MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εικαστικό «Παράρτημα» στο Μέγαρο με πειραϊκή «Κιβωτό» αναγνώσεων

Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ενώνει τους δύο μεγάλους μητροπολιτικούς πόλους του λεκανοπεδίου, την Αθήνα και τον Πειραιά, που φιλοδοξούν να δρομολογήσουν μια γραμμή πολιτισμού από το Σύνταγμα μέχρι το λιμάνι ή, μάλλον, από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Η πολιτιστική συνεργασία των δύο δήμων ανακοινώθηκε από τους επικεφαλής τους, δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και Πειραιά Γιάννη Μώραλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο δημαρχείο της Αθήνας, όπου ξεδιπλώθηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο εκδηλώσεων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Επίκεντρο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων λόγου και τέχνης θα είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που με την ευκαιρία αυτή εγκαινιάζει και επισήμως το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Annex M.», για το οποίο είχε μιλήσει αναλυτικά στο monopoli.gr η καλλιτεχνική του διευθύντρια Άννα Καφέτση. «Το Annex M είναι μια ατμομηχανή για να πάει τα πράγματα αλλού, να γίνει άνοιγμα στο νέο, στην πόλη», τόνισε.

Το Annex M. θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με ένα εκθεσιακό τρίπτυχο, με γενικό τίτλο «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη», που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου με την έκθεση «Ο τελευταίος αναγνώστης», στην οποία θα συμμετάσχουν 10 διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες και θα φιλοξενηθεί στους Κήπους του Μεγάρου.

DA180628 0820a

Στην έκθεση του αθηναϊκού Μεγάρου παρεμβαίνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μια σειρά ζωντανών αφηγήσεων με τον τίτλο «Κιβωτός», σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού του διευθυντή Νίκου Διαμαντή. Η «Κιβωτός» θα περιλαμβάνει αναπάντεχες αφηγήσεις (αποσπάσματα, φράσεις και λέξεις από κείμενα) ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης, από γνωστούς συγγραφείς, όπως οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Βέλτσος, Χάρης Βλαβιανός, Nίκος Διαμαντής, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σάββας Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας θα έχει τον τίτλο «Μετά τη Βαβέλ» και θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018, ενώ το τρίτο με τίτλο «Ένα δικό σου δωμάτιο», θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2019, συνοδεύοντας τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Παράλληλα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ένα «υπομονετικό και ανήσυχο θέατρο», όπως το χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Νίκος Διαμαντής, θα συμμετάσχει στη διοργάνωση με τη δράση «Ένα ποίημα είναι μια πόλη», που θα πραγματοποιείται από την 1η Οκτωβρίου και κάθε πρώτη του μήνα, με φυσική απαγγελία μέσα στην ιστορική γραμμή 040 που συνδέει τις δύο πόλεις. Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων σε επιμέλεια του Γιάννη Μπασκόζου, οι οποίες επιδιώκουν να τοποθετήσουν την ποίηση και τους ποιητές μέσα στην καθημερινότητα.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Μουσείο Μπενάκη: Έναρξη συνεργασίας με τη Rolex
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον κεραμίστα Πάνο Βαλσαμάκη – Open call
Εικαστικά
MOMUS Air: Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
Εικαστικά
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Εικαστικά
Άνοιξη στο ΕΜΣΤ: Τρεις ατομικές εκθέσεις, τρεις φωνές της ελληνικής πρωτοπορίας (1950–1980)
Εικαστικά
Athens Photo World 2026: Το φωτορεπορτάζ στο προσκήνιο
Εικαστικά
Περπατώντας στα έγκατα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Γιώργο Δρίβα και την ΑΙ Συμφωνία του
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery