MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πέθανε ο μεγάλος κινηματογραφικός συνθέτης Michel Legrand

Ο συνθέτης θρυλικών soundtrack όπως “Οι ομπρέλες του Χερβούργου”, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 26 Ιανουαρίου σε ηλικία 86 ετών

Monopoli Team

Ο  διασημότερος Γάλλος κινηματογραφικός συνθέτης, ο Michel Legrand έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 26 Ιανουαρίου σε ηλικία 86 ετών.

Eίχε μια καριέρα 65 χρόνων υπηρετώντας τη μουσική και τον κινηματογράφο, ντύνοντας με τις συνθέσεις του ταινίες όπως «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» (1964). Είχε διακριθεί με τρία βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), «Summer of ’42» (1972) και «Yentl» (1984), καθώς και με 5 βραβεία Grammy. Τα τραγούδια του ερμήνευσαν θρυλικοί τραγουδιστές όπως οι Barbra Streisand, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Shirley Bassey, Jessye Norman, Ray Charles και η Νάνα Μούσχουρη.

Από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές του συνθέσεις, το μουσικό θέμα για την ταινία «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου», όπου πρωταγωνιστεί η Κατρίν Ντενέβ:

Αλλά και το κομμάτι “The Windmills of your mind” από την ταινία “The Thomas Crown Affair” (1968):

Ο  Michel Legrand γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1932 το στο Παρίσι, στο Ménilmontant. Ο πατέρας του, Raymond Legrand, ήταν μαέστρος και συνθέτης, γνωστός για κομμάτια όπως το “Irma la douce”, ενώ η μητέρα του ήταν η Marcelle Ter-Mikaëlian (αδερφή του μαέστρου Jacques Hélian), με καταγωγή από την Αρμενία.

Συνέθεσε περισσότερα από 200 κινηματογραφικά και τηλεοπτικά soundtracks, μουσική για musicals και πάνω από 100 άλμπουμ. Κέρδισε 3 όσκαρ, ενώ συνολικά ήταν 13 φορές υποψήφιος. Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο “I Love Paris” μόλις στα 22 του και έγινε ο δίσκος ορχηστρικής μουσικής με τις περισσότερες πωλήσεις. Ήταν δεξιοτέχνης πιανίστας της τζαζ και της κλασικής μουσικής και ένας εκπληκτικός συνθέτης και μαέστρος που έδινε συναυλίες με ορχήστρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Michel Legrand σπούδασε μουσική στο Ωδείο του Παρισιού από το 1943 μέχρι το 1950 (από τα 11 εως τα 18 του), όπου δούλεψε – μεταξύ άλλων – με τη Nadia Boulanger, η οποία δίδαξε πολλούς μεγάλους συνθέτες, όπως οι Aaron Copland, Philip Glass, και Ástor Piazzolla. Ο Legrand αποφοίτησε με άριστα ως συνθέτης και πιανίστας.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b