MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ξενύχτι με μουσικά ντοκιμαντέρ – στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ηταν είκοσι χρόνια πριν και κανείς τότε δεν μετρούσε τις επιτυχίες στη μουσική με views, ενώ κάποιοι – φωτισμένα μουσικά μυαλά όχι τίποτε άσχετοι – πίστευαν πως χρειαζόταν μόνο λίγο να αφήσουμε το ροκ ήσυχο να «μαριναριστεί» (ο Jimmi Iovine ο παραγωγός το έλεγε αυτό) και έτοιμο θα ήταν, το ροκ, για δόξες πάλι.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Δυο δεκαετίες από τότε που η Μαντόνα κυκλοφορούσε το Ray of Light και συνεργαζόταν με τον Γουίλιαμ Όρμπιτ, δυο δεκαετίες από τα «120 λεπτά» του ΜΤV την εκπομπή με τα «ανεξάρτητα» κι ωραία που έστρωνε χαλί σε εκλεκτούς μουσικούς και κάπου τόσα χρόνια που εμείς σκαρφαλώναμε βράχους για να δούμε Τρύπες.

Είκοσι χρόνια πριν λοιπόν (εκεί θέλω να το πάω) ξεκινούσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και μέσα στα είκοσι χρόνια αυτά δεν έκρυψε καθόλου την αγάπη που είχε για την μουσική.

Το μουσικό ντοκιμαντέρ στο μεταξύ παγκόσμια ανεβάζει συνεχώς τον πήχη της αφήγησής του, πυκνώνει και αγγίζει περισσότερες πτυχές της μουσικής με αξιόλογες παραγωγές και ταινίες που κόβουν εισιτήρια.

pulp

Γιορτάζει λοιπόν τα 20 χρόνια του το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και ξενυχτάει με μουσική- έναν μαραθώνιο μουσικών ντοκιμαντέρ που θα κρατήσει το Ολύμπιον ανοιχτό όλη τη νύχτα της Παρασκευής 9 Μαρτίου.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς οι Κερτ Κομπέιν, Γιάννης Αγγελάκας, Magnetic Fields, Pulp, Τζορτζ Μάικλ.

Στο Cobain: Montage of Heck του Μπρετ Μόργκεν, που βγήκε το 2015, παρακολουθούμε τη ζωή του Κομπέιν από παιδί, τα δύσκολα εφηβικά του χρόνια, την επιτυχία και την αποθέωσή του με τους Nirvana, το τέλος του. Μια πραγματική Κερτ Κομπέιν εμπειρία- χαρακτήρισαν την ταινία, που κάθε φαν των Nirvana και του grunge πρέπει να έχει δει.

george michael

Strange Powers: Stephin Merrit and the Magnetic Fields – ένα ντοκιμαντέρ για τους Βοστωνέζους Magnetic Fields και την ψυχή του γκρουπ τον πολυμήχανο Στέφιν Μέριτ, συνθέτη, στιχουργό, πολυοργανίστα με τα πολλά πρότζεκτ και ιδέες και το δικό του ευδιάκριτο σύμπαν στην ποπ κουλτούρα.

Άλλη φοβερή φυσιογνωμία των 90ς που προσφέρει υλικό όχι για ένα αλλά για πολλά ντοκιμαντέρ, ο Τζάρβις Κόκερ και οι μουσικές του ανησυχίες με επίκεντρο τους Pulp και την ποπ μοναδική ιδιοσυγκρασία τους στο Pulp: A Film About Life Death and Supermarkets. Ο Φλόριαν Χάμπιχς τους παρακολουθεί είκοσι πέντε χρόνια αφ’ότου είχαν ξεκινήσει και κάμποσα εκατομμύρια άλμπουμ μετά, να επιστρέφουν στην πόλη τους για την τελευταία τους συναυλία.

cobain

Ο Τζορτζ Μάικλ σε πρώτο πρόσωπο μιλάει για τη σχέση του με τη μουσική, την καριέρα του, τα χρόνια που τον διαμόρφωσαν σαν καλλιτέχνη. Στο George Michael: Freedom είχε ο ίδιος πολύ ενεργά εμπλακεί. Μετά το χαμό του, η ταινία συγκινεί ακόμη περισσότερο.

Αλλά και αυτό: Το Ταξιδιάρα Ψυχή της Αγγελικής Αριστομενοπούλου. Το ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Αγγελάκα και την μοναδική διαδρομή του στη μουσική, από τις Τρύπες, τις διάφορες συνεργασίες του και τα ανοίγματά του σε νέους μουσικούς τόπους- ταξιδιάρα ψυχή, δηλαδή, αυτό ακριβώς- και ένας άνθρωπος που εμπνέει.

magnetic fields

Επι της οθόνης η συνέχεια. Στον Μαραθώνιο των Μουσικών Ντοκιμαντέρ (γιατί το Φεστιβάλ, τις μεγάλες αγάπες του όπως είναι η μουσική, δεν τις κρύβει, τις βγάζει στην μεγάλη οθόνη).

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b