MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

O Στάθης Λιβαθινός στις Θεατρικές Συναντήσεις στον ΙΑΝΟ

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 20:30, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, Στάθη Λιβαθινό. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr: ">

Λίγα λόγια για τον Στάθη Λιβαθινό
Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-1983). Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Μόσχας (GITIS).

Η διπλωματική του παράσταση στο έργο του Tom Stoppard Οι Ρόζενκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν, η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο Mayakovsky το 1990 και παρέμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι και το 2001, βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Μόσχας.
Από το 2001 μέχρι και το 2007, ο Στάθης Λιβαθινός διετέλεσε Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Κατά την διάρκεια των επτά αυτών ετών όχι μόνο σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του Θεάτρου, αλλά δημιούργησε και έναν «πυρήνα» ταλαντούχων νέων ηθοποιών.

Το 2001 μάλιστα στο πλαίσιο λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής, ξεκίνησε ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό εγχείρημα με την ίδρυση της Πρώτης Σχολής Σκηνοθεσίας Θεάτρου στην Ελλάδα, από την οποία το 2004 αποφοίτησαν με επιτυχία πέντε νέοι σκηνοθέτες.
Έχει βραβευτεί με το βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου το 2000 για τη σκηνοθεσία του στην παράσταση Φρεναπάτη του Τόνι Κούσνερ.

Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Φώτος Πολίτης για τις σκηνοθεσίες του. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου για τη σκηνοθεσία του έργου του Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 2011 έλαβε το βραβείο παράστασης και σκηνοθεσίας για τη Φόνισσα στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας. To 2012 έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για τη δουλειά του στον Ερωτόκριτο.

Τον Ιούνιο του 2013 πρωτοπαρουσίασε σε πολύωρη παράσταση την Ιλιάδα του Ομήρου (μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη) στο φεστιβάλ Αθηνών, για να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια μια μεγάλη περιοδεία σε πολλά θέατρα του εξωτερικού, όπου έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής (τελευταία στάση ήταν η Βουδαπέστη και το Διεθνές Φεστιβάλ MITEM, τον Απρίλιο του 2016).
Έχει διδάξει θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1996-1998), στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος (1992), στο Πανεπιστήμιο Harvard (A.R.T.) στη Βοστώνη των ΗΠΑ (2001-2003) και πρόσφατα στην Ακαδημία Θεάτρου της Σαγκάη στην Κίνα (2016).

Από τον Απρίλιο του 2015 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. Η τελευταία του σκηνοθεσία είναι η Αντιγόνη του Σοφοκλή, – μια συμπαραγωγή για πρώτη φορά του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου-, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και σε μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου στην Αθήνα, με Λόρκα και Ελύτη
Εκδηλώσεις
Μαγευτικές μελωδίες από την Ελλάδα και τον Πόντο: Μία μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο στο Ελληνικό
Εκδηλώσεις
«Ορέστεια», Dhafer Youssef live, αυλαία για τα ODYSSEY pool parties - Όσα θα κάνουμε σήμερα
Βιβλία
Από τα ράφια… στις προθήκες: Ξενάγηση για το ευρύ κοινό στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Εκδηλώσεις
Ο Μίνως Μάτσας ενώνει κόσμους στο Ηρώδειο, ο "ονειροπόλος" APON κλείνει το tour του στην Τεχνόπολη - Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Τι κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Ο Πάνος Βλάχος με 'χωρίς πρόγραμμα' στο Θέατρο Βράχων, ο Κωνσταντής Πιστιόλης στήνει ένα γλέντι στην Τεχνόπολη - Όσα θα κάνουμε σήμερα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Hot or Not #184: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Plisskën, Off The Hook Festival, η Άννα Βίσση στο Καλλιμάρμαρο - Όσα δεν θες να χάσεις αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Free City: 10 δωρεάν εκδηλώσεις αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
15 μεγάλες συναυλίες που θα ζήσουμε το φθινόπωρο στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Το Plisskën Festival στην Πειραιώς 260, το Off The Hook Festival στο ΟΑΚΑ - Όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη