MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  Εκδηλώσεις στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  Στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ανήκει η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

  Monopoli Team

  Το φθινόπωρο του 1997 ο  Μιχαήλ Μήτρα πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

  Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

  Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

  Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»».

  Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5 ) 21/3 | 7 μ.μ.

  «Ένα Ποίημα για την Φύση και το Περιβάλλον»
  Η φετινή εκδήλωση είναι ένας φόρος τιμής στον ευρηματικό ποιητή Μιχαήλ Μήτρα (1944-2019), ο οποίος είχε την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη και φίλοι του Κύκλου Ποιητών. Μουσικές παρεμβάσεις από τους Νίκο Τσώλη και ο Ιάσωνα Καλόγερο.

  Βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24)

  Για 13η συνεχόμενη χρονιά, ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

  Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει (Ακαδημίας 32, Σύνταγμα) 22/3 | 7 μ.μ.

  Σε έναν άλλο μεγάλο ποιητή, τον Ανδρέα Κάλβο και τα 150 χρόνια (1792-1869) από τον θάνατό του, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, σε συντονισμό της Ανθούλας Δανιήλ. Οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να προσέλθουν με ποίημα δικό τους ή ξένο προς τιμήν του Ζακύνθιου ποιητή.

  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος κι από Σόλωνος)

  Μια μέρα μετά από την καθιερωμένη παγκόσμια ημέρα, στις 22 Μαρτίου, η Εταιρεία Συγγραφέων, επίσης στη μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα, γιορτάζει με την εκδήλωση με τίτλο «Στο Φως του Ομήρου», με εισήγηση του συγγραφέα και Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη θα διαβάσουν οι συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Ζυράννα Ζατέλη και Αχιλλέας Κυριακίδης. Την εκδήλωση επενδύει μουσικά ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής.

  Περισσότερα από Εκδηλώσεις
  Sparkling city: Aυτό το Φθινόπωρο δες την πόλη μ’ άλλα μάτια
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast