MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς χάσαμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

Το φετεινό Νόμπελ Λογοτεχνίας πλήρωσε τελικά τη νύφη του σεξουαλικού σκανδάλου που βασανίζει την Σουηδική Ακαδημία από τον περασμένο Νοέμβριο.

Monopoli Team

Οπως ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, το βραβείο για το 2018 παρακάμπτεται αλλά το 2019 θα απονεμηθούν δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας – όπως έχει συμβεί άλλες τέσσερις φορές μέχρι σήμερα (1904, 1917, 1966, 1974).

Είναι η 8η χρονιά που το βραβείο Λογοτεχνίας θα μείνει κενό, αλλά για τις προηγούμενες έφταιξαν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Αυτή τη χρονιά φταίει ο Πόλεμος του #MeToo.

Η ανίστροφη μέτρηση για το φετεινό Νόμπελ Λογοτεχνίας άρχισε όταν η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter αποκάλυψε ότι 18 γυναίκες κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση τον Γάλλο φωτογράφο Ζαν-Κλωντ Αρνώ, σύζυγο της Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία εκτός από ποιήτρια είναι και μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο Αρνώ αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά η Γενική Γραμματέας της Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιους, δεν πείστηκε. Εκοψε την οικονομική υποστήριξη της Ακαδημίας στο πολιτιστικό κλαμπ του Αρνώ και προσέλαβε δικηγόρους για να διευρευνήσουν τις σχέσεις του με τα μέλη.

Η έρευνα δεν προχώρησε. Η Ντάνιους υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Απρίλιο και η θύελλα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε διεθνώς στοίχισε στην Ακαδημία 8 από τα 18 μέλη της. Και ναι μεν εκείνοι παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χειρισμό της υπόθεσης Αρνώ από την Ακαδημία, αλλά ο Κανονισμός της δεν προβλέπει παραιτήσεις. Η ιδιότητα του μέλους ισχύει διά βίου κι αν κάποιος παραιτηθεί, θεωρείται ανενεργός και δεν αντικαθίσταται. Ο Σουηδός Βασιλιάς πρότεινε την αλλαγή του Κανονισμού, αλλά ακόμα κι αν δοθεί δυνατότητα αντικατάστασης, για την αποδοχή των νέων μελών χρειάζονται 12 ψήφοι που δεν υπάρχουν.

Για να τιμηθεί κάποιος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας πρέπει να ψηφιστεί από 8 μέλη, τα οποία υπάρχουν – μέχρι στιγμής. Το πρόβλημα είναι ότι η Ακαδημία πρέπει να προστατεύσει το κύρος της και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λάβει τόσο σημαντικές αποφάσεις με το 44% των μελών της ανενεργό.

Εξ ίσου προφανές είναι ότι του χρόνου το ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας θα πάει σε γυναίκα και το άλλο δεν θα πάει στον Μουρακάμι. Για τον Εντ Σίραν δεν βάζω στοίχημα.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b