Αισχύλεια 2017: αντίστροφη μέτρηση με πάνω από 60 εκδηλώσεις
Με σταθερά και δυναμικά βήματα βαδίζει η Ελευσίνα στο ραντεβού της με την σύγχρονη ιστορία, τη μετάβαση της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτήν τη σταθερή πορεία το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 43 χρόνια, γίνεται η προμετωπίδα του πολιτισμού και εντάσσεται αρμονικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος για την πόλη.

Τα Αισχύλεια 2017 φιλοξενούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο. Συγκεκριμένα από τις 9 Ιουνίου ως τις 30 Νοεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν περίπου 60 εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις. κινηματογραφικές προβολές, διεθνές συνέδριο, περφόρμανς, διαλέξεις, ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, πάρτυ. Να σημειώσουμε ότι εντός του προγραμματισμού του Φεστιβάλ ενυπάρχουν και φέτος εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μία προσπάθεια ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.
Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, φανερά ικανοποιημένος από τον φετινό προγραμματισμό του φεστιβάλ και ιδιαίτερα χαρούμενος για την κατάκτηση του τίτλου “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021”, δήλωσε τα εξής: “Είναι μια σημαντική στιγμή για όλους εμάς, για το Δήμο της Ελευσίνας και για την πολιτιστική πρωτεύουσα, για την πόλη και τους κατοίκους της. Πέρυσι τέτοιο καιρό, άλλοι με αισιοδοξία, άλλοι περισσότερο επιφυλακτικοί προσπαθούσαν να διερευνήσουν τη σχέση που έχουν τα Αισχύλεια με την πολιτιστική πρωτεύουσα. Υπήρχε αγωνία, άγχος αλλά και φιλοδοξία ότι αυτή η πόλη μπορεί να κατακτήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα, μπορεί να φανεί αντάξια και των προσδοκιών και των κατοίκων και της ιστορίας της.
Τότε πριν από καιρό μια ομάδα με τη συνεργασία του Δήμου, του πολιτιστικού κέντρου και της κοινωφελούς επιχείρησης είχε συλλάβει ένα φιλόδοξο στόχο και είχε καταθέσει ένα εξαιρετικό φάκελο. Υπήρχαν όμως οι αμφιβολίες, υπήρχαν οι ενστάσεις, κυρίως όμως υπήρχε η αισιοδοξία και το πείσμα ότι η Ελευσίνα μπορεί να καταφέρει. Και να λοιπόν που η Ελευσίνα τα κατάφερε και σήμερα η πόλη, ο Δήμος, οι συντελεστές της Ελευσίνας και της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ελευσίνα ’21, αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με σύνεση, αντιλαμβανόμενοι όλοι και όλες ότι το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Γιώργος Τσουκαλάς: Δεν θα υπήρχε πολιτιστική πρωτεύουσα αν δεν υπήρχαν τα Αισχύλεια

Η Κωνσταντίνα Μαρούγκα, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε και μέλος της Επιτροπής Αισχύλεια
, ανέφερε με τη σειρά της: “Το φεστιβάλ Αισχύλεια από το 1974 που χαράζει την πολιτιστική στρατηγική της πόλης, απέδειξε την αντοχή του στο χρόνο. Σημαντική και κοινά παραδεκτή διαπίστωση, στην οποία δεν θέλουμε να σταθούμε απλά. Το Φεστιβάλ Αισχυλείων αυτές τις 4 δεκαετίες και πλέον, έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει, έχει τη μοναδική ταυτότητά του και το κυριότερο, δεν έχει παρακμάσει! Έχει αναδείξει διαχρονικά τον πολιτισμό της Ελευσίνας, όπως αυτός έχει ανταποκριθεί στα χρόνια και στην πορεία του αυτή έχει αλληλεπιδράσει με το σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.Η πόλη μας εξακτινώθηκε στην Ευρώπη και όχι μόνο. Έτσι, ότι δεν πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα που έχουμε συσσωρεύσει δυνάμεις και ενέργεια, είναι η μεγάλη ευκαιρία να το επιτύχουμε μέσα στα επόμενα πέντε. Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης “πίσω από τους καπνούς και τις σκουριές” παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μιας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση. Μια πόλη με ένδοξο παρελθόν και σημαντικό μέλλον!”

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται στις 9 Ιουνίου στο Παλαιό Ελαιουργείο με τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Δανάης Στράτου “Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα“, σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου και από τις 19 Αυγούστου – 15 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα. Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Ακολουθεί το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος – Baumstrasse, από την 1η μέχρι τις 10 Ιουλίου, ενώ το κύριο μέρος του φεστιβάλ ξεκινά στις 18 Αυγούστου με μια συναυλία των Μάριου Φραγκούλη και Γιώργου Περρή, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Από το πρόγραμμα φυσικά δεν γίνεται να λείπουν οι συναυλίες, μεταξύ άλλων από τους Γιάννη Αγγελάκα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίλτο Πασχαλίδη και Λεωνίδα Μπαλάφα. Στο πλαίσιο των θεατρικών παραστάσεων το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζει στις 6 Σεπτεμβρίου τη “Μήδεια” του Ευριπίδη. Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μία ιδιαίτερη παράσταση με τίτλο “Επιτάφιος εν Ελευσίνι”, του Χρήστου Δήμα, στην οποία συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”.
Στις ιδιαίτερες στιγμές των φετινών Αισχυλείων εντάσσεται μια μοναδική αναβίωση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων, μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών, στις 2 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, καθώς και το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Τέλος, οι κινηματογραφικές προβολές για τους σινεφίλ ξεκινούν από τις 19 Αυγούστου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου, στο θερινό κινηματογράφο, στην παραλία της Ελευσίνας.
analutiko_programma_ekdiloseon_aisxuleia_2017.pdf
genikes_plirofories_eisitiria_aisxuleia_2017.pdf