MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
15
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο «Tρελαντώνης», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, θέλει να μας θυμίσει τη μαγεία της παιδικής ηλικίας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της σκηνικής μεταφοράς του «Τρελαντώνη», της Πηνελόπης Δέλτα, που θα παίζεται στο ιστορικό και πλήρως ανακαινισμένο Θέατρο Βέμπο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, από τις 10 Νοεμβρίου.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο «Τρελαντώνης» είναι βασισμένος στις παιδικές αναμνήσεις της ίδιας της συγγραφέως, τις οποίες κατέγραψε σε ένα βιβλίο που έθρεψε και μεγάλωσε τόσες και τόσες γενιές Ελλήνων. Σήμερα όλες αυτές οι “Ενθυμήσεις” θα ζωντανέψουν επί σκηνής, σε μια παράσταση για παιδιά από 3 έως…103 ετών. Μια παράσταση γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, δεμένη με μια σύγχρονη αισθητική, που καταφέρνει και σμίγει τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα της παντοτινής νιότης.

Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μια συγγραφέας η οποία σφράγισε, όχι μόνο την ελληνική παιδική λογοτεχνία, αλλά και τη νεώτερη ιστορία μας. Το κείμενο έχει διασκευάσει, ειδικά για την παράσταση, ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης, με ένα αποτέλεσμα θεατρικό και αστείο. Η Πηνελόπη Δέλτα, ούσα μια φοβερά μελαγχολική προσωπικότητα η ίδια, κατάφερε και έγραψε βιβλία γεμάτα χιούμορ, που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται και παραμένουν διαχρονικά. 

PA260089

Η ιστορία

Ο Αντώνης, η Πουλουδιά, η Αλεξάνδρα, κι ο μικρός Αλέξανδρος περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλωσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή. Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά. Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, η φαντασία, η Ελλάδα, σαν πατρίδα και σαν τοπίο της καρδιάς μας.

Σχετικά με την παράσταση

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου. Η σκηνοθέτις μιλώντας σχετικά με το έργο, ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα της παιδικά αναγνώσματα καθώς «Αυτή η καταπληκτική μαγεία της παιδικής ηλικίας, αυτό το…”ξεκαλοκαίριασμα” που όλοι έχουμε ζήσει, λίγο πολύ, μαζί με τα αδέρφια μας ή και μόνοι, σε μια οικογένεια με θείους και ξαδέρφια, πάντα θα επιστρέφει στον νου μας με νοσταλγία». 

 

Τόνισε, μάλιστα, πως όλη αυτή η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας επιστρέφει στον νου μας για να μπορέσουμε να αντλήσουμε δύναμη για να ζήσουμε το τώρα, αλλά και για να μεταφέρουμε όλο αυτό στα παιδιά μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο «Τρελαντώνης» είναι το πιο πολυδιαβασμένο παιδικό βιβλίο μέχρι και σήμερα.

Η παράσταση θέλει κυρίως να τονίσει την αξία της μνήμης. «Τη μνήμη την έχουμε μέσα μας, σαν φυλαχτό, για να μπορέσουμε να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους να δουν την παράσταση, να τους διηγηθούν, με αυτό τον τρόπο, μια ιστορία από την παιδική τους ηλικία και να τα προτρέπουν να θυμούνται. Η μνήμη είναι αυτό που μας στεργιώνει σαν χαρακτήρες και σαν ανθρώπους σήμερα».  

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για ένα παλιό έργο που δεν έχει να διηγηθεί τίποτα στο σήμερα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια καθώς σύμφωνα με διαπίστωση της Σοφίας Σπυράτου, τα παιδιά δεν αλλάζουν. «Τα παιδιά είναι ίδια στο πέρασμα των χρόνων. Στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει». 

Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι οι αυριανοί θεατές, οι οποίοι από τη μικρή τους ηλικία θα πρέπει να “εκπαιδεύονται”, να πηγαίνουν στο θέατρο, να περνούν καλά, να μαθαίνουν και να φεύγουν “γεμάτα”, έτσι όπως πρέπει να φεύγει ο θεατής κάθε ηλικίας. Και ο «Τρελαντώνης» είναι το σύμβολο κάθε παιδιού που δοκιμάζεται σε ριψοκίνδυνες πράξεις και ηρωικές παιδικές ανδραγαθίες, ώστε μόλις μεγαλώσει και ωριμάσει, να υπηρετήσει και να υπερασπιστεί με γενναιότητα αλλά και με κοινωνική ευαισθησία, έναν τόπο πάντα απειλημένο από εχθρούς και πάντα νικητή στα δύσκολα.

PA260041

Ο Μίλτος Παπαστάμου έγραψε τη μουσική της παράστασης. Αφού δέχτηκε την πρόταση από τη Σοφία Σπυράτου, αρχικά ήταν διστακτικός για ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς θεωρούσε την ιστορία αυτή της Δέλτα, ξεπερασμένη. Αφού διάβασε όμως το κείμενο και θυμήθηκε το πολύ αγαπημένο και δικό του βιβλίο, αποφάσισε να το διαβάσει και στην 8χρονη κόρη του. Όταν είδε τις αντιδράσεις της και την ταύτιση που ένιωθε με τους ήρωες της ιστορίας άλλαξε τον τρόπο που το έβλεπε ο ίδιος. «Κατάφερα να βρω μέσα μου αυτό το παιδί που του άρεσε κάποτε αυτό το βιβλίο.» ανέφερε ο ίδιος. 

Η μουσική που θα “ντύσει” την παράσταση θα είναι από μπαρόκ μέχρι τζαζ ροκ, από οπερέτα μέχρι…ραπ. Οι ηθοποιοί που θα βρεθούν επί σκηνής ερμηνεύοντας τους ρόλους από το αγαπημένο βιβλίο και τραγουδώντας τόσα διαφορετικά στυλ μουσικής θα είναι οι ηθοποιοί Σταύρος Σβήγκος, Αντιγόνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Γιάννης Αθητάκης, Δημήτρης Γαλάνης, Αντώνης Σταμόπουλος, Χλόη Μάντζαρη, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μαριλού Κατσαφάδου, Αλεξία Φάλλα και Γιώργος Μάντζιαρης. 

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Έτσι ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών: Ο Χάινερ Γκαίμπελς μετατρέπει την Πειραιώς 260 σε μια ζωντανή “ανασκαφή”
Εκδηλώσεις
17ο ARC For Dance Festival: Η διεθνής συνάντηση σύγχρονου χορού επιστρέφει στην Αθήνα με 17 παγκόσμιες και ελληνικές πρεμιέρες
Θεατρικά Νέα
Ποιοι διεκδικούν φέτος τα θεατρικά βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν»
Θεατρικά Νέα
Μίσος: Το Theaterhaus Jena στο Θέατρο Τέχνης με μια νέα σκηνική ανάγνωση της ταινίας του Ματιέ Κασοβίτς
Θεατρικά Νέα
Ιαχές: Χρήστος Στέργιογλου και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στην 54η Μπιενάλε θεάτρου της Βενετίας
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Αντιγόνη»
Θεατρικά Νέα
Ειρήνη: Η Ζέτα Μακρυπούλια στον πολυπρόσωπο θίασο της νέας παράστασης των Καραθάνου-Δεληβοριά
Θεατρικά Νέα
Λυσιστράτη: Μια κωμική όπερα δια χειρός Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο
Θεατρικά Νέα
Μάκμπεθ: Ακρόαση για παιδιά 8-12 ετών στην παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Εκδηλώσεις
Καλοκαίρι αλλιώς: Θέατρο, μουσικές βραδιές και stand-up comedy στην Ταράτσα του Λαμπέτη
Θεατρικά Νέα
A Biographical Wardrobe: Στο Onassis Ready, η Τίλντα Σουίντον αφηγείται τη ζωή της μέσα από μια εκλεκτική συλλογή ρούχων
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Τρεις Αδερφές (θα έρθουν καλύτερες μέρες)»