MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ιρένα Αθανασίου: Η «εξωθεσμική» όπερα αποτελεί ταυτόχρονα ευτύχημα και πρόβλημα

Ευτυχισμένη που κάνει επάγγελμα αυτό που αγαπά και αισιόδοξη για την εξέλιξη της όπερας στην Ελλάδα, η μέτζο σοπράνο Ιρένα Αθανασίου, μιλάει στο monopoli.gr με αφορμή το ρόλο της στην παράσταση “Trouble in Tahiti” που παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το λυρικό τραγούδι;

Από μικρή ζούσα μέσα στη μουσική. Με μητέρα μουσικό, μεγάλωσα στην κυριολεξία μέσα στα ωδεία. Γεγονός είναι πως, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τραγουδούσα συνέχεια! Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πως το τραγούδι αποτελούσε σπουδαίο μέσο έκφρασης για μένα. Αποφάσισα να το σπουδάσω, να πάρω το δίπλωμά μου και, γιατί όχι, να ασχοληθώ επαγγελματικά. Έχοντας στο ιστορικό μου θεατρικές σπουδές και σπουδές χορού όλα συναινούσαν στο να βρεθεί η χρυσή τομή και να προσανατολιστώ στο λυρικό θέατρο, στη Σκηνή. Έτσι κι έγινε. Όλα πήραν το δρόμο τους με δουλειά και επιμονή. Εργάζομαι πλέον στην Εθνική Λυρική Σκηνή και έχω την ευτυχία να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ.

Ποιές θεωρείτε τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας σας μέχρι σήμερα;

Στην πορεία ενός καλλιτέχνη κάθε στιγμή είναι σημαντική. Αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο μιας αλυσίδας. Ένας ρόλος μικρός ή μεγάλος, μια αξιοσημείωτη επιτυχία, μια γενναία προσπάθεια, μια ευτυχής συγκυρία δεν μπορούν για μένα παρά να μετρηθούν στο σύνολο. Μέσα απ’ ολ’ αυτά μαθαίνεις και εκτιμάς. Άλλωστε αυτό κάνει ένα τέτοιο ταξίδι τόσο γοητευτικό!

irena athanasiou soprano sunenteuksi 2016 2

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την ομάδα The Medium Project ;

Με τη Ράια Τσακηρίδη και τον Ανδρέα Τσελίκα ανήκουμε στον ίδιο χώρο κι έχουμε δουλέψει πολλές φορές μαζί. Από τότε που δημιούργησαν την ομάδα The Medium Project και είδα την πρώτη τους δουλειά, συγκαταλέχθηκα στο πιστό τους κοινό! Αυτό που με μαγνητίζει και με συγκινεί ιδιαίτερα στη Ράια είναι η ευαισθησία και η αμεσότητα με την οποία σκηνοθετεί ένα έργο κάνοντάς το πραγματικά να ανθίσει. Όσο για τον Ανδρέα είναι ένας προικισμένος μαέστρος που με την ήρεμη δύναμή του κατορθώνει να φωτίσει τις πιο όμορφες πλευρές του ερμηνευτή. Όταν λοιπόν μου πρότειναν το ρόλο της Ντάινα, καταλαβαίνετε πως η απάντησή μου ήταν άμεση και δίχως δεύτερη σκέψη!

Ποιό είναι το concept της ομάδας και ποιο το χαρακτηριστικό που το διακρίνει;

Το concept της ομάδας The Medium Project στηρίζεται στην αναζήτηση της ευθείας γραμμής που ενώνει συναισθηματικά και διανοητικά τους ήρωες με τους προβληματισμούς του σήμερα μέσα από την παρουσίαση λυρικών έργων του σύγχρονου ρεπερτορίου. Πειραματισμός, εφευρετικότητα και δημιουργικότητα είναι οι λέξεις που οδηγούν την ομάδα πλάι στην ανάγκη για έκφραση με προσωπικό τρόπο. Όραμά της είναι να φέρει τη σύγχρονη όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να αναδείξει τις αξίες της στη σημερινή πραγματικότητα.

irena athanasiou soprano sunenteuksi 2016 4

Πόσο διαφορετικές είναι οι δικές σας παραστάσεις σε σχέση με αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο Μέγαρο ή τη Λυρική Σκηνή;

Η όπερα είναι μία. Είναι έργο, είναι δημιουργία. Όταν δίνεται με σεβασμό και αγάπη, προκαλεί σπουδαία συναισθήματα σε όποια σκηνή κι αν παρουσιάζεται.

Τι πραγματεύεται το “Trouble in Tahiti”;

Το Trouble in Tahiti πραγματεύεται στην ουσία τις σχέσεις των ανθρώπων. Παρακολουθούμε εδώ μια μέρα ενός ζευγαριού που ζει σε ένα προάστιο της Μασαχου-σέτης στη δεκαετία του 1950. Ο τέλειος γάμος, η τέλεια οικογένεια, το τέλειο σπίτι, ο καλοφροντισμένος κήπος, η όμορφη καταπράσινη γειτονιά και η αψεγάδιαστη κοινωνική εικόνα είναι τα υλικά που κάνουν την τέλεια συνταγή μιας ευτυχισμένης ζωής. Ο Σαμ και η Ντάινα πιστοί στην ιδέα του «αμερικανικού ονείρου» δείχνουν να δίνουν περισσότερη σημασία στον καλοβαμμένο φράχτη του κήπου παρά στην επικοινωνία τους, την οποία αποφεύγουν με τα χρόνια συστηματικά. Πίσω από το ψεύτικο χαμόγελο κρύβεται η θλίψη, η απόγνωση, το αδιέξοδο. Η αποδόμηση δεν αργεί καθώς η αδυναμία να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους έχει γίνει γι’ αυτούς τρόπος ζωής.

irena athanasiou soprano sunenteuksi 2016 3

Τι σας γοητεύει στην ιστορία και στη σύνθεση αυτού του έργου;

Η γοητεία της ιστορίας αυτής βρίσκεται ακριβώς στο παρασκήνιό της. Πίσω από την κάθε απλή καθημερινή φράση αναβλύζει ένας κόσμος συναισθημάτων. Το κοντράστ μεταξύ «κανονικότητας» και αποδόμησης της σχέσης είναι διαρκές και έντονο. Η γοητεία της γραφής του Μπερνστάιν έγκειται στον απίθανο και ιδιοφυή συνδυασμό όπερας, μιούζικαλ, θεατρικού ύφους, τζαζ αποχρώσεων και παραδοσιακών γραμμών ενώ οι μελωδικές του άριες και τα duetti σου δίνουν την αίσθηση πως ο χρόνος σταματά… Θα μου μείνει στο μυαλό η φράση μιας φίλης που είδε την παράσταση: «Έφυγα και ήταν σα να είχα στο στόμα μου μια γλυκιά καραμέλα».

Μέσα στις εκατοντάδες θεατρικές σκηνές που υπάρχουν στην Αθήνα ο χώρος που δίνεται στην «εξωθεσμική» όπερα είναι πολύ περιορισμένος. Που οφείλεται αυτό; Υπάρχει κοινό που μπορεί να στηρίξει περισσότερες παραγωγές; Εάν ναι ποια πιστεύετε ότι είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Η «εξωθεσμική» όπερα αποτελεί ταυτόχρονα ευτύχημα και πρόβλημα. Ευτύχημα γιατί συμβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο σε αυτό που λέμε κουλτούρα. Το πρόβλημα είναι πως δεν στηρίζεται από κάποιον φορέα, άρα οι δυσκολίες είναι πολλές. Υπάρχει κοινό που σιγά σιγά διευρύνεται. Πιστεύω πως μία θετική εξέλιξη είναι θέμα χρόνου.

irena athanasiou soprano sunenteuksi 2016 5

Πως ονειρεύεστε την εξέλιξή σας στο χώρο του λυρικού τραγουδιού;

Συνήθως θέτω κοντινούς στόχους, μικρούς ή μεγάλους .”One step at a time!”

Θα σκεφτόσασταν ποτέ να εγκαταλείψετε την Ελλάδα όπως συνηθίζουν πολλοί λυρικοί καλλιτέχνες;

Αν και μου έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό, κάτι τέτοιο δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Ποτέ όμως δεν ξέρεις. Η ζωή είναι απρόβλεπτη!

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b