MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι 10 καλύτερες ταινίες του καλοκαιριού

Ριμέικ, σίκουελ, επαναλήψεις … αυτές είναι κάποιες σίγουρες λύσεις για το μακρύ, καυτό και αβέβαιο εμπορικά καλοκαίρι – καθώς υπάρχουν αρκετά σημαντικά αθλητικά γεονότα (Euro, Ολυμπιακοί αγώνες, Μουντομπάσκετ κ.α.) – που ήδη διανύουμε. Τα γραφεία διανομής ετοίμασαν μεγάλους τίτλους και ηχηρά ονόματα στα έργα τους, που ευελπιστούν ότι θα βάλουν τελεία στο κάκιστο, από άποψης συγκομιδής εισιτηρίων, τελευταίο δίμηνο.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Εμείς επιλέξαμε 10 ταινίες που θεωρούμε ότι θα κάνουν τη διαφορά σε αυτό το διάστημα. Είτε επιλέξετε να τις δείτε σε θερινό είτε σε μούλτιπλεξ ελέω 3D και air condition, σας ευχόμαστε καλή απόλαυση…

1)Café Society
Y2c1y1HT0yo


H 47η ταινία του Woody Allen άνοιξε πριν από λίγες βδομάδες το 69ο φεστιβάλ των Καννών. Είναι η πρώτη φορά που ο κορυφαίος δημιουργός γυρίζει ταινία του σε ψηφιακό φορμά, ενώ μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στο… μισητό του Λος Άντζελες! Η ιστορία ενός νεαρού καλλιτέχνη από τη Νέα Υόρκη του 1930 που φτάνει στην Πόλη των Αγγέλων προς αναζήτηση της τύχης του, χρησιμεύει στον Άλεν για να φτιάξει άλλη μια τρυφερή κι ανθρώπινη ταινία με δεκάδες αναφορές. Η βιομηχανία του θεάματος, το αμερικανικό όνειρο, το άπιαστο του έρωτα, η νοσταλγία, η φιλοσοφική ενατένιση της ζωής, είναι κάποιες βασικές θεματικές του 80χρονου αμερικανοεβραίου δημιουργού που αναπτύσσονται με το χαρακτηριστικό μπρίο και την ενδεικτική «αφέλεια» του.

Η υπέροχη, νοσταλγική φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο είναι επίτευγμα από μόνη της, ενώ ο πρωταγωνιστής Jesse Eisenberg μιμείται τη νευρωτική περσόνα του Woody Allen με άνεση. Την παράσταση όμως κλέβουν οι δύο κυρίες του φιλμ: η πρωταγωνίστρια Kristen Stewart και η θαυμάσια Blake Lively («Το μυστικό της Ανταλάιν», «The town» αλλά και η σειρά «Gossip girl») που επιτέλους γνωρίζει την αναγνώριση που της αξίζει.
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Παίζουν: Jeannie Berlin, Steve Carell, Jesse Eisenberg, Blake Lively, Parker Posey, Kristen Stewart, Corey Stoll, Ken Stott
Πρεμιέρα: 25 Αυγούστου (Odeon)


2)Τζέισον Μπορν
LhdDe8tSc28

Η Αθήνα… πρωταγωνιστεί στην τελευταία περιπέτεια του υπερπράκτορα Τζέισον Μπορν, καθώς σε ένα σύντομο πέρασμα του από την πλατεία Συντάγματος που φλέγεται, διαφαίνονται ολοκάθαρα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης (κόκκινες σημαίες που ανεμίζουν, αντιμνημονιακά πανό, συγκρούσεις μεταξύ αντεξουσιαστών και διμοιριών των ΜΑΤ) και της κοινωνικής έκρηξης που… σιγοβράζει. Μην ξεγελαστείτε όμως: ο Matt Damon και η παρέα του δεν ήρθαν για γυρίσματα στην Ελλάδα (όπως συνέβη με την πρώτη ταινία του 2002 «Χωρίς ταυτότητα» που βάζει τους τίτλους τέλους στη Μύκονο) αλλά η ψηφιακή αναπαράσταση της φλεγόμενης Αθήνας οφείλεται σε αυθεντικό ντεκόρ της… Τενερίφης όπου έλαβε χώρα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων.

Κατά τα άλλα στην πέμπτη περιπέτεια του αμνησιακού ήρωα, ο πρωταγωνιστής των 3 πρώτων φιλμ, ο Matt Damon επιστρέφει στη θέση του καθώς κι ο σκηνοθέτης Paul Greengrass που είχε σκηνοθετήσει τη δεύτερη και την τρίτη ταινία της σειράς, μετατρέποντας απλώς σε μια παρένθεση και μόνο την «Κληρονομιά του Μπορν» του Tony Gilroy με τον Jeremy Renner στο ρόλο του Μπορν. Σε ρόλο έκπληξη η ανερχόμενη Alicia Vikander ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει και πάλι το ταλέντο της στα spy movies, ύστερα κι από την αξέχαστη εμφάνιση της στο «U.N.C.L.E.» το περασμένο καλοκαίρι.
Σκηνοθεσία: Paul Greengrass
Παίζουν: Matt Damon, Tommy Lee Jones Alicia Vikander, Julia Stiles
Πρεμιέρα: 1 Σεπτεμβρίου (U.I.P.)

3) Ψάχνοντας την Ντόρι
5qgxufoTaNU

Το 2003 με το «Ψάχνοντας το Νέμο» η Disney έκανε την υπέρβαση βάζοντας στο ξεκίνημα εκείνου του φιλμ το χαμό ενός γονιού (τη μαμά του Νέμο), σκηνή που έκανε πολλά πιτσιρίκια να κλάψουν στις αρχικές προβολές, με αποτέλεσμα να την «μαλακώσουν» στο μοντάζ ώστε να μην δείχνει τόσο επώδυνη. Δεκατρία χρόνια αργότερα, έφτασε η ώρα του σίκουελ, που όμως αντί του Νέμο ή του υπερπροστατευτικού πατέρα του Μάρλιν, έχει ως πρωταγωνίστρια την μπλε ξεχασιάρα Ντόρι.

Ως άλλος… Μπορν η Ντόρι θα αρχίσει να έχει αποσπασματικές εικόνες των γονιών της στο ξεχασιάρικο μυαλό της και μαζί με τους φίλους της, Μάρλιν και Νέμο, θα ξεκινήσει την περίπετεια αναζήτησης τους. Ο κινηματογραφικός χρόνος της ταινίας είναι μόλις λίγοι μήνες μετά από την εύρεση του μικρού Νέμο, και η πλοκή διαδραματίζεται στα ανοιχτά της Καλιφόρνια. Ο Άντριου Στάντον υπογράφει τη σκηνοθεσία όπως και στο βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερου animation φιλμ του 2003, ενώ το ρόλο της Ντόρι ερμηνεύει ξανά η Έλεν Ντι Τζένερις και η μεταγλωττισμένη φωνή ανήκει και πάλι στη Δήμητρα Παπαδοπούλου.
Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
Φωνές: Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Diane Keaton, Eugene Levy, Hayden Rolence
Πρεμιέρα: 1 Σεπτεμβρίου (Feelgood)

4) Ομάδα Αυτοκτονίας
rXh6KZfLHhU


Η ταινία που θα κάνει οριστικά star την υπέροχη Margot Robbie (η σύζυγος του Ντι Κάπριο στο «Λύκο της Γουόλ Στριτ») και αδιαμφισβήτητο mega star τον Jared Leto, που επιπλέον έχει και ένα Όσκαρ στο μανίκι του, παρακαταθήκη από την total gay μεταμόρφωση του στο «Dallas Buyers Club». Σε πολλές λίστες των περισσότερο αναμενόμενων ταινιών του 2016 κυριαρχεί σε περίοπτη θέση η «Ομάδα αυτοκτονίας». Ο Ντέιβιντ Αγιερ («Fury») σκηνοθετεί μια σπιντάτη, στυλίστικη, σχεδόν πανκ, υπερπεριπέτεια με «κακούς» ήρωες που φέρνει στο νου κλασικά φιλμ όπως τους “Warriors” του Γουόλτερ Χιλ και φιλοδοξεί να κάνει τρελά νούμερα στα ταμεία. Βγαλμένη από τις σελίδες της DC Comics η δημιουργία της Warner αφηγείται μια σκοτεινή ιστορία που ξεκινά από τη στιγμή που η κυβερνητική πράκτωρ Δρ. Αμάντα Γουόλερ (Βαϊόλα Ντέιβις) θα συγκεντρώσει την πιο επικίνδυνη ομάδα κακοποιών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να εργαστούν ως όπλα της αμερικάνικης κυβέρνησης στην καταπολέμηση του εχθρού. Μέλη της είναι ορισμένοι από τους πιο εικονικούς και επικίνδυνους ήρωες της DC Comics, μεταξύ των οποίων, ο Joker (απίστευτη και πάλι η μεταμόρφωση του Τζάρεντ Λέτο), o Deadshot (Γουίλ Σμιθ), o Captain Boomerang (Τζάι Κόρτνεϊ), η Harley Quinn (Μάργκοτ Ρόμπι), η Enchantress (Κάρα Ντελεβίν), o Rick Flagg (Τζόελ Κίναμαν) και ο Killer Croc (Άντεγουελ Ακινουόγιε-Αγκμπάτζε).
Σκηνοθεσία: David Ayer
Παίζουν: Margot Robbie, Cara Delevingne, Will Smith, Jared Leto, Viola Davis
Πρεμιέρα: 25 Αυγούστου (Tanweer)

5) Ghostbusters
A3PziqeRGR8

Την αλυσίδα των πρόσφατων μέτριων (έως και αποτυχημένων) διασκευών κλασικών ταινιών, φιλοδοξεί να σπάσει το ριμέικ των “Ghostbusters” και ο λόγος είναι… σοβαρός. Ποιος είναι αυτός; Η αλλαγή φύλου των πρωταγωνιστών! Θυμίζουμε πως στη θρυλική πρώτη ταινίας του 1984 του Ίβαν Ράιτμαν (κρατά ρόλο παραγωγού στο ριμέικ), οι Μπιλ Μάρεϊ, Χάρολντ Ράμις, Έρνι Χάντσον και Νταν Αϊκρόιντ ήταν οι διάσημοι «φαντασματοφάγοι» αλλά εδώ την επιχείρηση διευθύνουν γυναίκες και μάλιστα οι ανυπέρβλητες κωμικοί Kρίστεν Γουίγκ και Mελίσα ΜακΚάρθι μαζί με τις Κέιτ ΜακΚίνον και Λέσλι Τζόουνς – όλες τους με πετυχημένη παρουσία στο «Saturday Night Live». Οι δύο πρώτες υποδύονται τις Έριν και Άμπι αντίστοιχα, αποτυχημένες συγγραφείς ενός βιβλίου που υποστήριζε την ύπαρξη μεταφυσικών στοιχείων και για το οποίο χλευάστηκαν άγρια, που παίρνουν τώρα την εκδίκηση τους όταν φαντάσματα πολιορκούν το Μανχάταν.

Αν χρειάζεστε κι άλλες αποδείξεις για το δέλεαρ του πράγματος ας πούμε κι αυτό. Ο μοναδικός άνδρας που πρωταγωνιστεί στο φιλμ που σκηνοθέτησε ο Πολ Φιγκ («The spy») είναι ο Κρις Χέμσγουορθ, που υποδύεται τον… γραμματέα των θηλυκών Ghostbusters. Φυσικά, πέρασμα από την ταινία κάνουν κι όλοι οι «παλιοί» φαντασματοφάγοι (Μπιλ Μπιλ Μάρεϊ, Έρνι Χάντσον, Νταν Αϊκρόιντ) με την Σιγκούρνεϊ Γουίβερ φυσικά, πλην του σχετικά πρόσφατα αποθανόντα Χάρολντ Ράμις, που έφυγε από τη ζωή το 2014 στην ηλικία των 69 ετών.
Σκηνοθεσία: Paul Feig
Παίζουν: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon
Πρεμιέρα: 28 Ιουλίου (Feelgood)


6) A Bigger Splash
SRQioAYem3o

Ταινία που αποπνέει ερωτισμό, μυστήριο και σασπένς από τον ιταλό δημιουργό Luca Guadagnino που πριν από 7 χρόνια μας μάγεψε με το αριστουργηματικό «Είμαι ο έρωτας». Όπως και σε εκείνη την ταινία, συνεργάζεται εκ νέου με την Tilda Swinton, η οποία υποδύεται μια ροκ σταρ που απολαμβάνει πλέον την ξένοιαστη και κυρίως ήρεμη ζωή της (μακριά από ξέφρενα πάρτι, ουσίες κλπ) στο πλευρό του αγαπημένου της Matthias Schonaerts. Όταν όμως ένας παλιός φίλος της (Ralph Fiennes) εμφανίζεται μετά από απουσία πολλών χρόνων στη βίλα της στη Σικελία, τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή.

Υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό είναι και η 22χρονη σέξι κόρη του παλιόφιλου (η Dakota Johnson σε μεγάλη φόρμα) που κυκλοφορεί συνέχεια ημίγυμνη στη βίλα! Αν υπάρχει μια ταινία που ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη με την εποχή αυτή δεν είναι άλλη από το υπέρ το δέον σέξι «A Bigger Splash». Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ: το φιλμ είναι μια εικαστική τελειότητα, ένα κράμα αισθήσεων και απολαύσεων και επιπλέον διαθέτει ερμηνείες πολλών μεγατόνων.
Σκηνοθεσία: Luca Guadagnino
Παίζουν: Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Matthias Schonaerts, Dakota Johnson.
Πρεμιέρα: 4 Αυγούστου (Seven/ Spentzos)

7) Μπάτε, σκύλοι, αλέστε!
AiqaV9a1NOU

Μένοντας σε μια πολυκατοικία του Μανχάταν, η ζωή του κατοικίδιου σκύλου Μαξ αναποδογυρίζει, όταν ο ιδιοκτήτης του φέρνει στο σπίτι ένα αδέσποτο με το όνομα Δούκας. Την ίδια ώρα που οι Μαξ και Δούκας, θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους για να μπορέσουν να ζήσουν ήσυχα κι αγαπημένα, ένα φαινομενικά αξιολάτρευτο λευκό λαγουδάκι με το όνομα «Χιονοστιβάδας», οργανώνει ένα στρατό εγκαταλελειμμένων κατοικιδίων με σκοπό να εκδικηθεί τα χαρούμενα κατοικίδια ζώα και τους ιδιοκτήτες τους…

Από την πρώτη φορά που είδαμε το τρέιλερ του «The secret life of pets» χτυπιόμασταν από τα γέλια. Ok, το εύρημα της ομιλίας των ζώων το έδωσε αριστουργηματικά ο George Miller – ναι, ο ίδιος που έκανε το «Mad Max»- στο «Babe» (κυρίως στο δεύτερο μέρος με τις περιπέτειες του Babe στη μεγάλη πόλη)- αλλά εδώ το κωμικό στοιχείο δείχνει να απογειώνεται. Πρόκειται για ένα 3D computer animated παιδικό φιλμ από τους δημιουργούς του «Εγώ ο απαισιότατος» που δείχνει να πηγαίνει το κωμικό προβληματισμό του ένα βήμα πιο πέρα, ποντάροντας στην ανθρώπινη συμπεριφορά των ζώων-ηρώων του και τη ματαιόδοξη φύση κάποιων εκ των πρωταγωνιστών του. Είναι προφανές ότι οι ενήλικες θεατές θα το απολαύσουν περισσότερο ακόμη κι από τους ανήλικους … συνοδούς τους.
Σκηνοθεσία: Chris Renaud, Yarrow Cheney
Φωνές: Lake Bell, Louis C.K., Eric Stonestreet, Kevin Hart.
Πρεμιέρα: 18 Αυγούστου (U.I.P.)

8) Πριν έρθεις εσύ
T0MmkG_nG1U

Βασισμένη στο βραβευμένο best seller της Τζότζο Μόις, το «Πριν Έρθεις Εσύ» είναι μια μικρή ταινία που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση όταν βρέθηκε αναπάντεχα στη λίστα του Twitter με τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του καλοκαιριού, πίσω μόνο από την «Ομάδα αυτοκτονίας», το «Ψάχνοντας τη Ντόρι» και τους «Ghostbusters» και πιο πάνω από πασίγνωστα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ. Ποιος είναι όμως ο λόγος που μια άγνωστη ρομαντική κομεντί έγινε τόσο… διάσημη;

Ούτε το όνομα της άγνωστης βρετανής σκηνοθέτιδος φυσικά (είναι η πρώτη ταινία της Thea Sharrock που ασχολείται κυρίως με θεατρικές παραγωγές), ούτε η υπόθεση που αφορά στη ζωή της 26χρονης Λου που αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός πλούσιου νεαρού τραπεζίτη που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είναι ικανοί «κράχτες» για να δώσουν τόσο… ύψος σε μια τέτοια ταινία. Ο λόγος φυσικά είναι η παρουσία της Emilia Clarke: η πρωταγωνίστρια του «Game of Thrones» διαθέτει τη λάμψη μιας αυθεντικής σταρ. Μιας σταρ που μπορεί να κουβαλήσει στις πλάτες της ακόμη και μια μικρή ταινία, φτάνοντας την ως τα πέρατα του κόσμου και την κορυφή του Twitter.
Σκηνοθεσία: Thea Sharrock
Παίζουν: Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer, Charles Dance
Πρεμιέρα: 4 Αυγούστου (Tanweer)

9) Σε ρηχά νερά
EgdxIlSuB70


Καλοκαίρι χωρίς θρίλερ είναι σαν αστακομακαρονάδα χωρίς αστακό! Το “The Shallows” της Sony μοιάζει να είναι η κατάλληλη πρόταση για ανατριχίλες κάτω από το γιασεμί, με μια ιστορία που θυμίζει μεν «Jaws» αλλά έχει και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Η θερινή ραστώνη και η ξενοιασιά πάνε περίπατο για τη σέρφερ Νάνσυ (Blake Lively) όταν στην ειδυλλιακή παραλία «Παράδειος» της Αυστραλίας που επιλέγει να πάει να ασκηθεί, δέχεται την επίθεση ενός τεράστιου καρχαρία.

Τραυματισμένη και καθηλωμένη σε ένα βράχο που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτή, ζει ένα πραγματικό θρίλερ επιβίωσης. Κι αν η ιστορία σας φαίνεται κάπως παρωχημένη ή περιορισμένη στα στενά πλαίσια της βραχονησίδας 2χ3 που βρίσκεται σκαρφαλωμένη η Lively, να σας πούμε ότι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία είναι ο ισπανός Jaume Collet-Serra, ο δημιουργός του υπέροχα φοβιστικού «Ορφανοτροφείο»!
Σκηνοθεσία: Jaume Collet-Serra
Παίζουν: Blake Lively,Οscar Jaenada, Brett Cullen, Sedona Legge.
Πρεμιέρα: 21 Ιουλίου (Feelgood)

10) Ημέρα Ανεξαρτησίας 2: Νέα Απειλή
nqS-qYDtkS4

To 1996 o Roland Emmerich έκανε ένα φανταχτερό μπλοκμπάστερ που ξανάκανε μεμιάς σινε-μόδα τους εξωγήινους, την ταινία καταστροφής και τον μπανάλ πατριωτισμό των αμερικανών μέσα από σκηνές απείρου κάλους. Έκτοτε ο γερμανός δημιουργός πηγαινοερχόταν μεταξύ χολιγουντιανών παραγγελιών («2012», «Γκοτζίλα») και πιο προσωπικών πρότζεκτς (ο σαιξπηρικός «Ανώνυμος» αξίζει την προσοχή σας) αλλά για να ακούσει την περίπτωση ενός σίκουελ του «Independence Day» ούτε κουβέντα. Φαίνεται όμως πως έφτασε ο καιρός να ωριμάσει η ιδέα μέσα του και να πει το ναι στη 20th Century Fox για τη συνέχεια της ταινίας που έχει ως στόρι μια διαφαινόμενη απειλή παγκόσμιας καταστροφής –τι άλλο;- που δεν έχει προηγούμενο.

Χρησιμοποιώντας εξωγήινη τεχνολογία, τα έθνη της Γης έχουν συνεργαστεί σε ένα τεράστιο αμυντικό πρόγραμμα για να προστατεύσουν τον πλανήτη, όμως τίποτα δεν μπορεί να τα προετοιμάσει για την προχωρημένη και χωρίς προηγούμενο δύναμη των εξωγήινων που επανέρχονται για την τελική μάχη. Φυσικά η ευφυΐα και το θάρρος μερικών γενναίων ανδρών και γυναικών είναι οι μόνη ελπίδα για να σωθεί η Γη από τον όλεθρο. Ο Will Smith μπορεί να απουσιάζει αλλά το βαρύ όπλο του σκηνοθέτη (ο Bill Pullman ως πρόεδρος Γουίτμορ) δηλώνει ξανά παρών.
Σκηνοθεσία: Roland Emmerich
Παίζουν: Maika Monroe, Joey King, Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman.
Πρεμιέρα: 23 Ιουνίου (Odeon)

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b