MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιος ήταν ο κορυφαίος νευροφυσιολόγος Γεώργιος Κοτζιάς;

Το 5ο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 22.00 στο κανάλι OTE HISTORY, παρουσιάζει το έργο του Γεώργιου Κοτζιά (1918-1977), νευροφυσιολόγου, πρωτοπόρου στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον και ενός από τους πιο πολυβραβευμένους Έλληνες ερευνητές του 20ού αιώνα, που χάραξε νέους δρόμους στη νευροφυσιολογία.

Monopoli Team

Με γυρίσματα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, το νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν» φιλοξενεί την Κατερίνα Χαριτάτου, ανιψιά του Γεώργιου Κοτζιά, τον Μιχάλη Κουτσιλιέρη, Καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τον Γεώργιο Ανδρούτσο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, τον Λεωνίδα Στεφανή, Καθηγητή Νευρολογίας και Νευροβιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, την Μαρία Σταμέλου Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας ειδική στη Νόσο Πάρκινσον και τον σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη. Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει ο Σπύρος Τσιφτσής.

kotzias2810162

Ο Γεώργιος Κοτζιάς γεννήθηκε στα Χανιά το 1918. Άρχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη μετά την γερμανική εισβολή το 1941 όπου συνέχισε και έλαβε πτυχίο από το Harvard.

Διετέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, του Mount Sinai, του Ιατρικό Κολέγιο του Κορνέλ και του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ.
Έγραψε περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα-δημοσιεύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πειραματικές.

Η μεγάλη συνεισφορά του στην ιατρική αφορά στην διερεύνηση και την τεκμηρίωση του τρόπου δράσης της L-Dopa αμίνης στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Μια ολοκληρωμένη πειραματική και κλινική έρευνα που άνοιξε νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της νόσου.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/AoY2b1Ty4xE” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b