MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο Πόρτα: νέα σεζόν με… μαύρο χιούμορ

«Τρίτη χρονιά που προσπαθούμε. Κι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Φέτος κάνουμε μια μικρή μείωση στον υπερπληθωρισμό που υπάρχει στο θέατρο, με συγκεκριμένο στόχο και ξεκάθαρο χιούμορ». Μ’ αυτές τις λίγες φράσεις, ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος έδωσε το στίγμα της τρίτης χρονιάς που διευθύνει το θέατρο «Πόρτα», σ’ ένα μπαράκι στο κέντρο της Αθήνας, με συντελεστές, συνεργάτες και δημοσιογράφους στα σκαμπό ή όρθιους γύρω του.

author-image Όλγα Σελλά

Εχοντας δίπλα του, τον άνθρωπο που δημιούργησε το θέατρο «Πόρτα» και είναι πάντα δίπλα του, και πάντα παρούσα στις παιδικές παραστάσεις: την Ξένια Καλογεροπούλου. Και λίγο αργότερα, στα πηγαδάκια που στήθηκαν μετά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος του υπογράμμισε και μία ακόμη αλλαγή της φετινής χρονιάς: την ένταξη και τη συμμετοχή πολλών νέων ηθοποιών στις παραστάσεις, αυτών των σημερινών άγνωστων απ’ όπου θα ξεπηδήσουν οι πρωταγωνιστές του αύριο. Εχοντας κατά νου, μ’ έναν τρόπο, αυτό που γινόταν στο ιστορικό «Αμόρε», θέατρο στο οποίο είχε θητεύσει και δημιουργήσει για χρόνια ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

Στα των φετινών παραστάσεων τώρα. Θεματικός άξονας της χρονιάς (αγαπάει τους θεματικούς άξονες ο Θωμάς Μοσχόπουλος, πάντα κάτι θέλει να επισημάνει απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας με τις επιλογές του) θα είναι το «μαύρο χιούμορ». Γιατί «σύμφωνα με τον Μπρετόν, το Μαύρο Χιούμορ είναι μια “ανώτερη εξέγερση του πνεύματος”. Ετσι λοιπόν, τα πνεύματα όσων συνεργάζονται στο ΠΟΡΤΑ ενώθηκαν μια μέρα και είπαν “Αμάν πια! Φτάνει! Οχι άλλο”. Καθένας, βέβαια, εννοούσε κάτι διαφορετικό και η “εξέγερσή” του γινόταν για εντελώς προσωπικούς λόγους. Οπως και να ’χει, πάντως, τα μαυρισμένα “πνεύματά μας εξεγέρθηκαν” και γελάσαμε πολύ… με το χάλι μας», σημειώνει στο σημείωμα που εξηγεί διεξοδικά τον φετινό θεματικό άξονα του θεάτρο «Πόρτα» ο Θ. Μοσχόπουλος.

theatropoios
“Ο θεατροποιός” του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση

Σ’ αυτό το πλαίσιο, με τρεις μόνο καινούργιες παραγωγές για τους ενήλικες, θα δούμε τις εξής παραστάσεις, που βασίζονται σε διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων και κανένα δεν είναι αμιγώς θεατρικό έργο. Οχι για κάποιο ξεχωριστό λόγο, όπως εξηγεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Αλλά με μέλημα να «ασχοληθούμε και λίγο με την τέχνη του λόγου, μιας κι έχουμε χορτάσει από την τέχνη του παρα-λόγου»:

  • «Η Δίκη του Κ.» βασισμένο στο μυθιστόρημα «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλο (από 18 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.15μ.μ.).
  • «Μαύρο Χιόνι – Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη», παράσταση βασισμένη στο «Θεατρικό μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (από 6 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ., Τετάρτη στις 8μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ.).
  • «Μύτη», μια εκδοχή των Patari Project πάνω στην κλασική νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Οι συντελεστές της παράστασης μας υποσχέθηκαν και αρκετές ανατροπές στις κλασικές συνθήκες της θεατρικής παράστασης και της τοποθέτησης ηθοποιών και θεατών (από 30 Ιανουαρίου 2017, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ.).

anastatoseis
Οι αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη

Η φετινή σεζόν στο «Πόρτα» θα ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, με την επανάληψη περυσινών επιτυχημένων παραστάσεων.

  • Την αρχή θα κάνει «Ο θεατροποιός» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, με τον Νίκο Χατζόπουλο σε ρεσιτάλ ερμηνείας (από 2 Οκτωβρίου, Τετάρτη έως Κυριακή στις 9.15μ.μ.).
  • Στις 10 Οκτωβρίου θα ξαναδούμε την παράσταση που σκηνοθέτησε η Γεωργία Μαυραγάνη. «Οι αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ», σε μετάφραση Αλέξανδρου Ισαρη (Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ.).
  • Μια μέρα νωρίτερα, στις 9 Οκτωβρίου, ξαναπαρουσιάζεται το έργο που συγκίνησε μικρούς και μεγάλους μια που απευθύνεται σ’ ένα τεράστιο ηλικιακό εύρος θεατών: «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», η παραγωγή των Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου και μουσική Κορνήλιου Σελαμσή (κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι).

papoutsi panosto piano
«Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», από τους Patari Project

Ενα θέατρο που έχει συνδέσει το όνομά του με το ποιοτικό θέατρο για παιδιά δεν θα μπορούσε να μην καλέσει ξανά τους μικρούς θεατές σε νέες παραγωγές. Από 18 Δεκεμβρίου ξεκινάει το «Ενας Δράκος… μα ποιος Δράκος;» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μια διασκευή που έκαναν στον «Δράκο» του Γιεβγκένι Σβαρτς η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου η παράσταση για βρέφη (από 8 μηνών έως νήπια 4 ετών) με τίτλο «Κοίτα», μια παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου. Τα «Παραμύθια με την Ξένια» για παιδιά από 4 έως 8 ετών επαναλαμβάνονται για 3η χρονιά από τις 7 Ιανουαρίου 2017, όπως και η παράσταση «(Δεν) είμαι ΠΡΟ» σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου, που παρουσιάζεται σε σχολικές τάξεις.

Οι Τρίτες γίνονται Πέμπτες…
Φέτος ο Κορνήλιος Σελαμσής μετακομίζει από τις Τρίτες Παράλληλες στις Αλλες Πέμπτες και ένα πρόγραμμα τεσσάρων κύκλων με μουσική, χορό και περφόρμανς. Στο πλαίσιο αυτό η Ελένη Ευθυμίου θα παρουσιάσει τη Χορωδία Ανέργων.

Τέλος, και φέτος το «Πόρτα» προσφέρει τη δυνατότητα σε 300 φίλους του να προμηθευτούν το Πάσο Φίλου, με το οποίο θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις της σεζόν με τη καταβολή του ποσού των 50 ευρώ.

Η «Πόρτα» ανοίγει και φέτος, λοιπόν!

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b