MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Oscar 2018: τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τα tips των bookmakers

Η 90η τελετή απονομής των Όσκαρ -την οποία και φέτος θα δούμε αποκλειστικά και σε απ’ ευθείας μετάδοση από την COSMOTE TV- περιλαμβάνει μερικά σπουδαία φιλμ, από τα κορυφαία όχι μόνο της χρονιάς αλλά και ολόκληρης της τρέχουσας δεκαετίας. Aπό τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Κι αν η Μορφή του νερού προβάλλεται δικαίως ως φαβορί στις περισσότερες κατηγορίες (τεχνικές οι περισσότερες), ποιος μπορεί να παραβλέψει τη δυναμική κάποιων ταινιών όπως το Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι στην κατηγορία του σεναρίου (ένα υπόδειγμα από κάθε άποψη) ή την Αόρατη κλωστή να είναι… ορατή είτε ως φαβορί είτε ως ισχυρό αουτσάιντερ και στις 6 υποψηφιότητες που έχει ή την προαναγγελθείσα νίκη του Γκάρι Όλντμαν στην κατηγορία του πρώτου Αντρικού ρόλου για την Πιο σκοτεινή ώρα;

Πριν δούμε όμως πως έχει η κατάσταση στις βασικότερες κατηγορίες ας επισημάνουμε ότι ναι μεν στα όσκαρ δεν χωρούν δυνατές ανατροπές αλλά όταν συμβαίνει αυτό – βλέπε 1985 και το υποψήφιο για 11 όσκαρ Πορφυρό χρώμα του Σπίλμπεργκ που έφυγε με άδεια χέρια- έχουμε συγκλονιστικά δράματα που ούτε το Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να εμπνευστεί!

Shape Of Water Guillermo del Toro
Μορφή του νερού του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Καλύτερης Ταινίας

Ανάμεσα στις 9 υποψήφιες ταινίες, ξεχωρίζει σαφώς το παραμύθι του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Οι 13 υποψηφιότητες της ταινίας Μορφή του νερού δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων και κυρίως του Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι που έδειχνε ως ο βασικός αντίπαλος του αλλά από τη στιγμή που ο σκηνοθέτης Μάρτιν Μακ Ντόνα έμεινε εκτός της πεντάδας των σκηνοθετών (από τις αδικίες σίγουρα των φετινών Όσκαρ) έχασε αρκετό έδαφος στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η Δουνκέρκη με τις 8 υποψηφιότητες είναι ένα ισχυρό αουτσάιντερ (και λόγω της σκηνοθεσίας του Νόλαν αλλά δεν έχει παρουσία σε άλλες βασικές κατηγορίες και κυρίως στο σενάριο που θα μπορούσε να της προσθέσει πόντους) όπως και η Αόρατη κλωστή που αν με 6 μόλις υποψηφιότητες έχει άλλο εκτόπισμα λόγω Άντερσον (υποψήφιος στη σκηνοθεσία) αλλά και των δύο ερμηνειών που προτάθηκαν με προεξάρχουσα φυσικά την «τελευταία εμφάνιση» του Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο σινεμά.

Τί δίνουν οι bookmakers: H Μορφή του νερού (με απόδοση μεταξύ 1,45 και 1,60) αλλά όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ ακούγεται η περίπτωση διαφορετικού νικητή στις δύο βασικές κατηγορίες της καλύτερης ταινίας και της σκηνοθεσίας. Οπότε με δεδομένο πως ο Ντελ Τόρο θα είναι ο κορυφαίος σκηνοθέτης της χρονιάς αναζητήστε εδώ το χρυσό αουτσάιντερ…

guillermo del toro

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος της ταινίας Η Μορφή του Νερού

Σκηνοθεσίας

Ο μεξικανός είναι το φαβορί καθώς είναι κι ο μόνος της πεντάδας που έχει τριπλή παρουσία στις υποψηφιότητες τόσο ως παραγωγός αλλά και σεναριογράφος της Μορφή του νερού. Με αυτές τις 3 φτάνει συνολικά τις 4 οσκαρικές υποψηφιότητες μετά κι από το υποψήφιο σενάριο του Λαβύρινθου του Πάνα. Δυνατός αντίπαλος ο Κρίστοφερ Νόλαν με τη Δουνκέρκη (προτείνεται πρώτη φορά για το όσκαρ σκηνοθεσίας αφού οι προηγούμενες του αφορούσαν το σενάριο και την ταινία του Inception καθώς και το σενάριο του Memento) αλλά και ο Πολ Τόμας Άντερσον που με τις δύο υποψηφιότητες (ταινίας και σκηνοθεσίας) φτάνει συνολικά τις 8 στην ιστορία του θεσμού με τις περισσότερες πάντως να αφορούν τα σενάρια στις ταινίες Έμφυτο ελάττωμα, Θα χυθεί αίμα, Μανόλια και Ξέφρενες νύχτες.

Με λίγες πιθανότητες για την έκπληξη οι Τζόρνταν Πιλ (Τρέξε) και η πρωτάρα Γκρέτα Γκέργουικ με το Lady bird για το οποίο μάλιστα έγινε η πέμπτη γυναίκα που προτείνεται για το βραβείο σκηνοθεσίας.

Τι δίνουν οι bookmakers:  Η Μορφή του νερού (με απόδοση μεταξύ 1,25 και 1,40)

three billboards outside ebbing missouri

Η Φράνσις Μακ Ντόρτμαντ πρωταγωνιστεί στην ταινία Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι 

Α′ Γυναικείου Ρόλου

Η 61χρονη Φράνσις Μακ Ντόρτμαντ του Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι με την πέμπτη υποψηφιότητα της είναι έτοιμη να σηκώσει το δεύτερο βραβείο της μετά από το Φάργκο. Δύσκολα θα αμφισβητήσουν τη νίκη της οι Σάλι Χόκινς (Μορφή του νερού  – η βρετανίδα μετά από την πρώτη της υποψηφιότητα για τη Θλιμμένη Τζάσμιν είναι η μόνη που μπορεί να την απειλήσει – Margot Robbie (I, Tonya), Σέρσια Ρόναν (Lady Bird) – η τρίτη φορά που η 23χρονη ιρλανδέζα προτείνεται μετά από τα Brooklyn και Εξιλέωση – και Μέριλ Στριπ (The Post) που βρίσκεται στην 90η τελετή με την 21 της υποψηφιότητα.

Τι δίνουν οι bookmakers: Φράνσις Μακ Ντόρτμαντ (με απόδοση μεταξύ 1,25 και 1,40)

garry oldman

 Ο Γκάρι Όλντμαν ως Ουίνστον Τσώρτσιλ στην Πιο σκοτεινή ώρα

Α′ Ανδρικού Ρόλου

Το πιο ισχυρό φαβορί. Ο Γκάρι Όλντμαν θα γίνει αποδέκτης του πιο θερμού χειροκροτήματος της βραδιάς εκτός κι αν ο φίλος του Ντάνιελ Ντέι Λιούις τον κεράσει πικρό ποτήρι γράφοντας ιστορία με το 4ο βραβείο του στην κατηγορία του Α ρόλου μετά από τις νίκες του στα «Λίνκολν», «Θα χυθεί αίμα» και «Το αριστερό μου πόδι».

Τι δίνουν οι bookmakers: Γκάρι Όλντμαν (με απόδοση μεταξύ 1,05 και 1,20)

james ivory

Ο Τζέιμς Αϊβορι σεναριογράφος στην ταινία Να με φωνάζεις με το όνομα σου

Διασκευασμένο Σενάριο

Ο Τζέιμς Αϊβορι (η πρώτη του φορά ως σεναριογράφος που οδηγείται στην τελική κούρσα των όσκαρ που είχε φτάσει άλλες 3 φορές ως σκηνοθέτης) διασκευάζει σε σενάριο το μυθιστόρημα του Αντρέ Ασιμάν και χαρίζει στο «Να με φωνάζεις με το όνομα σου», το γκέι δράμα του Λούκα Γκουαντανίνο την πιο ισχυρή από τις 4 υποψηφιότητες του. Δύσκολα θα απειληθεί από τις άλλες ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζει ο βραβευμένος για το «Social network» Ααρον Σόρκιν που στο «Molly’s game» αφηγείται μια παράξενη αλλά αληθινή ιστορία με ιλιγγιώδη (τζογαδόρικη) γοητεία.

Τι δίνουν οι bookmakers: Τζέιμς Αϊβορι (με απόδοση μεταξύ 1,50 και 1,70)

martin mcdonagh

Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι

Πρωτότυπο Σενάριο

Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα του Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι έδωσε μια ώριμη, πολυεπίπεδη και υποδειγματική δουλειά γεμάτη συναίσθημα και λεπτές πινελιές γύρω από το σφιχταγκάλιασμα Καλού και Κακού. Είναι το φαβορί αλλά απειλείται από ισχυρά αουτσάιντερ όπως ο Ντελ Τόρο, ο Τζόρνταν Πιλ (εξίσου σπουδαία δουλειά στο Τρέξε!) και η πρωτάρα Γκρέτα Γκέργουικ με το Lady bird.

Τι δίνουν οι bookmakers: Μάρτιν Μακ Ντόνα (με απόδοση μεταξύ 1,40 και 1,60)

sam rockwell 

Ο Σαμ Ρόκγουελ στην ταινία Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι 

Β′ ανδρικού ρόλου

Αν και οι περισσότεροι δίνουν σίγουρο νικητή τον Σαμ Ρόκγουελ του Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μισούρι μην αποκλείετε την έκπληξη είτε από τον Γουίλεμ Νταφόε τη μοναδική υποψηφιότητα του ανεξάρτητου The Florida Project, τον Ρίτσαρντ Τζένκινς (Μορφή του νερού) ή ακόμη και τον συμπρωταγωνιστή του Γούντι Χάρελσον.

Τι δίνουν οι bookmakers: Σαμ Ρόκγουελ (με απόδοση μεταξύ 1,35 και 1,60)

alyson

H Άλισον Τζάνεϊ στην ταινία Εγώ, η Τόνια

Β′ Γυναικείου Ρόλου

Η 59χρονη Άλισον Τζάνεϊ του Εγώ, η Τόνια στην πρώτη της φορά που φτάνει στα όσκαρ, παίζει ουσιαστικά χωρίς ισχυρή αντίπαλο στο δικό της γήπεδο αφού οι περισσότερες βραβεύσεις ειδικών (κριτικών και καλλιτεχνών) την θέλουν απόλυτη νικήτρια στην παραδοσιακά περισσότερο απρόβλεπτη (περίπτωση Μαρίζα Τομέι) κατηγορία, ενώ έχει κερδίσει ήδη τη Χρυσή Σφαίρα. Η μόνη που θεωρητικά μπορεί να την απειλήσει είναι η Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, η οποία στα φετινά όσκαρ βρίσκεται υποψήφια με άλλη μια ιδιότητα για την ίδια ταινία. Στο αντιρατσιστικό δράμα Mudbound εκτός του βραβείου ερμηνείας διεκδικεί και το βραβείο καλύτερου τραγουδιού. 


Τι δίνουν οι bookmakers
: Άλισον Τζάνεϊ (με απόδοση μεταξύ 1,30 και 1,50)

Στις υπόλοιπες κατηγορίες τα ακλόνητα φαβορί είναι το βραβείο φωτογραφίας στον αδικημένο (13 άκαρπες υποψηφιότητες στο παρελθόν ξεκινώντας από το «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και φτάνοντας μέχρι το προπέρσινο «Sicario, ο εκτελεστής») Ρότζερ Ντίκινς για τις θεαματικές αποδόσεις του στο Blade Runner 2049, το βραβείο για το μακιγιάζ πηγαίνει στον τρεις φορές υποψήφιο Καζουχίρο Τσούτζι της Πιο σκοτεινής ώρας ελέω Τσόρτσιλ και εκείνο των κοστουμιών φυσικά στην Αόρατη κλωστή και τον Μαρκ Μπρίτζες που έχει ήδη κατακτήσει το βραβείο πριν από 7 χρόνια με το «Artist».

Σχετικά με την τελετή απονομής των Οσκαρ

Το τί θα γίνει τελικά θα το δούμε την Κυριακή 4 Μαρτίου αποκλειστικά και σε απ’ ευθείας μετάδοση από την COSMOTE TV.

Η μετάδοση θα ξεκινήσει με τις εντυπωσιακές αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ (στις 23:30). Θα ακολουθήσει το pre-show (01:30) και στις 03:00 η 90ή Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ, που θα μεταδοθεί με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα στο COSMOTE CINEMA 2HD και με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο στο COSMOTE CINEMA1HD.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b