MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
15
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δωρεάν διαλέξεις με αφορμή την 25η Μαρτίου, στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με αφορμή και αφετηρία την επέτειο της 25ης Μαρτίου, προσκαλεί τους επισκέπτες του σε δύο ομιλίες γύρω από την τέχνη, το Σάββατο 24/03 και την Κυριακή 25/03, αντίστοιχα.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, θα αναπτύξει το θέμα Τέχνη και Ιδεολογία στο Νέο Ελληνικό Κράτος, το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 18.30, στον Φάρο.

Μέσα από δυο ενότητες, η Ίδρυση του νέου κράτους και ο 20ος αιώνας, η ομιλήτρια θα εξετάσει πώς ιστορικές και πολιτικές στιγμές του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους συμπορεύθηκαν και αντικατοπτρίστηκαν με την αναδυόμενη νεοελληνική τέχνη, τα ρεύματα και τις τάσεις της.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, στις 18.00, στον Φάρο και πάλι, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ιστορικός του ενδύματος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίου, θα μιλήσει με θέμα τις Τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα.

Στην εξέλιξη των γυναικείων και ανδρικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στον 18ο αιώνα εντοπίζονται κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που, με τα ρομαντικά κινήματα, αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού.

Μετά την έναρξη των ομιλιών δεν θα είναι δυνατή η είσοδος στην αίθουσα.

Οι εκδηλώσεις καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Δεκέμβριος με σύγχρονη τέχνη, μουσική και δράσεις για όλες τις ηλικίες
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Ο Goran Bregovic στην Αθήνα, μια βραδιά στη Λιλιπούπολη με την ΚΟΑ - και όσα άλλα μάς περιμένουν στην πόλη σήμερα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Όσα θα κάνουμε αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Η θρυλική οπερέτα «Θέλω να δω τον Πάπα!», η ΚΟΑ υποδέχεται τον Βενσάν Ντυμπουά – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Τα Χρόνια» της Αννί Ερνώ στο Θησείον, «Αρχιμάστορας Σόλνες» στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Ψ.» της Άλκηστης Ηλιάδη στο Studio Μαυρομιχάλη, η Ματούλα Ζαμάνη στο VOX – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου: Τριήμερο αφιέρωμα στη μητρότητα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Εκδηλώσεις
Χριστούγεννα με φωτιστικές εγκαταστάσεις, μουσική και σινεμά στο ΚΠΙΣΝ
Εκδηλώσεις
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος με Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα