MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τop-5 παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη

Οι εκδόσεις Πατάκη μας προτείνουν 5 νέες εκδόσεις για παιδιά που αξίζει να προσέξουμε!

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Αγάπη από σύννεφο

e4585d99504637678f88d78c22ef9b2d L

Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

Εικονoγράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Σελίδες: 32

 

Ήταν κάποτε μια νεράιδα. Ήταν κάποτε κι ένα νούφαρο. Ζούσαν μαζί, στο ίδιο δάσος. Γιατί τα χρόνια εκείνα τα παραμυθένια το νούφαρο ήταν λουλούδι στεριανό, ξακουστό για την απίστευτη ομορφιά του. Όλοι στο δάσος θαύμαζαν τ’ ωραίο λουλούδι: τα πουλιά, τα ζούδια, τα δέντρα, τ’ άλλα τα φυτά –μεγάλα και μικρά– και όλων των λογιών τα ξωτικά. Το καμάρωνε κι ο ήλιος από τον ουρανό, καθώς το φώτιζε όλη μέρα. Το χαίρονταν και τ’ άστρα μαζί με το φεγγάρι, καθώς το κοίταζαν από ψηλά όλη νύχτα. Μα πιο πολύ απ’ όλους το θαύμαζε η νεράιδα – Νεφέλη τ’ όνομά της. Δεν έφευγε στιγμή από κοντά του. Γιατί δεν το θαύμαζε μονάχα, το είχε ερωτευτεί. Μια τρυφερή ιστορία για την αγάπη αλλά και τη ζήλια, τη μαγεία αλλά και τη φύση, τη διαφορετικότητα αλλά και τον έρωτα που σβήνει τις διαφορές.

Αλλόκοτες ιστορίες

d323d65b0ed3c3caea4ed77305b3cf68 L

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Ελένη Κατσαμά

Εικονογράφηση: Kατερίνα Σισκοπούλου

Σελίδες: 112

Οι Αλλόκοτες ιστορίες εγκαινιάζουν μια νέα σειρά βιβλίων για παιδιά από 8 ετών που στηρίζονται σε μεθόδους και πρακτικές δημιουργικής γραφής.

Eίναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο, ανατρεπτικό και διασκεδαστικό βιβλίο που έρχεται ως αποτέλεσμα του δημιουργικού αγώνα των δύο γνωστών συγγραφέων, οι οποίοι έγραψαν 29 ιστορίες δίνοντας ο ένας στον άλλον λέξεις που έμοιαζαν ασύνδετες μεταξύ τους, με στόχο να βρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τους ήρωες, το περιβάλλον που θα τους φιλοξενήσει, αλλά και την ίδια την ιστορία.

Εκτός από τις γνήσια αλλόκοτες ιστορίες, στο τέλος του βιβλίου οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βρουν το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν, τη φιλοσοφία τους, καθώς και μια σύντομη ιστορία περί της «ανοησίας» και του «παράλογου» στη λογοτεχνία. Ακολουθεί ένα τετράδιο δημιουργικής γραφής όπου οι αναγνώστες θα βρουν τα υλικά για να δημιουργήσουν τις δικές τους αλλόκοτες ιστορίες, αφήνοντας στην άκρη τους κανόνες της ορθογραφίας, της στίξης και της καλλιγραφίας, και όπου οι συγγραφείς τούς παρακινούν να μουντζουρώσουν το χαρτί, να γράψουν έξω από τις γραμμές, ακόμα κι έξω κι απ’ το χαρτί, αν αυτό βολεύει, γιατί η γραφή είναι δημιουργία και δε χρειάζεται κανόνες.

Στην ίδια σειρά θα ακολουθήσουν οι συλλογές: Ατίθασες ιστορίες (από 12 ετών), Απρίλιος 2018, και Απίθανες ιστορίες (από 10 ετών), Σεπτέμβριος 2018, γραμμένες με διαφορετικούς τρόπους η καθεμία.

Τουλάχιστον Δύο

1fb9414ebbd18af5013e1446acefdd0f L

Συγγραφέας: Mαρία Παπαγιάννη

Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Σελίδες: 32

Στην παραπάνω γειτονιά ζει ένα παιδί που νομίζει ότι είναι καλύτερος απ’ όλους και πως δεν έχει ανάγκη κανέναν. Τι θα γίνει όμως όταν βρεθεί στην παρακάτω γειτονιά μόνος του και φοβισμένος; Θα νιώσει την αξία της φιλίας, τη δύναμη και τη χαρά να μοιράζεσαι και τα καλά και τα δύσκολα. Και τότε θα καταλάβει γιατί «οι φίλοι είναι τουλάχιστον δύο».

Όταν ήρθαν για εμένα – Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων

fa53b349648ba846220754e3f6f5ec58 XL

Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Σελίδες: 168

«Μελίνα, τι λόγια είναι αυτά; ∆ε θα σώσουµε εµείς τον κόσµο!»
«Κάνεις λάθος, µαµά. Εµείς θα τον σώσουµε. Και εµείς!»

Η δεύτερη χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο προµηνύεται συναρπαστική. Η διεύθυνση του σχολείου έχει επιτρέψει τη χρήση του ίντερνετ και, φυσικά, τα περισσότερα παιδιά λιώνουν µπροστά στις οθόνες.
Ο Μάρκο και η Μελίνα, πάλι, βιώνουν κάτι πρωτόγνωρο.
Φαινοµενικά δεν ταιριάζουν καθόλου. Κι όµως, µια αλλόκοτη έλξη
τούς φέρνει όλο και πιο κοντά.

Την ίδια ώρα, στον έξω κόσµο έχει ξυπνήσει ένας παλιός εφιάλτης. Μια οργάνωση, µε αρχηγό τον µυστηριώδη Πίτερ Κρούγκερ, σπέρνει µεθοδικά ψέµατα και µίσος. Προς το παρόν έχει βάλει στο στόχαστρό της πρόσφυγες και ξένους. Άραγε θα αρκεστεί σ’ αυτούς; Το σκοτάδι ολοένα και απλώνεται. Κάποιοι πρέπει να το σταµατήσουν.

Τα Κίτρινα καπέλα

845616a8071f7ebc5615d710109398a7 L

Συγγραφέας: Κέλλυ Ματαθία – Κόβο

Σελίδες: 48

Τα Κίτρινα καπέλα αφηγούνται την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η ιστορία της οικογένειας της συγγραφέως όπως καταγράφηκε στη μνήμη της από την παιδική της ηλικία. Μια ιστορία που μιλάει για φόβo και θάρρος, για φιλία που δε γνωρίζει όρια, για ευγνωμοσύνη και μνήμη. Μιλάει για αυτούς που, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το θεριό, ακούν την εσωτερική τους φωνή, την καρδιά τους, και βρίσκουν τη δύναμη να αποφασίσουν για την τύχη τους. Μιλάει όμως και για εκείνους που βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη ζωή. Είναι μια ιστορία λοιπόν που μιλάει κυρίως για θετικές στάσεις.

Η ιστορία που αφηγούνται τα Κίτρινα καπέλα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ανάλογα με την ηλικία των αναγνωστών, το περιεχόμενο του βιβλίου –το κείμενο και η εικονογράφηση– επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Η ανάγνωση του βιβλίου από μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να τους αποκαλύψει πτυχές της Ιστορίας και να αποτελέσει εργαλείο συζήτησης για τραυματικά γεγονότα παλαιότερα και σημερινά.

Στις μικρές ηλικίες, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, δηλαδή να κατανοήσουν τα παιδιά πράξεις, στάσεις και αντιδράσεις και να συμμεριστούν τον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση της ιστορίας αποτελεί την αφόρμηση για την επεξεργασία και την κατανόηση των εννοιών πολιτειότητα και ενεργός πολίτης, φιλία και ανιδιοτέλεια, συντροφικότητα και ανθρωπισμός.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b