MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κυριάκος Σφέτσας & Greek Fusion Orchestra στο ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον διεθνώς καταξιωμένο συνθέτη Κυριάκο Σφέτσα και την Greek Fusion Orchestra (GFO) σε μια πρωτοποριακή τζαζ και fusion συναυλία, γεμάτη από περίπλοκες και συναρπαστικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις, που ανακαλύπτουν εκ νέου την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Ο Κυριάκος Σφέτσας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες συμφωνικής, κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής, μουσικής για μπαλέτο, για σύνολα δωματίου και για σόλο όργανα, ηλεκτρονικής μουσικής, τζαζ κ.α. Δημιούργησε την Greek Fusion Orchestra το 1976, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία στην Ελλάδα, με την πτώση της δικτατορίας. Ήταν η περίοδος που προσκλήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι, για να δουλέψει ως εξωτερικός παραγωγός στο Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ στη συνέχεια, διετέλεσε διευθυντής του Γ’ Προγράμματος, την περίοδο 1982-1993.

O Σφέτσας μεγάλωσε στην Λευκάδα, όπου σπούδασε κλασική μουσική από μικρή ηλικία στο τοπικό ωδείο. Παράλληλα, είχε αρχίσει ήδη να θέλγεται από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα από τον ήχο του κλαρίνου. Από μικρός έπαιζε μαζί με τσιγγάνικες ορχήστρες σε πανηγύρια. Αυτή ακριβώς η εμπειρία είναι που τον ενέπνευσε να συστήσει την GFO το 1975, μια φιλοδοξία που είχε από την avant-garde περίοδο της καριέρας του στο Παρίσι την δεκαετία του ’60: να δημιουργήσει ένα έργο που θα διεύρυνε τα όρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. H Greek Fusion Orchestra δεν έπαιξε ποτέ ζωντανά την εποχή εκείνη. Το 2018, 41 χρόνια μετά, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Μαρινάκη (αρχικό μέλος) και νέους μουσικούς που επιλέχτηκαν από τον ίδιο τον Σφέτσα, άρχισε να παρουσιάζει ζωντανά τη μουσική της μπροστά στο κοινό.

Στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ συμμετέχουν:

Γιώργος Παλαμιώτης, μπάσο

Σάκης Τσινούκας, ηλεκτρική κιθάρα

Γιώργος Μπερερής, πιάνο

Σπύρος Νίκας, κλαρίνο, άλτο σαξόφωνο

David Lynch, φλάουτο, τενόρο σαξόφωνο

Η συναυλία του Κυριάκου Σφέτσα και της Greek Fusion Orchestra πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 9  Οκτωβρίου στις 12:00.

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Μετά την έναρξη η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση διαλείμματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στα social media @SNFCC.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b