MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γυμνός Οιδίποδας για δύο βραδιές στο Μέγαρο

Μια ερευνητική προσέγγγιση στο υλικό του «Οιδίποδα Τυράννου» του Σοφοκλή μέσα από τη φρέσκια και ανατρεπτική ματιά των απόφοιτων της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη. Φωτογραφίες: Θεόφιλος Τσιμάς

Monopoli Team
Το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, προσεγγίζουν, μέσα από την παράσταση «Η πράξη μου τότε υπάρχει πάντα;», οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών –και νυν Ομάδα Boi–, η οποία ανεβαίνει για δύο μόνο βραδιές στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20:00) στο πλαίσιο του Κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο.

Oidipus Odeio
Η παράσταση αποτελεί μια ερευνητική προσέγγιση στο ανεξάντλητο υλικό του «Οιδίποδα Τυράννου», υπό την καθοδήγηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών Αργύρη Ξάφη (διδασκαλία επεισοδίων), Αμαλίας Μουτούση (διδασκαλία χορικών) και Αμάλιας Μπένετ (κινησιολογία). Πρόκειται για μια μελέτη εν εξελίξει πάνω στο αρχαίο δράμα και τα θέματα που αυτό θίγει καθώς και στα αρχέτυπα δίπολα (γνώση- άγνοια, άνθρωπος-θεός, πίστη-λογική, φως-σκοτάδι).

Oidipus Odeio6
Οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με το παιχνίδι της αλλεπάλληλης εναλλαγής προσώπων, τη δυναμική του λόγου ως μέσου δράσης και τη σύμπτυξη των δύο κεντρικών πυλώνων που θεμελιώνουν την αρχαία τραγωδία: τον «γήινο» κόσμο των επεισοδίων σε χρόνο ενεστώτα (πλοκή, γεγονότα, διάδραση) και το αλλόκοσμο σύμπαν της χορικής λειτουργίας που ο ήχος του ταξιδεύει στο χρόνο.

Oidipus Odeio2

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αργύρης Ξάφης σχολιάζει στο Monopoli.gr:

«Ο Οιδίποδας είναι ο καθένας μας.
Δεν είναι ήρωας.
Είναι ένας περιπλανώμενος, χαμένος, που προσπαθώντας να ξεφύγει από την κακή του μοίρα την επαληθεύει με τον σκληρότερο τρόπο.
Ούτε εμείς ούτε αυτός ήξερε παραπάνω.
Τα φαινόμενα ήταν όλα παραπλανητικά.
Ό,τι νόμιζε, ό,τι ήξερε ήταν ψέμα, μια -γεμάτη καλές προθέσεις- ψευδαίσθηση.
Έγινε βασιλιάς μόνο και μόνο για να πονέσει περισσότερο στην πτώση του.
Με αυτή τη σκέψη, την κεντρική ιδέα του “Καθένα”, ο Οιδίποδάς μας, είναι γυναίκα, είναι άντρας, είναι παιδί.
Δεν προσωποποιείται. Το μόνο του χαρακτηριστικό είναι ένα χτυπημένο σώμα.
Ένα σημαδεμένο σώμα, ένα σώμα που όταν αποφάσισε να ενωθεί με ένα άλλο αυτοκαταστράφηκε αυτοστιγμεί». 

Αυτήν ακριβώς την περιπέτεια του σώματος υπογραμμίζουν και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Θεόφιλου Τσιμά που φέρουν την αισθητική και τη σημειολογία μιας φωτογραφικής έκθεσης. 

Oidipus Odeio3

Η ομάδα Boi αποτελείται από τους ηθοποιούς Παναγιώτη Γαβρέλα, Κωνσταντίνο Γιουρνά, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργο Δικαίο, Ιώκο-Ιωάννη Κοτίδη, Γρηγορία Μεθενίτη, Μαίρη Μηνά, Βασίλη Ντάρμα, Μαρία Πετεβή, Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη και Αλέξανδρο Σιάτρα.

Oidipus Odeio5


Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b