MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
18
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφιερωμένο στη La Negra το σημερινό Doodle της Google

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Την Μερσέδες Σόσα, ή αλλιώς La Negra, τραγουδίστρια από την Αργεντινή τιμάει με το σημερινή της Doodle η Google.

Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η Αϊδέε Μερσέδες Σόσα (9 Ιουλίου 1935 – 4 Οκτωβρίου 2009), γνωστότερη ως La Negra, απέκτησε φήμη όχι μόνο στην Λατινική Αμερική αλλά και διεθνώς. Ήταν επίσης γνωστή και ως «η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή».

Η ζωή της

Η καριέρα της διήρκεσε 4 δεκαετίες και υπήρξε πρέσβειρα της UNICEF.

Γεννήθηκε στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν, στην βορειοδυτική επαρχία Τουκουμάν, στις 9 Ιουλίου 1935. Το 1950 κέρδισε σε έναν διαγωνισμό και μερικά χρόνια αργότερα ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο La Voz de la Zafra.

Σύντομα άρχισε να ερμηνεύει σε φεστιβάλ και καθιερώθηκε ως εκπρόσωπος του κινήματος nueva canción (στην Αργεντινή ονομάστηκε nuevo cancionero).

Ο πρώτος της δίσκος ήταν η συλλογή λαϊκών τραγουδιών, με τίτλο Canciones con Fundamento.

Το 1967 η La Negra έκανε περιοδείες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με μεγάλη επιτυχία. Συνεργάστηκε με ισπανόφωνους και άλλους διεθνείς καλλιτέχνες. Το 1979 συνελήφθη από την στρατιωτική χούντα του Χόρχε Βιδέλα και απελευθερώθηκε μόνο έπειτα από διεθνή παρέμβαση. Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, καθώς η μουσική της απαγορεύτηκε στην ίδια της την πατρίδα. O δεύτερός της σύζυγος απεβίωσε το 1978. Το 1982 επέστρεψε στην Αργεντινή και από τη δεκαετία του 1990 πραγματοποίησε συναυλίες στο εξωτερικό, σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Βατικανό.

Η Σόσα ήταν πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Βραβεία

Κέρδισε Βραβείο λάτιν Γκράμι για το καλύτερο άλμπουμ λαϊκής μουσικής το 2000 («Misa Criolla»), το 2003 («Acústico») και το 2006 («Corazón Libre»). Το άλμπουμ της Μερσέδες Σόσα Cantora 1 απέσπασε δύο βραβεία στα βραβεία Λάτιν Γκράμι του 2009, στην κατηγορία καλύτερο άλμπουμ και καλύτερη συσκευασία για ηχογράφημα.

Η Σόσα υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύτηκε στο Μπουένος Άιρες το Σεπτέμβριο του 2009.  Τελικά έφυγε από τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου του 2009, από ασθένεια των νεφρών. Όταν πέθανε, η σορός της εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο κτήριο του εθνικού κογκρέσου και κηρύχθηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής τριήμερο εθνικό πένθος. Χιλιάδες ανθρώπων είχαν σχηματίσει ουρές κατά την περίοδο εκείνη, προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό.

Η Μερσέδες Σόσα θα παραμείνει αθάνατη στις μνήμες όχι μόνο για τα τραγούδια που ερμήνευσε αλλά και για το ότι ήταν πάντοτε η φωνή των κατατρεγμένων όπου γης, η φωνή των ανθρώπων που ενώ έχουν φωνή δεν μπορούν να (εισ)ακουστούν.

Έκανε εμφάνιση και στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου 1986 στην Καισαριανή, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Έκτοτε πραγματοποίησε και άλλες συναυλίες (Λυκαβηττός, Κατράκειο, Θεσσαλονίκη, Ηρώδειο), ενώ συνεργάστηκε και με Έλληνες καλλιτέχνες (Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Νάνα Μούσχουρη, Διονύση Σαββόπουλο κ.ά.). Τελευταία της συνεργασία ήταν με το συγκρότημα Απουριμάκ, που αποτελείται από Λατινοαμερικάνους και Έλληνες μουσικούς. Ερμήνευσε στα ελληνικά το τραγούδι «Βράχια Γυμνά», που περιέχεται στον δίσκο «Στις γειτονιές του νότου» (2001).

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Μια καινούργια ομορφιά»
Art & Culture
Co_OPERAtive στην ΕΛΣ: Μια παράσταση πάνω από το τραύμα της προσφυγιάς
Επίκαιρα
Όχι, ο Akylas δεν μάς χρωστάει καμία συγγνώμη
Cine News
Η ιστορία του queer cinema είναι μια ιστορία αντίστασης - και σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Art & Culture
Μπαίνοντας στα ρούχα (και στο μυαλό) της Τίλντα Σουίντον
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Κάννες, Καρυστιανού, Eurovision – και κάπου χάσαμε το plot
Επίκαιρα
Δεν ήθελαν να πέσουν – προσπάθησαν να πετάξουν
Art & Culture
Η μαγεία επιστρέφει στο 32ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Επίκαιρα
Ίδρυμα Ωνάση: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Επίκαιρα
ΕΣΡ: Παρέμβαση για την κάλυψη της υπόθεσης στην Ηλιούπολη και του ατυχήματος στο Survivor
Εικαστικά
Το ΕΜΣΤ υποδέχεται το καλοκαίρι με τρεις νέες εκθέσεις
Επίκαιρα
«Χάνει» 1,7 εκατομμύρια κατοίκους η Ελλάδα μέχρι το 2060