MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παγωμένες σειρές για τις ζέστες 1: “The Terror”

Οταν οι ζέστες σφίγγουν, μία τηλεοπτική βόλτα στους Πάγους δροσίζει το πνεύμα.

Monopoli Team

Ο Βρετανός εξερευνητής Σερ Τζον Φράνκλιν ξεκίνησε το 1845 για μία αποστολή στην Αρκτική με δύο πλοία: Το “Terror” και το “Erebus”. Με τέτοια ονόματα, τα πλοία δεν είχαν και πολλά περιθώρια. Χάθηκαν αμφότερα στην Καναδέζικη πλευρά του Αρκτικού Ωκεανού, όπως και σύσωμη η αποστολή των 129 ανδρών του Φράνκλιν.

Εκτοτε οι πάγοι έλειωσαν στην περιοχή και το μεν Βορειοδυτικό Πέρασμα, για το οποίο είχε τότε ξεκινήσει ο Φράνκλιν, είναι πλέον προσβάσιμο και σε κρουαζιερόπλοια, τα δε πλοία βρέθηκαν αμφότερα στα βάθη του Καναδέζικου Ωκεανού. Το “Erebus” ανακαλύφθηκε το 2014 και το “Terror” το 2016.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός συγγραφέας Επιστημονικής Φαντασίας, Νταν Σίμονς, έγραψε μία μυθιστορηματική απόδοση της αποστολής του Φράνκλιν, αφήνοντας την φαντασία του να οργιάσει πάνω στον σκελετό των πραγματικών στοιχείων. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πραγματικά συναρπαστικό βιβλίο 784 σελίδων,  το οποίο κυκλοφόρησε το 2007 με τον τίτλο “Terror”. Με κράτησε άγρυπνη επί δύο νύχτες κι ήταν ο λόγος για τον οποίο άρχισα αμέσως μετά να διαβάζω ο,τι ήταν γνωστό μέχρι τότε όχι μόνο για την αποστολή του Φράνκλιν, αλλά και για όλες τις ιστορικές εξερευνήσεις των Πάγων.

Από την καταστροφική αποστολή του αμερικανικού “Polaris” στον Β. Πόλο το 1871, μέχρι τον αγώνα μεταξύ του Νορβηγού Ρόαλντ Αμουνδσεν και του βρετανού Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ για την κατάκτηση του Ν. Πόλου το 1911, οι πραγματικές ιστορίες των πολικών εξερευνήσεων είναι γεμάτες με όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να φτιάξουν μία πετυχημένη τηλεοπτική σειρά. Πλοία και άνθρωποι παγιδευμένοι στους πάγους επί μήνες και χρόνια, χωρίς τροφή, θέρμανση και μεταφορικά μέσα, ανίσχυροι απέναντι στην παγωμένη απεραντοσύνη – η οποία ήταν και ο βασικός λόγος που μέχρι τώρα κανείς δεν επιχείρησε να μεταφέρει μιά τέτοια ιστορία στη μικρή οθόνη.

Εννιά χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Σίμονς η τεχνολογία CGI (Computer Generated Imagery) ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα και να ζωντανέψει τον Αρκτικό Ωκεανό του 19ου αιώνα. Τον Μάρτιο του 2016, επτά μήνες μετά την ανακάλυψη του “Erebus” από τους Καναδούς, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο AMC ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε 10 επεισόδια για μία σειρά βασισμένη στο βιβλίο του Σίμονς, με τον Ρίντλει Σκοτ στην ομάδα των παραγωγών. Επτά μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, οι Καναδοί βρήκαν και το “Terror” και τα δύο ναυάγια είναι πλέον Εθνικά Μνημεία της χώρας.

Το “Terror” προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2018 και ναι μεν γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ίδιο στούντιο της Βουδαπέστης στο οποίο γυρίστηκε και ο «Αρειανός» του Ρίντλει Σκοτ, αλλά ζωντάνεψε την απεραντοσύνη των πάγων μ’ εναν τρόπο που ξεπέρασε και τις πιό αισιόδοξες προσδοκίες μου. Μπορεί, επίσης, να μην κάλυψε όλες τις πτυχές του βιβλίου, αλλά άρεσε σε κοινό και κριτικούς και όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό, καθηλωτικό – και σίγουρα δροσιστικό θρίλερ.

Βαθμολογίες
Monopoli: 8
IMDB: 8,2
Rotten Tomatoes: 92%

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b