MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα σουηδικά κεφτεδάκια και ο τούρκικος καφές

Πριν από λίγες μέρες η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να γκρεμίσει έναν από τους μεγάλους μύθους της χώρας, αποκαλύπτοντας μέσω Twitter ότι τα σουηδικά κεφτεδάκια είναι στην πραγματικότητα τούρκικα, διότι βασίζονται σε μία συνταγή που έφερε στις αρχές του 18ου αιώνα ο βασιλιάς Κάρολος XII, ο οποίος είχε εξοριστεί για λίγα χρόνια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Monopoli Team

Όπως ήταν φυσικό, ενώ κάποιοι Σουηδοί προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από το σοκ, οι Τούρκοι ενθουσιάστηκαν. Κι επειδή ως Τούρκοι βρίσκονται στον αντίποδα του “lagom” ( η σουηδική βερσιόν του «μέτρον άριστον» ) έσπευσαν να προσθέσουν ότι εκτός από την συνταγή για τα κεφτεδάκια, ο Κάρολος έφερε στην Σουηδία και άλλα τουρκικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων οι λαχανοντολμάδες και ο καφές.

«Αγαπάμε τον καφέ περισσότερο κι από τα κεφτεδάκια!» απάντησε η Σουηδική κυβέρνηση (πάντα μέσω Twitter και πάντα στο πλαίσιο του lagom), προσθέτοντας ότι αυτή η αγάπη τους ήταν και ο λόγος της απαγόρευσης του καφέ στην χώρα στο τέλος του 17ου αιώνα.

Ο μεγάλος εχθρός του καφέ ήταν ο παρανοϊκός βασιλιάς Γουστάβος ΙΙΙ, ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι ο καφές και το τσάι κάνουν μεγάλο κακό στην υγεία και για να το αποδείξει αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα. Βρήκε δύο δίδυμους αδελφούς οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για διάφορα εγκλήματα και μετέτρεψε την ποινή τους σε δια βίου φυλάκιση υπό την προϋπόθεση ότι ο ένας θα έπινε τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα και ο άλλος τρία φλιτζάνια τσάι για όλη την υπ0όλοιπη ζωή τους. Δύο γιατροί ανέλαβαν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους, αλλά πριν το πείραμα ολοκληρωθεί, οι μεν γιατροί πέθαναν από φυσικά αίτια, ο δε Γουστάβος δολοφονήθηκε. Τα δύο πειραματόζωα, αντιθέτως, έφτασαν μέχρι τα βαθειά γεράματα. Εκείνος που έπινε τσάι πέθανε πρώτος στα 83 του και ο δίδυμος αδελφός του λίγα χρόνια αργότερα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, είναι προφανές ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Twitter για να κάνει επιτέλους κάτι χρήσιμο: Να παραδεχθεί δημοσίως ότι ο ελληνικός καφές είναι στην πραγματικότητα τούρκικος και να πετύχει μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: να οπλίσει τον κ. Κοτζιά με μια ακαταμάχητη κίνησης καλής θέλησης προς τους εξ ανατολών γείτονες μας, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι όταν εμείς είχαμε μέτρον άριστον, οι Σουηδοί δεν είχαν βγει ακόμα από τις σπηλιές.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b