MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tarantinissimo! Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κουέντιν Ταραντίνο τον Ιούλιο στην TV

Αυτές τις ημέρες –εάν όσα μαθαίνουμε είναι σωστά- κρίνοντας και από τις φωτογραφίες που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, όπως αυτή που ανέβασε προ ολίγου ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο Instagram του όπου ποζάρει ο ίδιος με τον συμπρωταγωνιστή του, τον Μπραντ Πιτ και οι δυο τους σε φουλ late 60s look- αυτές τις ημέρες λοιπόν, ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι χωμένος ως τον λαιμό στα γυρίσματα της καινούργιας του ταινίας.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Που δεν είναι άλλη από το πολυσυζητημένο ήδη, Once Upon A Time in Hollywood, μια ταινία με φόντο τις δολοφονίες του Τσαρλς Μάνσον ή μια ταινία για το 1968, όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει πει. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το «Mια Φορά κι έναν καιρό στο Χόλιγουντ» με το ιλιγγιώδες καστ και τη φήμη που απλώνεται ήδη, θα βγει στους κινηματογράφους μέσα στην επόμενη κινηματογραφική χρονιά. Με άλλα λόγια… ό,τι καλύτερο για τους φαν που περιμένουν.

Γιατί, τί πιο προφανές; Ποιος «μιλάει» την Ταραντινική γλώσσα (την οποία όλο και πιο πολλοί σκηνοθέτες υιοθετούν) καλύτερα από τον ίδιο τον μετρ;

dicaprio

Η φωτογραφία που ανέβασε ο Leonardo Di Caprio στο Instagram 

Θυμάμαι όταν πρωτοβγήκαν τα Reservoir Dogs και Pulp Fiction είχαν βγει και τα μαχαίρια, τα πιστόλια και οι καπνισμένες κάνες των κριτικών. Πολλών, όχι όλων φυσικά. Μιλούσαν για την βία, τον κακό χαμό και τις ματωμένες σκηνές των ταινιών και εμμέσως πλην σαφώς έλεγαν «μαζέψτε τον». Πολλοί το λένε ακόμη. Αλλά τι αξία έχει τώρα; Το όνομα του Ταραντίνο σημαίνει μια ολόκληρη κινηματογραφική σχολή και κάθε κίνησή του, επιλογή του, φράση του έχει νόημα.

Ερωτεύτηκα το σινεμά του Ταραντίνο από την πρώτη στιγμή. Έξυπνο, γρήγορο, διαφορετικό, ο ιδανικός συνδυασμός δράσης και διαλόγων

Ερωτεύτηκα το σινεμά του Ταραντίνο από την πρώτη στιγμή. Έξυπνο, γρήγορο, διαφορετικό, ο ιδανικός συνδυασμός δράσης και διαλόγων, γεμάτο κινηματογραφικές αναφορές σε συγκεκριμένες σκηνές ή είδη και σινεμά που του αρέσουν- ο καλύτερος πελάτης των βίντεοκλαμπ από παλιά και ένας τρελός σινεμαδάκιας. Ερωτεύτηκα το σινεμά του Ταραντίνο και για έναν ακόμη πολύ συγκεκριμένο και ολοφάνερο λόγο, γιατί είναι γεματο μουσική. Ωραία μουσική, βινύλια, ψαγμένα τραγούδια. Σινεμά που και ο Ennio Morricone εμπνέεται και συνθέτει γι’ αυτό.

Quentin Tarantino

Πριν από δυο χρόνια, συνάντησα την Mary Ramos την μόνιμη συνεργάτιδά του στη μουσική των ταινιών του. Μιλούσε στις Κάνες, στο Midem, για το τι σημαίνει στην ουσία σήμερα “music supervisor” στις ταινίες (έχει δουλέψει εκτός από αυτές του Ταραντίνο και σε εκατό ακόμη άλλες), για τις εμπειρίες της, για το τι θα πει να δουλεύεις με τον Ταραντίνο. Την ρώτησα αν πιστεύει ότι είναι αλήθεια, εκείνο που ο σκηνοθέτης λέει ότι ιδέες για τις ταινίες του ξεπετάγονται συχνά από την δισκοθήκη του. Το είπε και η Ράμος –και περιέγραψε όλο το σκηνικό. Κάθονται, λέει, μαζί με τον Quentin τον οποίο αποκαλεί my brother και εκείνος βάζει δίσκους στο πικάπ, κάθεται, σηκώνεται, πάει κι έρχεται, αλλάζει τις πλευρές στα βινύλια, αλλάζει τα βινύλια στο πικάπ και συζητάνε οι δυο τους για τις μουσικές και για ταινίες και πάει λέγοντας- σε αυτό το σημείο ζήλεψα την Mary Ramos, ζήλεψα πολύ την Mary Ramos.

Από τις κορυφαίες στιγμές της συνεργασίας, είπε η Μary, ήταν η επικοινωνία με τον Μαέστρο. Με τον Ennio Morricone. Τότε που η Mary πήγε η ίδια με το σενάριο του «Τhe Hatefull Eight» στην Ρώμη να τον συναντήσει και η γυναίκα του συνθέτη δάβασε το σενάριο και του είπε: “Εννιο, αυτό πρέπει να το κάνεις”. Και ο Μορικόνε έγραψε την μουσική και πήρε και το Όσκαρ και ο Ταραντίνο κόντεψε να τρελαθεί (περισσότερο) από την χαρά του που ο Μαέστρο έγραφε μουσική για εκείνον –και το Hatefull Eight είναι σούπερ. Η Ράμος στο μεταξύ εκεί στις Κάννες, ενθουσιάστηκε που της είπα ότι ήμουν από την Ελλάδα -«Greece! Μy people!» είπε, καταγωγή από την μεριά του πατέρα, αν θέλετε να το γνωρίζετε κι αυτό.

Και ενώ έτσι ανεβαίνει συνεχώς η θερμοκρασία στις Ταραντινικές εξελίξεις με τη νέα ταινία καθώς και οι φήμες ότι θα σκηνοθετήσει το επόμενο Star Trek γίνονται όλο και πιο στέρεες (μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Zachary Quinto, του κινηματογραφικού Σποκ, ότι ο Ταραντίνο σκοπεύει να κρατήσει τους ηθοποιούς του JJ Abraams των προηγούμενων Star Trek) είναι η κατάλληλη στιγμή, για την ακρίβεια, κάτι περισσότερο από κατάλληλη στιγμή, να βουτήξει κανείς στο σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο και να απολαύσει τις ταινίες του, που παρουσιάζει η COSMOTE TV με σπέσιαλ αφιέρωμα: Written and directed by Quentin Tarantino.

Με λίγα λόγια αυτό τον Ιούλιο, κάθε Τρίτη στις 22.00 μένουμε συντονισμένοι στο COSMOTE CINEMA 2HD. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις εξής ταινίες

Τρίτη 3 Ιουλίου

Reservoir Dogs (1992)

Τρίτη 10 Ιουλίου

Pulp Fiction (1994)

Τρίτη 17 Ιουλίου

Kill Bill Vol.1 (2003)

Τρίτη 24 Ιουλίου

Kill Bill Vol.2 (2004)

Τρίτη 31 Ιουλίου

The Hatefull Eight (2015).

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b