισιού, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 6 μέχρι τις 19 Απριλίου 2020. Το πρότζεκτ θα επιτηρήσει η γαλλική κυβέρνηση, αρμόδιοι από το γαλλικό Κέντρο Εθνικών Μνημείων, και από το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού.

Φωτογραφία: André Grossmann. © 2018 Christo

Η εγκατάσταση στην Αψίδα του Θριάμβου, σύμφωνα με δήλωση του Κέντρου Εθνικών Μνημείων, θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο τον Κρίστο, με τα έσοδα των πωλήσεων των προπαρασκευαστικών μελετών του, των σκίτσων και των κολάζ του έργου, καθώς και από μακέτες και λιθογραφίες προηγούμενων έργων του. Ο Κρίστο δηλώνει ότι είναι ενθουσιασμένος να εργαστεί και πάλι στο Παρίσι 35 χρόνια μετά τη συμπλήρωση του πρότζεκτ στη γέφυρα Πον Νεφ, άλλο ένα έργο επένδυσης μνημείου με ύφασμα.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Κρίστο (πραγματικό όνομα Χρήστο Γιαβάσεφ) γεννήθηκε στην Βουλγαρία το 1935. Σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία τηε Τέχνης στη Σόφια από το 1953 ως το 1956. Το Μάρτιο του 1958 φτάνει στο Παρίσι, όπου γνωρίζει τη γυναίκα του Ζαν Κλοντ και δημιουργεί τις συλλογές Πακέτα και Τυλιγμένα Αντικείμενα. Αυτή είναι η αρχή μιας πολυετούς καριέρας, επικεντρωμένης στα σχήματα και τις πτυχές των αντικειμένων, όταν αυτά παραμορφώνονται επενδύοντάς τα με ύφασμα.

Ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ εργάζονταν μαζί μέχρι το θάνατο της Ζαν Κλοντ το 2009. Αν και τα έργα τους, ιδιαίτερα αυτά μεγαλύτερης κλίμακας όπως το Ράιχσταγκ και η γέφυρα Πον Νεφ, έχουν προκαλέσει αμφιλεγόμενες εντυπώσεις, οι ίδιοι έχουν αρνηθεί ότι οι δημιουργίες τους σημασιοδοτούνται σε βαθύτερο, πέραν του αισθητικού αποτελέσματος επίπεδο. Ο στόχος της τέχνης τους, υποστηρίζουν, είναι να παρουσιάσουν ήδη γνωστά τοπία μέσα από ένα φρέσκο, ανανεωμένο πρίσμα.

Πηγή: theartnewspaper.com

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Χταπόδι: Το περιοδικό του ΕΜΣΤ επιστέφει με 2ο τεύχος
Art & Culture
Εικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο
Art & Culture
Στο “κοινωνικό πείραμα” του Parliament στο Μουσείο Μπενάκη, έμαθα να μη φοβάμαι
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Τιμά τη μνήμη των ιδρυτών του με ένα εντυπωσιακό πορτραίτο στην ταράτσα του Μουσείου στην Αθήνα
Εικαστικά
Το Ίδρυμα Χατζηγάκη στηρίζει το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου με μία καλλιτεχνική παρέμβαση-σταθμό
Εικαστικά
Parliament: Δωρεάν εντατικά σεμινάρια με τον Michael Kliën στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
No Matter Where: Μια φωτογραφική έκθεση με ηχηρό μήνυμα στα Εξάρχεια
Εικαστικά
Τοπόσημα διασύνδεσης στο Καπνεργοστάσιο
Δραστηριότητες
Καλοκαίρι στην Πόλη: Ξεκινάει το β’ δεκαήμερο της θερινής κατασκήνωσης του «Ελληνικού Κόσμου»
Εικαστικά
Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ: Ακτιβιστής έριξε ροζ μπογιά σε πίνακα του Πικάσο
Εικαστικά
Οι Κυκλαδίτισσες "επέστρεψαν" στη Σαντορίνη
Εικαστικά
H Λέρος γίνεται “Perasma” για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο