MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το κορυφαίο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Άι-Γιώργης» στο ΚΠΙΣΝ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες σε διηγήματα και νουβέλες σπουδαίων συγγραφέων, συνεχίζουν με τον «Άι-Γιώργη» ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Στο πλαίσιο της ιστορίας, εισχωρούμε στο φιλόξενο και ήσυχο σπίτι του Σταμάτη και της Κατερίνας, σε μια απόμερη γειτονιά της Αθήνας. Ένα νέο και όμορφο ζευγάρι που έρχεται να εγκατασταθεί δίπλα τους απελπίζει, τελικά, με τη φιλία του το δύσμορφο αντρόγυνο που είχε για χρόνια συνηθίσει την περιορισμένη του ζωή: «η Ιφιγένεια έφυγε – η απολύτρωση δεν ήρθε. Ποτέ δεν θα ‘ρχότανε. Πέρασε ο Άι-Γιώργης εκεί –θα  περνούσε κάποτε- έγινε φως, πολύ φως».

Αυτό το διήγημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966, ζωντανεύει στον Φάρο υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με τις ερμηνείες των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου. Τους συνοδεύει στην τρομπέτα ο  Ανδρέας Πολυζωγόπουλος.

Ο Δημήτρης Χατζής ανήκει στους νεωτεριστές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό. Με συχνά έντονη λυρική διάσταση στο λόγο του, παραμένει τόσο επίκαιρος όσο και βαθιά ανθρώπινος. Μέσα από τα διηγήματά του αποτυπώνονται αρχετυπικές φιγούρες των ανθρώπων που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στη ζωή τους, που ταλαιπωρούνται, τραυματίζονται και τα πάθη τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κοινωνικά συμβάντα και την Ιστορία η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να γράφεται ερήμην τους.

Τα πνευματικά δικαιώματα για την αφήγηση του διηγήματος παραχωρούνται για την συγκεκριμένη εκδήλωση από την κυρία Καίτη Χατζή. To διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο Ανυπεράσπιστοι (2000) των Εκδόσεων To Ροδακιό.

Η είσοδος στις Παραβάσεις είναι ελεύθερη με προεγγραφή. Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου στις 12.00.

Οι Παραβάσεις, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα SNFCC.org και στα social media @SNFCC.

 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Cine News
Πρόγονοι: Το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή στην Πειραιώς 260
Εκδηλώσεις
Από τον βιομηχανικό ήχο των Einstürzende Neubauten έως το φλεγόμενο Μπρούκλιν του Spike Lee – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ρεματιάς 2026: Θέατρο, συναυλίες και αφιερώματα σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα
Εκδηλώσεις
Από την Αμερική του Μάνου Χατζιδάκι έως τη φιλανθρωπική συναυλία του Μανώλη Μητσιά – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Από τις θεατρικές γαστρονομίες του Τζάχα Κου έως τα παλμικά ηχοτοπία του Ορέστη Καραμανλή – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Cine News
Cinefix: Ιούνιος και Ιούλιος φέρνουν κινηματογραφικό καύσωνα και νουάρ πάθη στο ΕΜΣΤ
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ολυμπίων: Ένας νέος πυρήνας πολιτισμού “ανθίζει” στους Κήπους του Ζαππείου
Εκδηλώσεις
Moonlight party στο Μουσείο Μαρία Κάλλας με τον Pan Pan
Εκδηλώσεις
Free City: Οι δωρεάν εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας
Εκδηλώσεις
5 λόγοι να βγεις απόψε: Από τους Limp Bizkit έως το αφιέρωμα στον Άρβο Περτ στο Ηρώδειο
Εκδηλώσεις
Από τον Chris Isaak μέχρι το Athens Photo Festival - 9 λόγοι να βγεις από το σπίτι αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 12 δωρεάν εκδηλώσεις για τις 13-14 Ιουνίου