MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ρώσικη εβδομάδα του Εθνικού Θεάτρου

Την ώρα που φεύγαμε από το κτίριο Τσίλερ της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, στην οδό Πειραιώς, στο φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου στηνόταν η έκθεση με τις κούκλες και τις μαριονέτες του Κρατικού κουκλοθεάτρου Αγίας Πετρούπολης του Ε. Σ. Ντεμμενί.

Κρατικό Δραματικό Θέατρο της Αγίας Πετρούπολης:
author-image Όλγα Σελλά

Και είναι αυτές οι κούκλες που θα υποδεχθούν από σήμερα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου το αθηναϊκό κοινό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεατρικής Σεζόν της Αγίας Πετρούπολης, που φιλοξενείται στο Εθνικό Θέατρο, σε μια επίσκεψη αλληλεπίδρασης μεταξύ των θεατών και των κουκλοπαιχτών.

Είναι η εναρκτήρια εκδήλωση του 10ού Διεθνούς Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν της Αγίας Πετρούπολης», του St Petersburg Theatre Season, το οποίο από το 2007 που ξεκίνησε χρηματοδοτείται από τη Διοίκηση της Αγίας Πετρούπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, και φέτος κάνει στάση στην Ελλάδα. Ενα Φεστιβάλ που παρουσιάζει κάθε χρόνο της πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς παραγωγές της πολιτιστκής πρωτεύουσας τη Ρωσίας, με κριτήρια ιδιαίτερα, που πατούν στην εξέλιξη του θεάτρου και στην θεατρική παράδοση της Ρωσίας.

Τρεις παραστάσεις, που είναι ήδη sold out, θα δουν οι Ελληνες θεατές στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού και στη Σκηνή Κοτοπούλη του REX και μέσα σ’ αυτές τις τρεις μέρες το ελληνικό κοινό «θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την τέχνη της θεατρικής σχολής της Αγίας Πετρούπολης».

City.Marriage 5
Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, στην Αγίου Κωνσταντίνου, το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο του Λενσοβιέτ Αγίας Πετρούπολης, θα παρουσιάζει την παράσταση «Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ», σε σκηνοθεσία Γιούρι Μπουτούσοφ, ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ρωσικού θεάτρου. Μια θλιβερή ιστορία για τη μοναξιά, την αναζήτηση της ευτυχίας, την αδυναμία να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Εναρξη, 6.30μ.μ. Διάρκεια 3 ώρες και 30 λεπτά με ένα διάλειμμα.

Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, στη Σκηνή Κοτοπούλου στο REX, σειρά έχει η παράσταση «Οι αδελφοί», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Οι αδελφοί Καραμάζοφ». Παρουσιάζεται από το Κρατικό Δραματικό Θέατρο της Αγίας Πετρούπολης «Πριγιούτ κομεντιάντα» σε σκηνοθεσία της 30χρονης Ευγκενία Σαφάνοβα. Μπροστά στους θεατές παρουσιάζεται ο εσωτερικός κόσμος των Καραμάζοφ και η φύση της συνείδησής τους. Στην παράσταση θα δούμε αποσπάσματα του κειμένου, συγκεντρωμένα σ’ ένα θεατρικό κολάζ, ενώ μια σειρά δευτερεύουσας πλοκής και ηρώων του μυθιστορήματος ξετυλίγεται πέρα από τα πλαίσια της ιστορίας. Κι αυτή η παράσταση ξεκινά στις 6.30 μ.μ., και διαρκεί 3 ώρες και 40 λεπτά με δύο διαλείμματα.

• Η «Θεατρική σεζόν της Αγίας Πετρούπολης» στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, με την παράσταση «Μάκβεθ», από το Κρατικό Θέατρο «Μπαλτίσκι ντομ» Αγίας Πετρούπολης, σε σκηνοθεσία του Λυκ Περσεβάλ. Ο «Μάκβεθ» για τον Περσεβάλ είναι ένα ξεκάθαρο δόγμα συμπεριφοράς μεταξύ του άντρα, της γυναίκας και της εξουσίας. Ο πόθος για την εξουσία γίνεται στην πραγματικότητα μια προσπάθεια αντικατάστασης, συμπλήρωσης αυτού του κενού, το οποίο σχηματίζεται όταν η σχέση έχει τελειώσει. Εναρξη 6.30μ.μ., διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

by V. Lupovskoy 1

Οικοδεσπότης ο Στάθης Λιβαθινός, που ως καλός γνώστης της ρωσικής γλώσσας κάποιες στιγμές βοηθούσε και στη μετάφραση, αλλά κυρίως, με αυτή την αφορμή ξεδίπλωσε μια ακόμη πτυχή του οράματός του για ένα Εθνικό Θέατρο: «Οτιδήποτε ανοίγει το θέατρό μας προς τα έξω μας αφορά. Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις επιλογές. Εχουμε να πάρουμε και να δώσουμε. Ελπίζω σε λίγα χρόνια να μπορούμε να δείξουμε κι εμείς τους δικούς μας αποφοίτους της Ακαδημίας Θεάτρου, στα θέατρα του κόσμου».

Οσο για τα κριτήρια που επιλέγονται τα έργα κάθε χρόνο στη Θεατρική Σεζόν της Αγίας Πετρούπολης, είναι πολύ συγκεκριμένα και βαδίζουν στους εξής άξονες: 1ον) να είναι έργα αντιπροσωπευτικά των Ρώσων κλασικών. 2ον) Τα θέατρα να έχουν πάρει κρατικά ή μεγάλα θεατρικά βραβεία της πόλης. 3ον) Να διακρίνεται το διαφορετικό είδος και ύφος στις παραστάσεις. 4ον) Να υπάρχουν διαφορετικές γενιές σκηνοθετών.

Και όπως είπαν οι Ρώσοι καλλιτέχνες, αυτές οι διαδρομές της Θεατρικής Σεζόν της Αγίας Πετρούπολης δεν είναι ποτέ τυχαίες. Γίνονται πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αφού θεωρείται ότι ένα τέτοιο γεγονός «εκπληρώνει τόσο πολιτιστική όσο και πολιτική αποστολή».

Και βεβαίως, η ρωσική εβδομάδα του Εθνικού Θεάτρου συμπληρώνεται, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με την επανάληψη στο Ηρώδειο της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» που χαρήκαμε το καλοκαίρι στην Επίδαυρο.

Το Φεστιβάλ «Θεατρική Σεζόν της Αγίας Πετρούπολης» πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πούσκιν

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b