MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κάναμε μια διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή!

Η νέα διαδραστική προβολή στη «ΘΟΛΟ» Εικονικής Πραγματικότητας στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” μας ταξίδεψε στον «Ιερό Βράχο» της εποχής του Περικλή και είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας τα κτήρια της Ακρόπολης σε πραγματική κλίμακα και διαστάσεις.

Eυη Πάνου

Η έκθεση αυτή είναι η απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να προωθήσει την τέχνη και τον πολιτισμό, καθώς ο θεατής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτήρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν.

Όλα αυτά φυσικά σε τρισδιάστατη μορφή και στα πραγματικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν. Για όσα, βέβαια, οι ιστορικοί δεν είναι βέβαιοι για το φυσικό τους χρώμα, τα «χρωμάτισαν» κατά προσέγγιση, με βάση εικασίες και στοιχεία. Άλλωστε, κάτι που θα μάθουν όσοι παρακολουθήσουν την έκθεση είναι ότι το άνω μέρος των ναών ήταν πολύχρωμο και οι Καρυάτιδες πιστεύεται ότι φορούσαν ενδύματα διαφορετικού χρώματος η κάθε μία.

tholos

Παράλληλα, παρουσιάζονται ναοί και αγάλματα τα οποία δεν διασώζονται μέχρι σήμερα όπως το Αρρηφόριον, το Ιερό του Διός Πολιέως, το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, η Χαλκοθήκη, ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς κ.ά.

Η περιήγηση ξεκινά από τα Προπύλαια, τα οποία είχαν πέντε θύρες, ενώ στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο ορειχάλκινο άγαλμα της Αθηνάς, δημιούργημα του γλύπτη Φειδία, το οποίο ήταν το ευχαριστήριο δώρο για τη νίκη στον Μαραθώνα.

tholos2

Γνωρίζουμε το Ερεχθείο, παρατηρούμε από πολύ κοντά το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς, τις Καρυάτιδες (οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντί για κίονες), αλλά και τον βωμό της Αθηνάς Πολιάδος, μέχρι που φτάνουμε στο πιο γνωστό κτίσμα της Ακρόπολης: τον Παρθενώνα.

Όπως μας ενημερώνει η αφήγηση, το διαγωνισμό για τη σχεδίασή του κέρδισαν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, ενώ υπεύθυνος για την εποπτεία του εγχειρήματος ήταν ο γλύπτης Φειδίας. Πρόκειται για έναν δωρικό ναό με ιωνικά στοιχεία, με έκταση πάνω από 2 στρέμματα, τον οποίο παρατηρούμε στη μορφή που είχε όταν δημιουργήθηκε, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς Παρθένου (δημιούργημα του Φειδία) μέσα στον Παρθενώνα, το οποίο έστεκε επιβλητικό στα 12 μέτρα, ενώ παρουσιάζεται σε ένα δωμάτιο στο οποίο υπήρχε και ένα κανάλι με νερό, απαραίτητο για την συντήρηση του ελεφαντόδοντου.

Μάλιστα, προς το τέλος της εικονικής ξενάγησης, ο θεατής μπορεί να δει το θέατρο Διονύσου και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

tholos3

Το ιδιαίτερο στοιχείο της περιήγησης είναι πως, παράλληλα με την τρισδιάστατη εικόνα που προσφέρει η «ΘΟΛΟΣ», υπάρχει και ακουστική ξενάγηση που συμβαίνει live, και δίνει την εντύπωση στους θεατές ότι βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο στον «ιερό βράχο» και κάποιος τους ακολουθεί και τους ξεναγεί ταυτόχρονα.

Γνώση καλά κρυμμένη στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων ή εντελώς νέες πληροφορίες για άλλους, όπως και να έχει, η διαδραστική αυτή περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή εγγυάται να δώσει μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα της Ακρόπολης σε όσους την παρακολουθήσουν.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b