MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
30
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι “Όρνιθες” στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Οι Όρνιθες του Νίκου Καραθάνου, δυόμιση χρόνια μετά την πρεμιέρα τους, συνεχίζουν να πετούν ψηλά.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Από την Επίδαυρο στην Αθήνα και από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, «τα πουλιά» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σκορπούν ενθουσιασμό στους θεατές όλου του κόσμου!

Μπορεί να πέρασαν μήνες από το standing ovation που έλαβαν στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2018 στο St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν, παραμένουν, όμως, στα highlights της χρονιάς. Το Vulture, το πολιτιστικό τμήμα του New York Magazine, συμπεριέλαβε την παράσταση στη 10άδα των καλύτερων παραγωγών που παίχτηκαν στην Αμερική το 2018. Η κριτικός θεάτρου Sara Holdren περιγράφει:


«Δεν είχα φανταστεί πόσο ανάγκη είχα να παρακολουθήσω μια τουρτομαχία μεταξύ ενός ματαιόδοξου θνητού και μιας θεότητας με τακούνια, ή με πόση ατόφια, παιδιάστικη χαρά θα χοροπηδούσα στην άκρη του καθίσματός μου ενώ μια ομάδα τρελαμένων,  ημίγυμνων ηθοποιών κυνηγούσαν σε όλο το θέατρο ένα γιγαντιαίο μπαλόνι που φωσφόριζε στο σκοτάδι. Η εκδοχή του Νίκου Καραθάνου για την αριστοφανική κωμωδία, που μετρά σχεδόν 2.500 χρόνια ζωής, ταξίδεψε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και ήταν μια ψυχεδελική, ξεδιάντροπη/αδίσταχτη απόλαυση, μια καταϊδρωμένη γιορτή, που έκλεινε σατιρικά το μάτι στο διεφθαρμένο κυνήγι του ανθρώπου για την ευτυχία μέσα στο πανηγύρι. Έφυγα νιώθοντας πραγματικά ζαλισμένη, κάτι απολύτως φυσικό μετά από μια επίσκεψη στη χώρα της νεφελοκοκκυγίας.»

Οι Όρνιθες του Νίκου Καραθάνου με τον εξαιρετικό θίασο πουλιών αποτελούν μία από τις πάνω από 50 ελληνικές παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που έχουν ήδη ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Η Στέγη, έχοντας εξαρχής ως βασικό άξονα την εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών, συνεχίζει την εκτός των συνόρων δράση της.

Η νέα επιδοκιμασία για τους Όρνιθες αποτελεί συνέχεια των διθυραμβικών κριτικών που προηγήθηκαν για την παράσταση τον Μάιο:

«Τέτοιο διονυσιασμό που δυναμιτίζει ολόκληρο το θέατρο έχουν να δουν οι Νεοϋορκέζοι από την εποχή της ακμής του καινοτόμου Living Theater στα ’60s. […] Δεν είναι ακριβώς όμορφο, αλλά σκληρό και υπνωτιστικό, αρχέγονο και, ταυτόχρονα, αιθέριο. Είναι η μελωδία της γήινης ύπαρξης, με όλες τις μυστηριώδεις ερεθιστικές υποσχέσεις να περιμένουν την εκπλήρωση και τη ματαίωσή τους.»

The New York Times, Ben Brantley, 6-5-2018

«Η άγρια αναβίωση των Ορνίθων από τον Νίκο Καραθάνο είναι τόσο φρέσκια, τόσο επίκαιρη, σαν να γράφτηκε σήμερα… Δεν θα μπορούσατε να βρείτε έναν πιο διασκεδαστικό ελληνικό Χορό. Η σκηνοθεσία του Καραθάνου είναι μια θαυμάσια, δημιουργική σύνθεση του αρχαίου και του ποπ πολιτισμού. Ένα θέαμα του οποίου η αρχέγονη, οργιαστική ενέργεια ξεπερνά τις δύο χιλιετίες.»

Theater Pizzazz, Carol Rocamora, 9-5-2018

«Είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο η ανθρωπότητα, πέρα από κάθε πολιτισμό: η αναζήτηση του ανθρώπου για ένα υψηλότερο επίπεδο της ύπαρξης. Ο θίασος του Νίκου Καραθάνου έρχεται από την Αθήνα και φέρνει στο αμερικανικό κοινό ένα κλουβί στην αυθεντική γλώσσα του. Η παραγωγή εμποτίζει το αρχαίο κείμενο του Αριστοφάνη με μια ενέργεια που είναι και σύγχρονη και άχρονη. Η εκδοχή του Καραθάνου είναι ένα υπέροχα επεξεργασμένο κομμάτι του θεάτρου. Είναι τόσο ελληνικό που γίνεται καθολικό.»

Exeunt Magazine, Ran Xia, 11-5-2018

«Οι Όρνιθες είναι ένα εορταστικό, σαρωτικό καρναβάλι των αισθήσεων.»

New York Magazine, 13-5-2018

 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
ΕΒΕ: Νέος κύκλος σεμιναρίων για την ιστορία και την τέχνη του βιβλίου
Θεατρικά Νέα
Επί Κολωνώ: Νέος κύκλος για το σεμινάριο «Υποκριτική σε Κείμενα In Progress» της Πέπης Μοσχοβάκου
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Τέχνης: Οι 5 δημιουργοί που διεκδικούν το πρώτο Βραβείο Νέου Σκηνοθέτη/Σκηνοθέτιδος
Θεατρικά Νέα
(Για ένα) όνειρο (καλοκαιρινής νύχτας): ‘Ενας σύγχρονος Σαίξπηρ από τον Θωμά Μοσχόπουλο στο Θέατρο Πόρτα
Θεατρικά Νέα
Ρόσμερσχολμ: Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά
Εκδηλώσεις
Red Jasper Cabaret Theatre: Νέα σεζόν με ανανεωμένο ρεπερτόριο για την εναλλακτική σκηνή της πόλης
Θεατρικά Νέα
Βουκεφάλας: Η νέα θεατρική κωμωδία του Αλέξανδρου Ρήγα έρχεται στο Θέατρο Γκλόρια
Εκδηλώσεις
Κοζάνη, ένας φαντασιακός περίπατος: Μια site-specific παράσταση μάς ξεναγεί στο κέντρο της πόλης
Εκδηλώσεις
Paraga: Θέατρο, ψυχαγωγία και δράσεις για όλη την οικογένεια στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2026-2027
Θεατρικά Νέα
Η “Μαδαγασκάρη” γίνεται μιούζικαλ με πρωταγωνιστή τον Akyla – Όσα ξέρουμε για την παράσταση
Εκδηλώσεις
65+: Το Εθνικό Θέατρο στήνει μια ολοήμερη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
Θεατρικά Νέα
Λίγο ακόμα «Το πάρτυ της ζωής μου»: Μία τελευταία ευκαιρία να δεις την παράσταση με την Ελένη Ράντου