MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το άνθος της κερασιάς εμπνέει την Ολυμπιακή δάδα του Τόκιο 2020

“Το 2020, η ολυμπιακή φλόγα θα διασχίσει όλη την Ιαπωνία όπως η ανθοφορία των δέντρων της κερασιάς και θα φωτίσει το δρόμο προς την ελπίδα”, λέει ο σχεδιαστής της Tokujin Yoshioka

Monopoli Team

Ανακοινώθηκε το σχέδιο της δάδας των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει το 2020 το Τόκιο, την οποία σχεδίασε ο Tokujin Yoshioka αντλώντας έμπνευση από το άνθος της κερασιάς, η οποία είναι το παραδοσιακό φυτό της Ιαπωνίας και συμβολίζει την άνοιξη. Το μήνυμα της αφής της ολυμπιακής φλόγας του Τόκιο 2020 είναι “Η ελπίδα οδηγεί το δρόμο μας”.

Η δάδα είναι σε χρώμα ροζ χρυσό, ενώ τα υλικά κατασκευής της είναι από τα απορρίμματα αλουμινίου που συγκεντρώθηκαν από τις προσωρινές κατοικίες που είχαν δημιουργηθεί για τις ανάγκες στέγασης των πληγέντων του μεγάλου καταστροφικού σεισμού και της επακόλουθης πυρηνικής καταστροφής που έπληξαν περιοχές της χώρας το 2011.

Κάθε ένα από τα πέντε ανοίγματα του άνθους της δάδας δίνει τη δική του φλόγα κι όλα μαζί “γίνονται ένα, δίνοντας την ελπίδα μιας ειρηνικής ζωής σε όλο τον πλανήτη”.

Συμβολισμός

Με αυτό τον τρόπο, “τα υλικά που αρχικά χρησίμευσαν στο να “χτιστούν” εξαρχής οι κατεστραμμένες ζωές των σεισμοπαθών, μετατρέπονται σε σύμβολο ειρήνης, με στόχο να δείξουν στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο οι πληγείσες περιοχές, αναστηλώνονται βήμα βήμα”.

Το κάθε πέταλο του λουλουδιού της δάδας, συμβολίζει την ειρήνη για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον σχεδιαστή.

Η ανακοίνωση του σχεδίου της δάδας, συμπίπτει και με την έναρξη της εποχής που ανθίζουν οι φημισμένες κερασιές της Ιαπωνίας τον Μάρτιο, ένα σύμβολο της ζωής και της αναγέννησης για τη χώρα.

Η φημισμένη Ιαπωνική κερασιά, από την οποία εμπνέεται η ολυμπιακή δάδα του Τόκιο 2020

Το μήνυμα του σχεδίου του Tokujin Yoshioka

“Σχεδίασα την ολυμπιακή δάδα του Τόκιο 2020, ως μια ευχή για ειρήνη και γρήγορη θεραπεία της καρδιάς των κατοίκων στις περιοχές που προσπαθούν να αναγεννηθούν” ανέφερε ο Yoshioka.

“Αυτό το σχέδιο το πρωτοέφτιαξα μαζί με παιδιά των σεισμόπληκτων περιοχών, όπου παρατήρησα πως τα λουλούδια που σχεδίαζαν ήταν όλα πολύ ζωντανά, σαν να συμβόλιζαν ότι οι άνθρωποι ξεπερνούν την καταστροφή και ξεκινούν από την αρχή. Ήθελα να μεταδώσω τη δύναμή τους στον κόσμο, μέσα από το σχέδιό μου. Το 2020, η ολυμπιακή φλόγα θα διασχίσει όλη την Ιαπωνία όπως η ανθοφορία των δέντρων της κερασιάς και θα φωτίσει το δρόμο προς την ελπίδα”.

Παράλληλα, το σχέδιο θυμίζει και το σχήμα της φλόγας. Κάθε ένα από τα πέντε ανοίγματα του άνθους της δάδας δίνει τη δική του φλόγα κι όλα μαζί “γίνονται ένα, δίνοντας την ελπίδα μιας ειρηνικής ζωής σε όλο τον πλανήτη”.

Τέλος, ο προνοητικός σχεδιασμός της δάδας την καθιστά ελαφριά και εύκολη στη χρήση από όλους, ενώ συμπεριλαμβάνει και ένα σημάδι που δηλώνει ποιο είναι το μπροστινό σημείο της δάδας, για εκείνους με δυσκολία στην όραση.

Η Τελετή Αφής

Για τις 12 Μαρτίου 2020 είναι προγραμματισμένη η Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Αφού διασχίσει την Ελλάδα, στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο.

Στην Ιαπωνία, η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει, συμβολικά, από τη Φουκουσίμα, η οποία τον Μάρτιο του 2011 επλήγη από σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι το οποίο έπεσε στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi, προκαλώντας πυρηνική καταστροφή, με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους να ξεπερνούν τους 17.000.

*Με στοιχεία από το dezeen.com 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b