MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει στην καρδιά του χειμώνα, δίνοντας έμφαση στα μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Monopoli Team

Η διαφορά είναι πως φέτος, οι μουσικές δράσεις όχι μόνο απευθύνονται σε «μαθητές» όλων των ηλικιών, αλλά ενθαρρύνουν και τη μεταξύ τους συνεργασία. Έτσι, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου θα συνεργαστούν με φιλοξενούμενους των γηροκομείων του νησιού, σε ένα πρωτότυπο μουσικό project που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω, ενώ παιδιά, μαθητές, παιδιά πρόσφυγες αλλά κι ενήλικες θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων σολίστ, ανάμεσα στους οποίους και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου.

Παράλληλα, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συναυλίες κλασικής μουσικής από νέους σολίστ και επαγγελματίες μουσικούς διεθνούς φήμης, αλλά και το νέο project του Στρατή Βογιατζή, μια σπονδυλωτή κινηματογραφική αφήγηση από στιγμές πραγματικές όσο και φανταστικές, με θέμα το Γηροκομείο της Χίου. Το αποτέλεσμα, μια εβδομάδα γεμάτη πολλή μουσική, αρμονικές συμπράξεις και ζεστές μελωδίες!
Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφουν η βιολονίστα Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, που είναι και οι εμπνευστές και διοργανωτές του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με την ευγενική υποστήριξη του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, του Δήμου Χίου, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, και της Aegean Airlines.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα

Masterclasses
Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρου Δήμου Χίου, Αίθουσα Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χίου, Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Πιάνο, διδασκαλία: Κωνσταντίνος Δεστούνης, υποψήφιος διδάκτωρ και διδάσκων στο Royal College of Music του Λονδίνου
Βιολί, διδασκαλία: Όλγα Holdorff-Μυριαγκού, μέλος σχημάτων και ορχηστρών στο Βερολίνο και μουσικο-παιδαγωγός
Βιολοντσέλο, διδασκαλία: Μαρία Ανισέγκου, μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης
Κιθάρα, διδασκαλία: Prof. Anita Rennert, επικεφαλής του Ινστιτούτου Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου

Τα masterclasses είναι ανοιχτά για μαθητές όλων των ηλικιών και επιπέδου, οι οποίοι θα χωριστούν σε ομάδες αρχαρίων και προχωρημένων. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η αποστολή email στο [email protected].



Μουσική δράση για και με ηλικιωμένους

«Ένα μουσικό απόγευμα με ξεχωριστή παρέα…»
4 Φεβρουαρίου ώρα 17:30 Γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός»
5 Φεβρουαρίου ώρα 17:00 Οίκος Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα», Καρδάμυλα
Σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω και μαθητές του παραδοσιακού, λαϊκού και φωνητικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Χίου

Η μουσική ταξιδεύει μέσα στον χρόνο και κάποιοι έχουν την τύχη να πιάσουν στιγμές της και να τις μετατρέψουν σε τραγούδια. Με σεβασμό στα χρόνια που φύγανε και γεμάτοι ελπίδα για εκείνα που έρχονται, το πρότυπο πρόγραμμα θάλλω σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Χίου σχεδίασε μια πρωτότυπη δράση γεμάτη αισιοδοξία και χαμόγελο, στην οποία η μουσική δίνει το έναυσμα για έναν διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους που διαμένουν στο γηροκομείο και τους επισκέπτες…
Η δράση αποτελεί μία πρωτοβουλία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου και υλοποιείται με την συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Χίου και του πρότυπου προγράμματος θάλλω. Οι δύο πρώτες φάσεις της δράσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (12 – 13 Δεκεμβρίου 2018 & 16 – 17 Ιανουαρίου 2019) ενώ η τρίτη και τελευταία είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα θάλλω αποτελεί μία πρωτοβουλία της seveneleven, ομάδας θεάτρου και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: www.thallo.care

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ώρα 20:30
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου
«Βερολίνο – Χίος, aller-retour!»


Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα C. Reinecke, S. Rachmaninoff, A. Piazzolla κ.ά.
Συμπράττει πενταμελές σχήμα νέων σολίστ του Ινστιτούτου Julius-Stern:
Dascha Schuster, φλάουτο
Santiago Kuhl, βιολί
Marie-Claire Indilewitsch, πιάνο
Klemens Elias Braun, πιάνο
Moritz Benedict Kayser, βιολοντσέλο

Συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου

Το Ινστιτούτο Julius-Stern της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου (UdK Berlin) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός που θεωρείται κορυφαίος στο είδος του, και αναλαμβάνει την εκπαίδευση και προώθηση νέων μουσικών ταλέντων.
Η ίδια συναυλία θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα το πρωί, αποκλειστικά για μαθητές και παιδιά πρόσφυγες.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ώρα 21:00 
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

«επιβάτες» ένα εν εξελίξει έργο του Στρατή Βογιατζή
Μια κινηματογραφική σπονδυλωτή αφήγηση από στιγμές πραγματικές όσο και φανταστικές, με θέμα το Γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός».

“Winter in Chios”
Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα σύγχρονων συνθετών, όπως A. Piazzolla, Θ. Αντωνίου, Ι. Psathas, κ.ά
Συμπράττουν:
Κωνσταντίνος Δεστούνης, πιάνο
Όλγα Holdorff-Μυριαγκού, βιολί
Μαρία Ανισέγκου, βιολοντσέλο

Κατόπιν αιτήματος του κοινού, η συμμετοχή του οποίου στην συναυλία του ίδιου σχήματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο του φεστιβάλ υπήρξε αθρόα, ο διεθνούς φήμης πιανίστας και Χιώτης στην καταγωγή Κωνσταντίνος Δεστούνης, η επίσης Χιώτισσα στην καταγωγή και βιολονίστα Όλγα Holdorff-Μυριαγκού, και η τσελίστα Μαρία Ανισέγκου, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θα συμπράξουν ξανά σε έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Κωνσταντίνου Δεστούνη, Σονάτα για πιάνο και τσέλο.

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b