MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Gkoultoura: Τι θα δούμε στο θέατρο τον Οκτώβρη 2016

Κάθε μήνα ψάχνουμε στα άδυτα των δελτίων τύπου και των παρουσιάσεων, για να σας βρούμε τις 20 πιο ενδιαφέρουσες και ψαγμένες προτάσεις της θεατρικής σεζόν.Πηγή: Gkoultoura

Monopoli Team

Ο Οκτώβρης ήρθε άλλη μια χρονιά και έφερε μαζί του μια νταλίκα παραστάσεις που ΜΠΙΠ ΜΠΙΠ ΜΠΙΠ ΜΠΙΙΙΙΙΙΠ πλησίασε λάου λάου με την όπισθεν και άδειασε την καρότσα όπως όπως στα κεφάλια μας. Εμείς ψάξαμε, διαβάσαμε και διαλέξαμε αυτές που ξεχωρίζουν από τις αγαπημένες μας σκηνές, δημιουργούς που εμπιστευόμαστε αλλά και νέα πρόσωπα.

Αυτές είναι οι 20 παραστάσεις από όσες κάνουν πρεμιέρα Οκτώβριο του 2016 που εμείς επιλέγουμε να βάλουμε στην ατζέντα μας, ανά κατηγορία ενδιαφέροντος!

Κατηγορία: Έτος Σαίξπηρ
parastaseis oktobrios 2016 dodekati nuxta ethniko 2

Δωδέκατη Νύχτα (Εθνικό Θέατρο απο 20/10)
Τι:
Τα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπαστιάν ναυαγούν στις ακτές της Ιλλυρίας, μιας χώρας σχεδόν μυθικής, που δίνει την εντύπωση πως δεν προϋπάρχει, αλλά αρχίζει να ζει εκείνη τη στιγμή, την οποία επιχειρούν να κατακτήσουν δύο αντιθετικές και μπανάλ δυνάμεις: το Πένθος, και ο Έρωτας. Η αναμέτρηση τους λαμβάνει χώρα κατά το δωδεκαήμερο της ασυδοσίας, τη νύχτα που «όλα επιτρέπονται».

Γιατί: ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στην κεντρική σκηνή του Εθνικούτο Εθνικό Θέατρο μετά από το εμβληματικό ανέβασμα του «Έτσι Έιναι…» με έναν all-star θίασο από τη δυναμική νέα γεννιά του ενναλακτικού ρεπερτορίου: Χρυσοστόμου, Σαουλίδου, Κολιανδρή, Χατζόπουλος, Μπαλής, Σαράντης, Αβαρικιώτης, Ρίζου, Κλίνης, Τσαμάτης.

parastaseis oktobrios 2016 passion play

57 // a passion play (Θέατρο Οδού Κυκλάδων 24/10-8/11)
Τι: Το 57ο σονέτο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ είναι μέρος των ποιημάτων του που κατά τους ειδικούς απευθύνεται σε έναν μυστηριώδη, νεαρό άνδρα με τον οποίον ο Σαίξπηρ εικάζεται να είχε κάποιο είδος ερωτικής σχέσης. Το συγκεκριμένο σονέτο αναπαριστά μια σχεδόν σαδομαζοχιστική σχέση, όπου ο ομιλών υποτάσσεται πλήρως στις επιθυμίες του απόντος εραστή.

Γιατί: Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης δημιουργούν μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο και τη μουσική, χρησιμοποιώντας το σονέτο τόσο σαν ποίηση όσο και σαν έναυσμα παραγωγής ήχου.

Κατηγορία: Πρωτότυπες Φόρμες

parastaseis oktobrios 2016 phone home

Phone Home (Σφενδόνη 19-30/10)
Τι: Πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που ακούσια ή εκούσια άφησαν το σπίτι τους για να φτιάξουν ένα καινούργιο.

Γιατί: Τρία θεατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο) δημιουργούν μια κοινή σπονδυλωτή παράσταση, η οποία παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας. Οι ιστορίες ολοκληρώνονται με τις σκηνές να συνδέονται ζωντανά και τους ηθοποιούς να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου.

parastaseis oktobrios 2016 anterobgaltis

Αντεροβγάλτης (Rabbithole 12-23/10)
Γιατί: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων, με έμπνευση την δράση του Τζακ Αντεροβγάλτη. Ένα κοινωνικό / ψυχολογικό θρίλερ με έντονες νουάρ παρακαταθήκες, που φλερτάρει με το ύφος ξένων τηλεοπτική σειρών και την ατμόσφαιρα κινηματογραφικών ταινιών μυστηρίου.

Τι: Βοστώνη, 1988. Στο πρώτο επεισόδιο με τον αινιγματικό τίτλο «Πώς κάτι που δεν είναι αλήθεια, είναι», προκύπτει ένα μυστηριώδες συμβάν που πρέπει να εξιχνιαστεί, η πλοκή περιπλέκεται, οι ήρωες παραπλανούνται, διαπράττεται ένας φόνος. Ή μήπως φόνοι;

Κατηγορία: Νεανικές παραστάσεις

parastaseis oktobrios 2016 o perastikos

Ο Περαστικός (Φούρνος από 19/10)
Τι: Η Γιούλια είναι μόνη της στο σπίτι. Είναι νύχτα κι έχει καταιγίδα. Κάποιος χτυπάει επίμονα την πόρτα της. Απρόσκλητος. Ή μήπως όχι; Η ηρωίδα θα έρθει αντιμέτωπη με αθώες αλλά και με ανομολόγητες πλευρές της.

Γιατί: Μετά τις παραστάσεις Το Αγόρι που Κλώτσαγε, Ένας Κόμης στον Άδη,Οι Παίκτες και Πυρηνική Οικογενεια, η ομάδα Cheek-Bones αναλαμβάνει για πρώτη φορά αποκλειστικά τον ρόλο του σκηνοθέτη σε έναν μονόλογο με την Έλενα Τριανταφύλλου.

parastaseis oktobrios 2016 gurise piso

Γύρισε Πίσω
Τι: Δύο γυναίκες καλούνται να επιβιώσουν σε μια μελλοντική δυστοπική Αθήνα η οποία έχει μετατραπεί σε ένα κωμικά αγνώριστο σουρεαλιστικό περιβάλλον, παγιδευμένες ακίνητες στο διαμέρισμα τους μέσα σε ρομποτικές κατασκευές.

Γιατί: Το βάναυσα καυστικό δημιουργικό δίδυμο, Βίκυ Αδάμου και Χριστίνα Σαμπανίκου, επανενώνεται μετά τη μαύρη κωμωδία «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη», με νέο σύμμαχο τον Θανάση Ζερίτη από τους 4Frontal, για ένα κωμικό μελλοντολογικό θρίλερ.

Κατηγορία: Let’s Talk About Sex

parastaseis oktobrios 2016 sex lexicon

Σεξ Λεξικόν (Θέατρο 104)
Τι:
Στην Αθήνα του 1978 δύο ερωτευμένοι και άπειροι έφηβοι επιχειρούν να κάνουν έρωτα για πρώτη φορά. Οδηγός τους σε αυτό το μεγάλο βήμα, το περιβόητο «Σεξ Λεξικόν» της εποχής, το απόλυτο εγχειρίδιο με χρηστικές και επεξηγηματικές πληροφορίες, για οτιδήποτε αφορά στο σεξ, το οποίο λειτουργεί ως φωνή συνέτισης όταν«κινδυνεύουν» να εκτραπούν.

Γιατί: Μία vintage κωμωδία για την πρώτη φορά. Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μιχαλόπουλος –αποφοιτώντας από το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου- γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο και το παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου.

parastaseis oktobrios 2016 g.t.p eliart

ΓΤΠ (Eliart)
Τι: Η ανδρική απάντηση στο «Αιδοίων Μονόλογοι». Ιστορίες πέους, ή για το πέος, με αιτία το πέος ή σε σχέση με το πέος. Όλα όσα θέλατε ή πρέπει να μάθετε για το πέος, με σεβασμό πρωτίστως στο ίδιο αλλά και στους θαυμαστές του.

Γιατί: Η ανδρική απάντηση στο «Αιδοίων Μονόλογοι». Τι δεν καταλάβατε;

parastaseis oktobrios 2016 bromika paramuthia

Βρώμικα Παραμυθιά (Θέατρο 104)
Τί: Τα παραμύθια είναι ρομαντικά κι έχουν καλό τέλος. Όχι όλα! Υπάρχουν και τα άλλα παραμύθια που μιλούν για ιστορίες αλλόκοτες, απόκρυφες και πονηρές: παραστρατημένες κόρες, πονηρές γριές, φιλήδονοι παπάδες, άβουλα πριγκιποπούλα και κατατρεγμένες ηρωίδες.

Γιατί: Dark παραμύθια ΜΟΝΟ για ενήλικες! Η ομάδα Άπειρον φωτίζει τέσσερα «σκοτεινά» παραμύθια που παρουσιάζουν την ιλαροτραγική πλευρά της νεοελληνικής παράδοσης.

Κατηγορία: Androgynous Fascination

parastaseis oktobrios 2016 mon petit prince

Mon Petit Prince (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 19/10)
Τι: Ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, το 1943, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ρισκάρει τη ζωή του σε μία πτήση και χάνεται για πάντα στη Μεσόγειο. Χάνεται, όμως; Ή μήπως συναντάει για πρώτη φορά τον εαυτό του, τον πιο διάσημο πρίγκιπα των τελευταίων 100 χρόνων.

Γιατί: Μία παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος, σε δραματουργική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, αφηγούνται την πασίγνωστη ιστορία του παιδιού που δεν μεγαλώνει, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα.

parastaseis oktobrios 2016 orlanto

Ορλάντο (Skrow Theater)
Τι: Ένα πλάσμα, χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου, ξεκινά τη ζωή του ως άγγλος ευγενής κατά την Ελισαβετιανή εποχή και φτάνει ως χειραφετημένη γυναίκα στον 20ο αιώνα. Η παράσταση τοποθετεί την Ορλάντο σε ενεστώτα χρόνο, στο ‘εδώ’ και στο ‘τώρα’ λίγο πριν το τέλος της. Σε μια οριακή στιγμή σαν αυτή, αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της σε μια ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή.

Γιατί: Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Μισαλλοδοξία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί Βιρτζίνια Γουλφ, με πρωταγωνίστρια την Αμαλία Καβάλη.

Κατηγορία: Για μια γυναίκα

parastaseis oktobrios 2016 gia tin eleni

Για την Ελένη (Tempus Verum Εν Αθήναις από 12/10)
Τι:
Για πρώτη φορά στη σκηνή την τραγική ιστορία της μεγάλης Ελένης Παπαδάκη, θύμα των Δεκεμβριανών, η Ηθοποιός επιστρέφει στο χώρο της για να αφηγηθεί το εμφύλιο κύτταρο του Θεάτρου, του τόπου της, του καιρού της.

Γιατί: Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της, στο πλαίσιο της πλατφόρμας νέων δημιουργών «Θέμα Εμφύλιος» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη επιστρέφει στον καινούργιο θεατρικό χώρο του Δημήτρη Λάλου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

parastaseis oktobrios 2016 stella koimisou

Στέλλα Κοιμήσου (Εθνικό Θέατρο από 13/10)
Τι: Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής.

Γιατί: Ο Γιάννης Οικονομίδης γράφει και σκηνοθετεί πρώτη φορά αποκλειστικά για το θέατρο. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο.

parastaseis oktobrios 2016 leoforeio o pothos

Λεωφορείο ο Πόθος (Σύγχρονο Θέατρο)
Τι: 1948. Νέα Ορλεάνη. Σε ένα σπίτι όπου κατοικούν η Στέλλα, απόγονος αριστοκρατικής οικογένειας του Αμερικανικού Νότου και ο σύζυγός της Στάνλεϋ, σκληρός και ανερχόμενος μικροαστός, καταφεύγει η τραυματισμένη ψυχικά αδελφή της Στέλλας Μπλανς Ντυμπουά, .

Γιατί: Η Ομάδα Νάμα συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Σύγχρονο Θέατρο. Στους ρόλους των δυο εμβληματικών ηρωίδων του Τέννεσυ Γουίλιαμς, Μπλανς και Στέλλα, δυο ιδανικές επιλογές, η Κόρα Καρβούνη με την Ηλιάννα Μαυροματη.

Κατηγορία: Θέατρο του Νέου Κόσμου Overdose

parastaseis oktobrios 2016 to aristourgima

Το αριστούργημα ή The Re-Mohammed-Ty Show
Τι:
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η ανθρώπινη απώλεια έγινε εικόνα και εισέβαλε σε κάθε σπίτι μετατρέποντας την πραγματικότητα σ’ ένα ψηφιακό συμβάν. Τρεις παρουσιαστές ενός ριάλιτι σόου αγωνίζονται να πείσουν το κοινό που τους παρακολουθεί για το ποιο είναι το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό δημιούργημα. Η πτώση των δίδυμων πύργων στην Αμερική, η γενοκτονία στην Ρουάντα ή η σφαγή στο Μπελσάν της Ρωσίας.

Γιατί: Ένα έργο του Δανού Christian Lollike, ο οποίος στην χώρα του θεωρείται από τους πιο σημαντικούς και υποσχόμενους σήμερα συγγραφείς.

parastaseis oktobrios 2016 mple

Μπλε
Τι: Η Μία δεν μπορεί άλλο, έχει τριανταρήσει και τα ’χει παίξει, όχι λόγω ηλικίας, αλλά λόγω καταστάσεων, δε θέλει ούτε να ελέγχεται άλλο, ούτε να ελέγχει… Να ’ναι καλά το ροκ ’ν’ ρολ και η αλμύρα. Ένα έργο για το άγχος, τις κρίσεις πανικού και τη θάλασσα!

Γιατί: Έντονα εμπνευσμένη από τη δουλειά της Ανχέλικα Λίντελ, η Άννα Λεμονάκη υπογράφει μια τριλογία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, εξερευνώντας το τρίπτυχο Φόβος, Αγάπη, Θάνατος. Το Μπλε, μέρος πρώτο, που έκανε την πρεμιέρα του στο Théâtre des Grottes στη Γενεύη.

parastaseis oktobrios 2016 eksomologisi enos bampir

Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ – Η φθορά
Τι: Το βαμπίρ είναι σύμφωνα με το μύθο ένα πλάσμα γοητευτικό και απεγνωσμένο, καταδικασμένο σε μια αιώνια αναζήτηση, στο ερώτημα γιατί η φύση φθείρει τα πάντα γύρω της. Το βαμπίρ δε θα ησυχάσει αν δε βρει την απάντηση. Κι αυτό έχει κόστος. Τη ζωή κάποιου άλλου…

Γιατί: Ο Δημήτρης Τσεκούρας, με κυνισμό και ιδιαίτερο χιούμορ, φιλοσοφεί για τη σκληρή μοίρα όλων των όντων, τη φθορά τους.

Κατηγορία: Τόποι

parastaseis oktobrios 2016 apo proto xeri gia ta kapna


Από Πρώτο Χέρι για τα Καπνά (Θησείον)
Τι:
Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση-ντοκυμαντέρ, ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη.

Γιατί: H Γεωργία Μαυραγάνη (Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες, Το Γήρας Ένα Χορικό) επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού.

parastaseis oktobrios 2016 waste

Waste (Bios από 10/10)
Τι:
Μια ειλικρινής, συλλογική και άκρως υποκειμενική ανάγνωση του ποιήματος του T. S. Eliot που στόχο έχει το ακραίο συναίσθημα, την ποιητικότητα και τη βαθιά συγκίνηση.

Γιατί: Η παράσταση δεν είναι μια θεατρική απόδοση του εμβληματικού ποιήματος, αλλά μια αντανάκλαση των μοτίβων, των συμβόλων και των νοημάτων της Ρημαγμένης Γης – το κείμενο χρησιμοποιείται σαν υλικό για την κατασκευή μιας παράστασης που μιλά για το τέλος της Ευρώπης, για την βία των ανθρώπων, την γελοιότητα της ύπαρξης και την παράλυση του θανάτου.

Κατηγορία: Οι Φίλοι μας τα Ζώα

parastaseis oktobrios 2016 mauropouli

Μαυροπούλι (Οδού Κεφαλληνίας Β’ Σκηνή από 15/10)
Τι: 15 χρόνια μετά τον παράξενο ερωτικό δεσμό της 12χρονης Oύνα και του 42χρονου Ρέυ, η Ουνα εμφανίζεται μπροστά του. Οργισμένη, μπερδεμένη. Μια ιστορία παιδοφιλίας; Ή μια ιστορία αγάπης σε λάθος χρόνο;

Γιατί: Το τολμηρό έργο του Σκωτσέζου συγγραφέα David Harrower, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, με τις πολυσυζητημένες ερμηνείες των Αλέξανδρου Μυλωνά και Βιργινίας Ταμπαροπούλου.

parastaseis oktobrios 2016 o pithikos tou kafka

Ο Πίθηκος του Κάφκα (Από Μηχανής από 14/10)
Τι: Ένας φυλακισμένος πίθηκος αποφασίζει να εξανθρωπιστεί για να μπορέσει να επιβιώσει στον κόσμο των ανθρώπων. Σύντομα γίνεται ένας διάσημος ερμηνευτής που κάθε βράδυ δίνει παραστάσεις και περιτριγυρίζεται από τον Τύπο και τους θαυμαστές του. Πέτυχε μόνος του την μεταμόρφωσή του, κατάφερε να γίνει άνθρωπος και τώρα στο απόγειο της καριέρας του, γυρίζει σπίτι κάθε βράδυ μόνος και εκεί τον περιμένει…

Γιατί: Ο ταλαντούχος Χάρης Αττώνης μεταφράζει τον μονόλογο του Κόλιν Τίβαν, και ερμηνεύει σε σκηνοθεσία Βλουτή.

Και από αυτές, οι 5 absolute must παραστάσεις για τον μήνα:
parastaseis oktobrios 2016 must

  • Δωδέκατη Νύχτα
  • Ορλάντο
  • Αντεροβγάλτης
  • Mon Petit Prince
  • Ο Πίθηκος του Κάφκα


Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b