MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
06
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Εργαστήρι Θεατρικού Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη με δωρεάν συμμετοχή

Τι είναι το θεατρικό ντοκιμαντέρ; Πώς δημιουργείται; Ποιες τεχνικές αξιοποιεί; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει; Πώς προσεγγίζει τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα;

Monopoli Team

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν σε ένα πρωτοποριακό εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί δωρεάν από το Σάββατο 2 έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής plays2place και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στο εργαστήρι μπορούν να συμμετάσχουν ηθοποιοί, τελειόφοιτοι δραματικών σχολών, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, δραματουργοί, αλλά και ερευνητές από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δράση έχει τίτλο «Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θεατρικό Ντοκιμαντέρ» και αφορά θεματικά στην προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου επιμελείται η θεατρική σκηνοθέτιδα και κοινωνική ανθρωπολόγος Μάρθα Μπουζιούρη.

 

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Στη διάρκεια μιας εβδομάδας εντατικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς η ιστορική και πολιτισμική συγκυρία επέδρασε στην εξέλιξη της φόρμας και των θεματικών του ιδιαίτερου αυτού θεατρικού είδους, ενώ θα διαβάσουν και θα παρακολουθήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα θεατρικών ντοκιμαντέρ της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας, αναλύοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνικές.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν επίσης να συνδημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο θεατρικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα εστιάσει στον τρόπο που προσεγγίζουμε και αποτυπώνουμε καλλιτεχνικά την προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία, επιχειρώντας μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική δραματουργία που απομακρύνεται από το στερεότυπο της απεικόνισης του πρόσφυγα ως δίπολο «θύμα ή απειλή». Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στις 8 Μαρτίου σε μορφή θεατρικού αναλογίου / work in progress, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Σε ποιους απευθύνεται:

Το εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας κατόπιν πρόσκλησης της Μπιενάλε της Βαρσοβίας, απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και του κινηματογράφου (ηθοποιούς και τελειόφοιτους δραματικών σχολών, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, δραματουργούς), καθώς και σε επιστήμονες-ερευνητές από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ενδεικτική βιβλιογραφία-εργογραφία. Η παρακολούθηση της πλήρους διάρκειας του εργαστηρίου είναι υποχρεωτική.

Δήλωση συμμετοχής:

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή βιογραφικού σημειώματος, καθώς και ενός σύντομου κειμένου 150-200 λέξεων το οποίο να περιγράφει τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να λάβουν μέρος. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν τα παραπάνω, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους (κινητό τηλέφωνο, εναλλακτικό email επικοινωνίας εάν υπάρχει) στο email [email protected] μέχρι την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 16:00 με την ένδειξη «Ονοματεπώνυμο – Εργαστήριο θεατρικού ντοκιμαντέρ».

Θα επιλεγεί περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, με ανώτατο όριο τα 12 άτομα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: 2-8 Μαρτίου 2019

Χώρος: Θα ανακοινωθεί σύντομα

Κόστος συμμετοχής: Το εργαστήριο είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες που διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τα κόστη μετακίνησης και διαμονής τους για το διάστημα του εργαστηρίου

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
«Αληθινή ιστορία»: Μια μουσική παράσταση για μικρούς και μεγάλους βασισμένη στο έργο του Λουκιανού
Θεατρικά Νέα
15ο Dance Days Chania: Ο σύγχρονος χορός πρωταγωνίστησε για μία ακόμη χρονιά στα Χανιά
Θεατρικά Νέα
Fool in the Full Moon: Ο Donald Kitt για ένα «ταξίδι φαντασίας» στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός: Οι 9 πρωτότυπες παραγωγές της εβδομάδας 4-11 Αυγούστου
Εκδηλώσεις
Μητέρα Αράχνη: Ένα εικαστικό-θεατρικό-μουσικό δρώμενο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Εκδηλώσεις
«Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» σε καλοκαιρινή περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα
Θεατρικά Νέα
«Χούγια ή Θάνατος»: Η Σοφία Μουτίδου σε καλοκαιρινό tour
Θεατρικά Νέα
Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα: Οι παραστάσεις συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο στο Θέατρο Άλσος
Θεατρικά Νέα
The Chios Festival 2025: Ιστορία, πολιτισμός και εξωστρέφεια στο φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Θεατρικά Νέα
Μπομπ Γουίλσον: Αντίο στον avant garde "αρχιτέκτονα" του φωτός
Θεατρικά Νέα
Οιδίπους: Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Οιδίπους του Γιάννη Χουβαρδά: Εξαντλήθηκαν μέσα σε 48ώρες τα 5.000 εισιτήρια του Ηρωδείου