MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Star Trek vs Star Wars*: οι διαστημικές κόντρες καλά κρατούν

*εκεί που το Star Wars ρίχνει στη «μάχη» το pop-up κανάλι της COSMOTE TV! Από τη Μαρία Μαρκουλή

author-image Μαρία Μαρκουλή

Ας το πούμε από την αρχή. Εμείς οι φαν του Star Τrek δεν περάσαμε ποτέ στους γαλαξίες του Star Wars.

Έτη φωτός, νεφελώματα, μαύρες τρύπες και αλλεπάληλα σίκουελ χώριζαν τους δρόμους μας. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι υπάρχει παρακάτω…

Εμείς ξεκινήσαμε με το διαστημόπλοιο Εντερπράιζ να ανακαλύψουμε νέους κόσμους και νέους πολιτισμούς. Εκείνοι κάτι άλλο έκαναν εξίσου εντυπωσιακό. Μάχες δόθηκαν και στις δυο πλευρές και κορμιά γήινων (και ίσως εξωγήινων) έπεσαν στα ταμεία των κινηματογράφων για την τελική επικράτηση. Πόσο παραπλανητικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Αρκετά. Αφού η απεραντοσύνη του διαστήματος και της ποπ κουλτούρας είναι μια καλή απάντηση σε όλα αυτά -υπάρχει χώρος για όλους- από τη στιγμή (ε ναι, σαφώς από την στιγμή) που υπάρχει εκεί έξω και κοινό που παρακολουθεί και συντηρεί με συνέπεια το franchise. 

Μπορεί δηλαδή ένας Trekkie, ή trekker όπως λέγονται οι φαν του Star Trek, να μην γίνει ποτέ αληθινός Star Wars φαν (και θα το ανέλυε ο μίστερ Σποκ με όλες τις παραμέτρους της λογικής) ωστόσο καποια στιγμή μπαίνουν στην άκρη τα φέιζερ και τα φωτόσπαθα και βρίσκουν οι δυο πλευρές κοινή γλώσσα συννενόησης (που δεν ήταν τα «Κλίνγκον» υποθέτω). 

Τώρα αν ρωτάς ποιο είναι πιο καλό, η απάντηση είναι πως η ερώτηση ότι δεν είναι σωστή. Συγκρίνει ανόμοια πράγματα, διαφορετικές κατηγορίες.

Το Star Wars ανήκει στην κατηγορία Fantasy, το Star Trek είναι Science Fiction/ Επιστημονική Φαντασία. Ιππότες του Διαστήματος, ηρωϊκά σπαθιά και υπερ-δυνάμεις από τη μία, από την άλλη περιπέτεια στο Διάστημα, ένα «διαστημικό γουέστερν» με αναφορές σε λογοτεχνία, πολιτική και το όνειρο του ανθρώπου για ένα καλύτερο αύριο.

STAR WARS WALLPAPER

‘Ένα ωραίο που έχει παρατηρηθεί σχετικά με το θέμα είναι ότι βρίσκεις αρκετούς φαν του Star Wars στη βιομηχανία του θεάματος (σκηνοθέτες, παραγωγούς κλπ) ενώ στη NASA εργάζονται πιο πολύ φανατικοί του Star Trek.

Εκεί που χρειάστηκε λίγο να ζυγίσουμε το πράγμα ήταν όταν ο JJ Abraams (που είχαμε στην καρδιά μας από το Lost) έκανε την μεγάλη τονωτική ένεση στην κινηματογραφική ιστορία του Star Trek σκηνοθετώντας ταινία με τους παλιούς αγαπημένους χαρακτήρες της ορίτζιναλ σειράς και βάζοντας ξανά το Εντερπράιζ σε φαντασμαγορική τροχιά. Φανταστικά! Ο ίδιος JJ Abraams είναι αυτός ξύπνησε τη Δύναμη σκηνοθετώντας Star Wars:The Force Awakens – ορίστε;ναι – και σε λίγο δια χειρός JJA το Star Wars Episode IX κοντά μας.

Star Trek Into Darkness

Φυσικά, οι Trekkies είχαμε απάντηση. Ζωηρότατες φήμες φέρνουν τον Ταραντίνο να σκηνοθετεί την επόμενη ταινία Star Trek. Και αυτό είναι σούπερ, με την ελπίδα στο μεταξύ ότι θα παραμείνει στη γέφυρα ο άξιος Κρις Πάιν (ο Κάπτεν Κερκ των τελευταίων ταινιών) που είχε κάποια προβλήματα με το συμβόλαιό του.

Ετσι πάει. Με τις τηλεοπτικές σειρές, τις ταινίες, τα συνέδρια, τη βιβλιογραφία, το ανεξάντλητο merchandise και οι δυο τίτλοι / Star Wars και Star Trek πετυχαίνουν να ανανεώνουν το κοινό τους.

Star Wars Rebels Darth Vader

Μεγάλα κεφάλαια της ποπ κουλτούρας με επενδύσεις και αποδόσεις και καμπύλες επιδόσεων συντηρούν το μύθο τους. Το Σύμπαν από δίπλα, κρατώντας διπλωματικά αποστάσεις βοηθάει όσο μπορεί. Και οι δυο «πλανήτες» έχουν φτάσει παντού, ανακυκλώνονται ασταμάτητα, έχουν εισχωρήσει στην λογοτεχνία, παίζουν σχεδόν χωρίς αντίπαλο στη διαφήμιση, πανίσχυροι “τίτλοι” με διεθνές στάτους. Όπως το είπαμε, το Σύμπαν συμπαραστέκεται. Και ιδού.

Ένα ολόκληρο κανάλι! Ένα pop-up κανάλι αποκλειστικά στην COSMOTE TV, το COSMOTE CINEMA STAR WARS, μπαίνει στην «μάχη».

4 προβολές ταινιών Star Wars κάθε μέρα -και 5 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή-, με αφιερώματα και ντοκιμαντέρ. Και τις 8 ταινίες του Star Wars / του θρύλου που μεγάλωσε γενιές και γενιές, θα δούμε, από την πρώτη ταινία του Τζορτζ Λούκας το 1977 μέχρι το πιο πρόσφατο του 2017. Όλα θα είναι εκεί, Attack of the Clones και Revenge of the Sith.

Και στις 16 Σεπτεμβρίου πρεμιέρα το Star Wars: Episode VIII- The Last Jedi, σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, η ταινία του Ράιαν Τζόνσον με Άνταμ Ντράιβερ, Κάρι Φίσερ, Μάρκ Χάμιλ, Ντέιζ Ρίντλεϊ, Όσκαρ Άιζακ.

Ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, παρασκήνια «βροχή». Η Δύναμη έχει ξυπνήσει για τα καλά! 

Και εμείς οι Trekkies, τι κάνουμε; Δύναμη είναι η γνώση- λέμε. Διακτινιζόμαστε στο Κανάλι, παίρνουμε ποπ-κορν και συντονιζόμαστε. Ετσι άλλωστε μαθαίνεις καλύτερα τον αντίπαλο.

Α! και κλείνω το μάτι στους «δικούς μας»: τσίμπησα στο πρόγραμμα της COSMOTE TV και αυτά – Star Trek (του JJ Abraams) στις 22/9 Star Trek Into Darkness (JJ Abraams) 23/9 και τα σημειώνω εδώ για κάθε ενδιαφερόμενο.

Live long & prosper (και με το κανάλι μας μια μέρα κι εμείς!)

Νιότα Oυχούρα (απλή συνωνυμία);

Εxtra Bonus για τους φαν του STAR WARS!

Με αφορμή το νέο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA STAR WARS, η COSMOTE TV προσφέρει στους συνδρομητές της τη δυνατότητα να κερδίσουν μοναδικά δώρα εμπνευσμένα από το εμβληματικό saga, με μεγάλο δώρο για δύο τυχερούς ένα ταξίδι σε Space Camp στην Αλαμπάμα.

Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε τη Δευτέρα 3/9 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16/9. Δείτε περισσότερα εδώ.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b