MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
01
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη επιστρέφουν για 2η θεατρική σεζόν στο θέατρο Χώρα

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της, η παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» επιστρέφει για δεύτερη θεατρική σεζόν, στο Θέατρο Χώρα, από τις 11 Οκτωβρίου 2018.

Monopoli Team

Η Νένα Μεντή συναντά τον Πέτρο Ζούλια και μαζί με την Έρση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, την Χριστιάννα Ματζουράνη, την Μαριάννα Τουντασάκη και την Έφη Σακελλαρίου ζωντανεύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

Με προεξάρχουσα γυναίκα-ηρωίδα τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.

Οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας συναντά με το πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία διασταυρώνονται τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.

Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα ζωντανεύει μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας δύσκολης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας… «Σα να ΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου», όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα της Φραγκογιαννούς γίνεται το όχημα για να ταξιδέψει κανείς μέσα στο πέλαγο της παπαδιαμαντικής αφήγησης. Στο τιμόνι καπετάνιος, για το θεατρικό ταξίδι στέκει η «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή και γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού, θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Η θρυλική μορφή της Νίνα Σιμόν ζωντανεύει επί σκηνής τον Οκτώβριο
Θεατρικά Νέα
Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου σε καλοκαιρινή περιοδεία
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2025»: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας 27/6-3/7
Θεατρικά Νέα
170 Τετραγωνικά: Η παράσταση-φαινόμενο ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία
Art & Culture
«Η όπερα του μέλλοντος από τη μήτρα του παρελθόντος»: Η Λυρική παρουσιάζει το πρόγραμμά της για τη σεζόν 2025-26
Art & Culture
Στην πρόβα: «Ηλέκτρα» για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου – Το πένθος της ταιριάζει
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Πέτρας 2025: Αυτό είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων του καλοκαιριού
Θεατρικά Νέα
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»: Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Καρολίνα Μπιάνκι στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Impermenance: Sydney Dance Company και Zaïde Quartet στο Ηρώδειο με μια παράσταση χορού για το εφήμερο των πραγμάτων
Θεατρικά Νέα
Το Μεγάλο μας Τσίρκο: Η θρυλική παράσταση έρχεται τον Οκτώβριο στον «Ελληνικό Κόσμο» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Art & Culture
Καλοκαίρι με θέατρο: Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος που ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Art & Culture
Σφήκες: Όταν ο αριστοφανικός λόγος γίνεται έκκληση για δικαιοσύνη - μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού