MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έρχονται οι Νύχτες Πρεμιέρας: τι θα δούμε στο 23ο αθηναϊκό φεστιβάλ κινηματογράφου

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου στους γνωστούς κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Monopoli Team

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 108 μεγάλου μήκους ταινίες, 57 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα:

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν φέτος 10 ταινίες, οι οποίες αποτελούν την πρώτη ή δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους και θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθήνα καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Τμήματος, όπως το Βραβείο Κοινού.

Πρόεδρός της κριτικής επιτροπής θα είναι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, Κερέμ Αγιάν και μέλη της: η Ντόρις Κούν – κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η Τζάσμιν Μπέιζικ – ιστορικός κινηματογράφου και προγραμματίστρια, ο Τζιόνα Νατζάρο απ’ την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας και ο Άλεξ Ρίτμαν – απεσταλμένος του Hollywood Reporter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ αποτελείται από 8 μουσικά ντοκιμαντέρ τα οποία ρίχνουν φως στις ζωές και τις καριέρες σημαντικών καλλιτεχνών και εξερευνούν διαφορετικά μουσικά ρεύματα και τάσεις που όρισαν την παγκόσμια κουλτούρα. Η Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Μουσικό Ντοκιμαντέρ θα απονεμηθεί από μία ακόμη διεθνή επιτροπή, απαρτισμένη από σημαντικούς εκπρόσωπους απ’ τον χώρο της Μουσικής και του Σινεμά. 

Να σημειώσουμε εδώ, ότι με αφορμή το φιλμ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ το οποίο συμμετέχει στο Μουσικό Τμήμα, ο frontman των Σκοτσέζων post rockers MOGWAI, Στιούαρτ Μπρέιθγουειτ θα παραβρεθεί στην προβολή και θα παίξει μουσική στο πάρτι που θα ακολουθήσει στο Barret.

Ελληνικό Σινεμά

44 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους θα διεκδικήσουν τα 6 βραβεία του τμήματος, με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Επίσης, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών οι Νύχτες Πρεμιέρας την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 1 διοργανώνουν την απονομή των βραβείων πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών και ηθοποιών ελληνικών ταινιών. 

Μετά το τέλος της απονομής θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ: ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΕΞ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΣ, παρουσία των συντελεστών. Η αφιερωμένη αυτή βραδιά στο ελληνικό σινεμά θα ολοκληρωθεί με το Πάρτι του Ελληνικού Κινηματογράφου στο ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΕΙΟ της Πειραιώς 127.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  • Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», Σινεμά και Αναπηρία, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου. Όλες οι προβολές είναι προσβάσιμες και με Ελεύθερη Είσοδο. Τις προβολές θα πλαισιώνουν ανοιχτές συζητήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση.
  • Αφιέρωμα στην Κλερ Ντενί «Η Γεωγραφία του Πόθου» το οποίο περιλαμβάνει την προβολή 12 ταινιών της καθώς την πιο πρόσφατη δημιουργία της Η ΛΙΑΚΑΔΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ (Un beau soleil intérieur), με την Ζιλιέτ Μπινός, η οποία θα προβληθεί την Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 Monde, στις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσία της ηθοποιού Σαντρίν Ντιμά.
  • Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον «Beautiful Losers: Το αντι-ηρωϊκό σινεμά του Τζον Χιούστον». Περιλαμβάνει την προβολή 11 ταινιών του μεγάλου Αμερικανού δημιουργού σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες και φιλμ 35mm.
  • Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό. Το Spotlight στον ανερχόμενο Γάλλο σκηνοθέτη που έκανε τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, Πέδρο Αλμοδόβαρ να δακρύσει, «120 Χτυπήματα το Λεπτό», θα προβληθεί σε πρεμιέρα, παρουσία του Ρομπέν Καμπιγιό και του πρωταγωνιστή του, Αρνό Βαλουά. Οι άλλες δύο ταινίες του Spotlight είναι: Eastern Boys και Les Revenants.
  • Προβολή SEA SORROW της Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, παρουσία της ίδιας. Τα έσοδα αυτής της προβολής θα διατεθούν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις: «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Safe Passage».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 23ου Διεθνούς Κινηματογράφου της Αθήνας – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ στο www.aiff.gr .

Τιμές εισιτηρίων: 5 ΕΥΡΩ για τις προβολές μέχρι τις 19:55, 6 ΕΥΡΩ για τις προβολές από τις 20:00

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b