MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το κορυφαίο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Άι-Γιώργης» στο ΚΠΙΣΝ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες σε διηγήματα και νουβέλες σπουδαίων συγγραφέων, συνεχίζουν με τον «Άι-Γιώργη» ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Στο πλαίσιο της ιστορίας, εισχωρούμε στο φιλόξενο και ήσυχο σπίτι του Σταμάτη και της Κατερίνας, σε μια απόμερη γειτονιά της Αθήνας. Ένα νέο και όμορφο ζευγάρι που έρχεται να εγκατασταθεί δίπλα τους απελπίζει, τελικά, με τη φιλία του το δύσμορφο αντρόγυνο που είχε για χρόνια συνηθίσει την περιορισμένη του ζωή: «η Ιφιγένεια έφυγε – η απολύτρωση δεν ήρθε. Ποτέ δεν θα ‘ρχότανε. Πέρασε ο Άι-Γιώργης εκεί –θα  περνούσε κάποτε- έγινε φως, πολύ φως».

Αυτό το διήγημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966, ζωντανεύει στον Φάρο υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με τις ερμηνείες των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου. Τους συνοδεύει στην τρομπέτα ο  Ανδρέας Πολυζωγόπουλος.

Ο Δημήτρης Χατζής ανήκει στους νεωτεριστές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό. Με συχνά έντονη λυρική διάσταση στο λόγο του, παραμένει τόσο επίκαιρος όσο και βαθιά ανθρώπινος. Μέσα από τα διηγήματά του αποτυπώνονται αρχετυπικές φιγούρες των ανθρώπων που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στη ζωή τους, που ταλαιπωρούνται, τραυματίζονται και τα πάθη τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κοινωνικά συμβάντα και την Ιστορία η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να γράφεται ερήμην τους.

Τα πνευματικά δικαιώματα για την αφήγηση του διηγήματος παραχωρούνται για την συγκεκριμένη εκδήλωση από την κυρία Καίτη Χατζή. To διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο Ανυπεράσπιστοι (2000) των Εκδόσεων To Ροδακιό.

Η είσοδος στις Παραβάσεις είναι ελεύθερη με προεγγραφή. Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου στις 12.00.

Οι Παραβάσεις, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα SNFCC.org και στα social media @SNFCC.

 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Το Μέγαρο ανεβαίνει ξανά στη Βόρεια Εύβοια: Συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και αφιέρωμα στον Vangelis στο Φεστιβάλ της Λίμνης
Εκδηλώσεις
Σεπτέμβριος στο ΚΠΙΣΝ: Δύο συναυλίες με τη μουσική των Beatles και του Leonard Cohen, με ελεύθερη είσοδο
Εκδηλώσεις
Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Τρεις κυπριακές παραγωγές τον Σεπτέμβριο στο Εθνικό Θέατρο
Εκδηλώσεις
Πανσέληνος του Αυγούστου στο ΚΠΙΣΝ με σινε-μαραθώνιο: To Πάρκο Σταύρος Νιάρχος “ξενυχτά” με Κιούμπρικ
Εκδηλώσεις
Free City: Όσα κάνουμε δωρεάν στην Αθήνα μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Εκδηλώσεις
Θέατρο, μουσική, σινεμά: 5+1 προτάσεις για την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου
Εκδηλώσεις
Όλα όσα μπορείς να κάνεις δωρεάν το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην Αθήνα
Εικαστικά
10 Χρόνια Ιόνιο: Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Λιόπετα γίνεται έκθεση στην Ιθάκη
Εικαστικά
Μάρπησσες: Θηλυκές ιστορίες που εμπνέουν σε μια εικαστική έκθεση στην Πάρο
Εικαστικά
Video Art Μηδέν: Η διεθνής σκηνή βιντεοτέχνης δίνει ραντεβού στη Φλώρινα για ένα διήμερο προβολών
Εκδηλώσεις
The Beginning: Η Θεσσαλία στο επίκεντρο των παραστατικών τεχνών με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Under30
Εκδηλώσεις
8ο Φεστιβάλ Δελφών: Γιώτα Νέγκα και Σταύρος Σιόλας ρίχνουν την αυλαία με δωρεάν συναυλίες