MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
OSCARS 2019

13 στιγμές που έγραψαν -και αυτές- Οσκαρική ιστορία

Από την εμφάνιση του Ντόναλντ Ντακ στη σκηνή το 1958, μέχρι την άβολη στιγμή μεταξύ La la land και Moonlight κατά την απονομή του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

author-image Μαρία Μαρκουλή

Με την τελετή απονομής των Όσκαρ μόλις λίγα 24ωρα μακριά, η οποία θα προβληθεί ζωντανά από την COSMOTE TV, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές, ιστορικές, διασκεδαστικές στιγμές – κλασικά κάθε χρόνο – έρχονται στην επιφάνεια ξανά συνοδεύοντας τις Οσκαρικές συζητήσεις.

Μερικές από αυτές, αξίζουν Όσκαρ. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.

-1958. Ένας απρόσμενος παρουσιαστής συνοδεύει τους Bob Hope, Jack Lemmon, David Niven, James Stewart και Rosalind Russell στην σκηνή. Είναι ο Donald Duck. Και τα παιδάκια μένουν και παρακολουθούν ως το τέλος.

-1964. Ο Sidney Poitier κερδίζει Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για το Lilies of the field. Σαν ο πρώτος Αφροαμερικανός που το κερδίζει, μιλάει στον λόγο του για ένα «μακρύ ταξίδι ως αυτήν την στιγμή». Η Αν Μπάνκροφτ του δίνει ένα φιλί στο μάγουλο. Πολλοί χειροκροτούν, άλλοι όχι.

-1969. Ουπς. Ισοπαλία. Barbra Streisand και Katharine Hepburn στο Πρώτο Γυναικείου. Η Hepburn για το Lion in Winter και η Streisand για το Funny Girl. Η πρώτη δεν είχε πάει στην τελετή και η Μπάρμπρα το χάρηκε σαν μόνη κερδισμένη.

-1973. Ιστορική στιγμή. Τότε που η Sacheen Littlefeather ανέβηκε στην σκηνή εκ μέρους του Marlon Brando για να αρνηθεί το Όσκαρ που κέρδισε με την αξέχαστη ερμηνεία του στον Νονό. Μόλις ανακοινώθηκε το όνομα, το κοινό είδε με έκπληξη την ιθαγενή, ηθοποιό και ακτιβίστρια να εμφανίζεται και να λέει :«Ο Μάρλον Μπράντο λυπάται πολύ που δεν μπορεί να αποδεχτεί το βραβείο, για λόγους που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των Αμερικανών Ιθαγενών σήμερα στην βιομηχανία του κινηματογράφου».

-1974 Ουπς! Ένας γυμνός. Ένας ολόγυμνος τύπος διασχίζει τη σκηνή καθώς ο David Niven ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Elizabeth Taylor. Και δεν ήταν καν διαμαρτυρία για τα Όσκαρ κουστουμιών.

-1993. Susan Sarandon, Tim Robbins και Richard Gere δίνουν από σκηνής θερμούς πολιτικούς λόγους. Για μεγάλο διάστημα στη συνέχεια τα Όσκαρ τους «κόβουν», έως ότου βέβαια να αρχίσουν να κερδίζουν βραβεία. Αλλά οι καιροί αλλάζουν.

-1999. Roberto Benigni. Κερδίζει το Όσκαρ για τo Life is Beautiful, την ταινία του για το Ολοκαύτωμα και μόλις ανακοινώνεται το όνομά του τινάζεται στον αέρα, σηκώνεται όρθιος στην θέση του, χαιρετάει τον κόσμο, πηδάει καθίσματα, φτάνει στη σκηνή με τον μοναδικό Μπενινικό του τρόπο και ευχαριστεί «τους γονείς του σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας που του έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο, την φτώχεια».

-2001. Η Bjork είναι ένας κύκνος. Με  εκείνο το αξέχαστο φόρεμά της. Είναι η χρονιά του Dancer in the dark και το I’ve Seen it All είναι υποψήφιο για καλύτερο τραγούδι. Η Bjork κλέβει τις εντυπώσεις ήδη από το κόκκινο χαλί  όπου φωτογραφίζεται αφήνοντας δίπλα της και ένα αβγό κύκνου σαν μικρό αξεσουάρ της εμφάνισής της. Τι; Δεν ξέρει η Bjork να κάνει προμόσιον;

-2012. Η Meryl Streep που, ως γνωστόν, είναι σχεδόν πάντα υποψήφια για Όσκαρ, κερδίζει για τον ρόλο της στη «Σιδηρά Κυρία» και το διασκεδάζει λέγοντας: «Μόλις είπαν το όνομά μου, ένοιωσα σα να άκουγα τη μισή Αμερική να λέει… ωχ όχι πάλι! Αυτή ξανά;…»

-2013. Ουπς, την πάτησε! Την τουαλέτα της, η Jennifer Lawrence. Kαθώς πήγαινε να παραλάβει το Όσκαρ για το Silver Linings Playbook (Οδηγός Αισιοδοξίας), εκεί στα σκαλιά. Αλλά το σχολίασε, το διασκέδασε και έκτοτε προσέχει τα σκαλιά και όχι μόνο σε τελετές απονομής βραβείων. «Σηκωθήκατε τώρα όλοι για συμπαράσταση επειδή έπεσα», είπε με χιούμορ όταν όρθιοι οι θεατές την χειροκροτούσαν.

-2014. Α, o John Travolta. Παρουσιάζει στο κοινό την Adele Dazeem. Ποια; Εντάξει, τα μπέρδεψε λίγο. Την Idina Menzel εννοούσε.

-2014. Και το Όσκαρ εντυπώσεων πηγαίνει στην… selfie της Ellen DeGeneres. Γιατί όλοι οι καλοί χωράνε (σε μια σέλφι) έτσι όπως την οργάνωσε η Ellen μαζί με τον Bradley Cooper που έβαλε / άπλωσε κι αυτός το χέρι του. Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς, Αντζελίνα και Μπραντ Πιτ, Λουπίτα, όλοι εκεί… και tweet με το σχόλιο: «Μακάρι το χέρι του Μπράντλεϊ να ήταν μακρύτερο». Μέσα σε μια ώρα γίνεται η πιο retweeted φωτό της ιστορίας του Twitter – και των Όσκαρ.

-2017. Και έρχεται  η στιγμή που όλοι περιμένουν, η αγωνία κορυφώνεται, η μουσική σταματάει, όλων η προσοχή είναι στραμμένη στον Warren Beatty που κρατάει τον φάκελο και  ετοιμάζεται να διαβάσει το όνομα του νικητή για την καλύτερη ταινία. Και διαβάζει …La La Land… Aνεβαίνουν στη σκηνή οι συντελεστές της ταινίας να πάρουν το Όσκαρ τους, όταν ο Warren Beatty έρχεται μπροστά και λέει «Συγνώμη, έγινε ένα λάθος. Moonlight, εσείς παιδιά κερδίσατε το Best Picture»... Και δεν έφταιγε ο άνθρωπος, του είχαν δώσει λάθος φάκελο.

Στην φετινή 91η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR, που πλησιάζει (Κυριακή 24/2), ο απεσταλμένος της COSMOTE TV στο Λος Άντζελες, Γιώργος Σατσίδης θα είναι εκεί, για να καταγράψει  ζωντανά όλα όσα συμβούν και να συνομιλήσει με τους μεγάλους κινηματογραφικούς αστέρες, κατά την άφιξή τους στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater. Η πρώτη σύνδεση θα γίνει στη 01.30 μέσα από το COSMOTE CINEMA 1HD.

Περισσότερα από OSCARS 2019
VIMA_WEB3b