MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Αθήνα, το νερό κι η κλιματική αλλαγή

Η Διεύθυνση Πρασίνου σχεδιάζει την επαναλειτουργία του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ενώ θα τοποθετηθούν επιπλέον δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό σε κεντρικά σημεία της πόλης

| Αδριάνειο Υδραγωγείο
Monopoli Team

Η 22η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του δήμου Αθηναίων, Ελένης Μυριβήλη:

«Η Αθήνα έχει αρχίσει να χτίζει την ανθεκτικότητά της σε σχέση με το νερό, μέσα από σειρά δράσεων που εξοικονομούν, επαναχρησιμοποιούν, και οργανώνουν εφεδρείες για την πόλη, ώστε να είναι προετοιμασμένη στις δύσκολες περιόδους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Σήμερα, στην εποχή της Κλιματική Αλλαγής, ο αστικός σχεδιασμός πρέπει πια να στοχεύει στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων με κριτήρια σύγχρονα, επιστημονικά και τεχνοκρατικά, αλλά επίσης δημιουργικά κι ευφάνταστα.»

Η Αθήνα, το νερό κι η κλιματική αλλαγή

Πρόσφατη έρευνα από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Newcastle, έδειξε ότι ανάμεσα σε 571 Ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα είναι η πόλη που θα υποστεί ισχυρότερα από κάθε άλλη τις συνέπειες μακριών περιόδων καύσωνα και ανομβρίας.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πόλη, η Διεύθυνση Πρασίνου μαζί με το Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων, σχεδιάζουν τη θωράκιση της πόλης μέσα από τη βέλτιστη χρήση των φυσικών της πόρων.

Αναγνωρίζοντας το νερό ως αγαθό πολύτιμο, δημόσιο και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες, ο δήμος Αθηναίων έχει αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, με στόχο:

• την πρόσβαση όλων των κατοίκων της πόλης σε καθαρό νερό τώρα αλλά και στο μέλλον
• την κάλυψη, επίσης των αναγκών του δήμου για άρδευση πρασίνου και τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων
• την εκλογίκευση της χρήσης και τη μείωση της σπατάλης του νερού και του αντίστοιχου χρηματικού κόστους

Οι δράσεις του Δήμου Αθηναίων με την ΕΥΔΑΠ, περιλαμβάνουν τις παρακάτω:

Μια από τις δημόσιες βρύσες που έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας

Εγκατάσταση νέων δημοσίων βρυσών

Το καλοκαίρι του 2018 τοποθετήθηκαν πιλοτικά δημόσιες βρύσες σε τρία σημεία στο κέντρο της πόλης:
• Ερμού 2
• Πλατεία Ασωμάτων
• Είσοδος μετρό «Κεραμεικός»

Το συγκεκριμένο σχέδιο, βασισμένο σε μια δημόσια βρύση της Βαρκελώνης, επιλέχθηκε ως το πλέον ελκυστικό: για λόγους ανθεκτικότητας έγινε από ανοξείδωτο χάλυβα (inox), ενώ η λιτή του μορφή δεν «επιφορτίζει» περισσότερο τον αισθητικά θορυβώδη δημόσιο χώρο της Αθήνας.

Η πρωτοβουλία αυτή θα επεκταθεί καταρχάς με άλλες δώδεκα βρύσες πόσιμου νερού σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Αθηναίοι ότι η Υπηρεσία Ελέγχου Ποιότητας νερού της ΕΥΔΑΠ παίρνει δείγματα ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι το νερό είναι πάντα καθαρό.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, με υδρευτικό δίκτυο 25 χιλιομέτρων

Επαναφορά της υποδομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Αυτή τη στιγμή 5 εκ. τόνοι νερό που συγκεντρώνονται στο Αδριάνειο Υδραγωγείο το χρόνο, χάνονται μαζί με τα όμβρια και μένουν ανεκμετάλλευτοι. Το υδρευτικό δίκτυο του Αδριανείου, εκτείνεται στα 25 χιλιόμετρα και εξακολουθεί να μεταφέρει νερό κάτω από την Αττική. Το νερό αυτό, σύμφωνα με έρευνες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, είναι καθαρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.

Η Διεύθυνση Πρασίνου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, σχεδιάζει τους τρόπους εκμετάλλευσης των μεγάλων αποθεμάτων νερού, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του δήμου για άρδευση πρασίνου και τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων.

Λίγα λόγια για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Πρόκειται για ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα κοινής ωφέλειας, της ρωμαϊκής εποχής, το οποίο κατασκευάστηκε επί αυτοκράτορα Αδριανού. Ξεκίνησε το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ. Χ., με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Το δίκτυό του καταλήγει στην Πλατεία Δεξαμενής (Λυκαβηττός-Κολωνάκι), έχοντας διαπεράσει τους δήμους Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Αθηναίων.

Ανάκτηση Νερού Άρδευσης από Αστικά Λύματα

Η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου Αθηναίων μέσα από ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα (NextGen – Horizon 2020) στοχεύει στην αξιοποίηση και την ανάδειξη καινοτόμων, ευέλικτων και προσαρμόσιμων λύσεων κυκλικής οικονομίας με έμφαση στο νερό.

Η δράση αφορά στο σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την πιλοτική λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο δήμο Αθηναίων, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση νερού σε συγκεκριμένα σημεία ζήτησης, με βάση καθορισμένες ανάγκες. Το νερό που θα ανακτάται στην πρώτη πιλοτική εφαρμογή της μονάδας επεξεργασίας, θα χρησιμοποιείται για άρδευση του φυτώριου του δήμου Αθηναίων και θα συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης νερού και στην παραγωγή παραπροϊόντων όπως ενέργεια, υλικό κομπόστ, κ.ά.

Καταγραφή του «Γαλάζιου Αποτυπώματος» του δήμου Αθηναίων

Το «Γαλάζιο Αποτύπωμα» είναι ένας σύνθετος δείκτης που περιγράφει την κατανάλωση από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων τόσο του επιφανειακού, όσο και του υπόγειου νερού. Η αποτύπωση αυτή έχει σκοπό την εκλογίκευση της χρήσης και τη μείωση της σπατάλης του νερού και προφανώς του αντίστοιχου κόστους για τον δήμο.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού “Leaving no one behind” – «Να μη μείνει κανείς πίσω» σχετίζεται με το στόχο που έχει θέσει η «Ατζέντα Αειφόρου Ανάπτυξης» του ΟΗΕ, έως το 2030 το καθαρό νερό να είναι διαθέσιμο για όλους στον πλανήτη. Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλείς υδάτινους πόρους. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το νερό φέρνει στην επιφάνεια τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αλλά και τις λύσεις που προτείνονται.

Μάθετε περισσότερα για την «Ανθεκτική Αθήνα»:

resilientathens.wordpress.com
www.cityofathens.gr
Facebook: Resilient Athens
Twitter: Resilient Athens
Email: [email protected]

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b