MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Gourmet Σαρακοστή #14: Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα

Monopoli Team

Το όνομά του σημαίνει “ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)” επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του!

Υλικά συνταγής:

– 10 μέτριες μελιτζάνες
– 6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα
– 6 σκόρδα
– 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
– 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
– 1 κ.σ. ζάχαρη
– 1/2 ματσάκι μαϊντανός
– 1 λεμόνι (χυμός)
– αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρούμε μπροστά 1 μικρή φέτα (όχι το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά). Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα. Κατά μήκος χαράζουμε τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση σαν βαρκούλες. Σε λεκάνη γεμάτη νερό με 1 κ.σ. αλάτι βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30, για να μαλακώσουν και ν’ ανοίξουν.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε λιμάροντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Κόβουμε στη μέση και με κουτάλι ή ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι. Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους. Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά κοντά, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω γύρω, να κλείσει.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα. Ψήνουμε 45΄ έως 1 ώρα, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος.

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b