MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
01
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αναζητώντας τις ρίζες της Κρητο-Επτανησιακής ζωγραφικής

Η ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου «Μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας: Κρήτο-Επτανησιακή Σχολή» προβάλλεται σήμερα, Δευτέρα 22 Μαΐου, στις 19.30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.

Monopoli Team
Η ταινία αναζητά τις ρίζες της Επτανησιακής Σχολής στην ανάπτυξη της κρητικής παράδοσης μετά την πτώση του Βυζαντίου στους σταυροφόρους, το 1204, και τις επιρροές που δέχτηκαν τα Ιόνια νησιά από την “Γαληνοτἀτη Δημοκρατία” της Βενετίας, η οποία διαδέχθηκε την βυζαντινή κυριαρχία.

Σε μια διαδρομή από την Κρήτη μέχρι τη Βενετία, με ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιόνια νησιά , αναδεικνύονται οι ιδιομορφίες της υβριδικής τεχνικής των Θεοδώρου Πουλάκη, Γεωργίου Κλὀντζα, Εμμανουήλ Τζἀνε, Ηλία Μὀσχου κ.λπ., οι διαφορές μεταξύ “μανιέρας greca” και “μανιέρας latina”, και τεκμηριώνεται η επίδραση της φλαμανδικής χαλκογραφίας στην Επτανησιακή ζωγραφική.

Τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Επτανήσων και η επιμονή στην ταυτότητά τους προβάλλονται στο φόντο της βυζαντινής κληρονομιάς, της βενετσιάνικης επιρροής και των συγκρούσεων της “Πέραν των Άλπεων” θρησκευτικής Μεταρρύθμισης.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης, ο ιστορικός του Μουσείου Μπενάκη Δημήτρης Αρβανιτάκης και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Αλέξανδρος Ποταμιάνος.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και την καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στο ΕΜΠ Μαρία Ασπρά-Βαρδαβάκη, με συντονίστρια την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Ο Προθάλαμος Δ’ 2 του Εθνικού συνεχίζεται: Διεπιστημονικοί και διακαλλιτεχνικοί διάλογοι με άξονα το περιβάλλον
Εικαστικά
Βανδαλισμός του «Χορού του Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου από τον Δήμο Πρεβέζης
Εικαστικά
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο – 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Art & Culture
O Juergen Teller σε προσκαλεί να κοιτάξεις, να νιώσεις, να ονειρευτείς
Εικαστικά
Λούβρο: Ληστές άρπαξαν βασιλικά κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας
Εικαστικά
Athens Wine & Art Festival στο Κτήριο Ολυμπιάς
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών δράσεων για ενήλικες
Art & Culture
All Aboard: Η μετάβαση ως τέχνη στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Εικαστικά
ΗΠΑ: Σε δημοπρασία 30 πίνακες του Bob Ross για τη στήριξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεναγήσεις και παιδικό θέατρο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Εικαστικά
Art Explora Festival: Όλα όσα έγιναν στα εγκαίνια του πρώτου πλωτού μουσείου στον Πειραιά
Art & Culture
Το Platforms Project είναι ένας οργασμός τέχνης, ελευθερίας και δημιουργικής αντίστασης