MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Gourmet Σαρακοστή #13: Μαυρομάτικα φασολάκια με λαχανικά και μάραθο

Τα μαυρομάτικα φασολάκια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια από την άποψη της διατροφικής αξίας

Monopoli Team

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, δηλαδή άριστος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών ακόμη κι αν φαγωθούν μόνα τους. Παρακάτω σας έχουμε μια πεντανόστιμη παραδοσιακή κρητική συνταγή, που τα συνδυάζει με μάραθα.

Υλικά:

– 45 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
– 3 φλιτζ. καθαρισμένα και χοντροκομμένα φύλλα αγριομάραθο, ή συνδυασμό από 1 μαραθόριζα (φινόκιο), χοντροκομμένη και 400 γραμμάρια – σπανάκι baby (σπανάκι με μικρά και νεαρά φύλλα) ή σέσκουλα*
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
– 4 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και πολτοποιημένες στο μούλτι
– 1 φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
– Λίγο χυμό λεμονιού, αν χρειαστεί

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια. Στη συνέχεια, πλένουμε και στραγγίζουμε το μάραθο. Αν χρησιμοποιούμε μαραθόριζα, την καθαρίζουμε και την κόβουμε όπως το κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιούμε σπανάκι και/ η σέσκουλα, τα χοντροκόβουμε και τα πλένουμε.

Τοποθετούμε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μάραθο για περίπου 10 με 12 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιούμε και τα άλλα λαχανικά, τα προσθέτουμε κι αυτά. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν αλλά να «κρατάνε». Αυτό που θέλουμε, είναι να τονίσουμε τη γεύση τους.

Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα προσθέτουμε στα φασόλια, ανακατεύοντας ελαφρώς μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά. Σιγοβράζουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό κατά το μαγείρεμα. Περίπου 10 λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού ή ρίχνουμε ελάχιστο ξύδι, για να κάνουμε τη γεύση πιο έντονη.

Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b