MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
02
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Αγών μου του Χίτλερ από τους Rimini Protokoll στη Στέγη

Το πόνημα του Αδόλφου Χίτλερ με τη ματιά της ανατρεπτικής ομάδας Rimini Protokoll, η οποία καταπιάνεται με το πιο καταραμένο βιβλίο του 20ου αιώνα, παρουσιάζεται 21 με 24 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Τι δουλειά έχoυν ένας δικηγόρος, ένας συντηρητής παλιών χειρογράφων, ένας τυφλός μουσικός παραγωγός, ένας hip-hop / metalcore καλλιτέχνης και ένας εθνολόγος με το Mein Kampf στα χέρια στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης;

Ένα αποκαλυπτικό, ριζοσπαστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ για το διαβόητο βιβλίο, από την κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοποριακή ομάδα.

Μόνο οι Rimini Protokoll, οι πολυβραβευμένοι ντοκιμενταριστές του ευρωπαϊκού θεάτρου, που έχουν κατά καιρούς φέρει στη σκηνή τους άνεργους Αιγύπτιους μουεζίνηδες ή τους σύγχρονους Αθηναίους «Προμηθείς», θα τολμούσαν να καταπιαστούν με ένα βιβλίο τόσο διαβόητο όσο το Mein Kampf (Ο Αγών μου, 1925-26).

o agon mou xitler stegi3

Είναι, πράγματι, Ο Αγών μου ένα ανάγνωσμα επικίνδυνο και προπαγανδιστικό ή, μήπως, πρόκειται τελικά για ένα συνονθύλευμα κοινοτοπιών και παρανοϊκών ιδεολογημάτων; Τι διασφαλίζει η συμβολική απαγόρευση της επανέκδοσής του, τη στιγμή που σημειώνει ρεκόρ αναγνωσιμότητας ως e-book στο Ίντερνετ; Ποια είναι η ιστορική, πολιτική και λογοτεχνική του αξία; Τι τροφοδοτεί το «μύθο» του εδώ και ενενήντα ένα χρόνια;

Τι, τέλος πάντων, λέει σε αυτό ο Χίτλερ;
Τέτοια ερωτήματα θέτει σε δημόσια διαβούλευση η ρηξικέλευθη παράσταση της ομάδας που εδώ και δεκαπέντε χρόνια επαναπροσδιορίζει το είδος του θεάτρου ντοκουμέντου. Κι όλα αυτά, την περίοδο που σχεδιάζεται, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, κάτι που απαγορευόταν στη Γερμανία από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μέχρι πρότινος: η επανέκδοση του Mein Kampf.

o agon mou xitler stegi2

Το πιο καταραμένο μπεστ-σέλλερ του 20ού αιώνα, το δίτομο συγγραφικό πόνημα του Αδόλφου Χίτλερ, αυτός ο συνδυασμός αυτοβιογραφίας και πολιτικού μανιφέστου που έμελλε να γίνει η «Βίβλος» του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, αποτελεί το εκρηκτικό υλικό με το οποίο οι Rimini Protokoll επανέρχονται στη Στέγη, δύο χρόνια μετά το συναρπαστικό Situation Rooms, το ζωντανό videogame-installation για το εμπόριο όπλων.

Πιστοί στους όρους ενός «θεάτρου της πραγματικότητας», οι Rimini Protokoll, αντί για επαγγελματίες ηθοποιούς, επιστρατεύουν ένα θίασο από «ειδικούς» επί του θέματος: ιστορικούς και νομικούς ειδικευμένους στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έναν συντηρητή παλιών χειρογράφων, έναν εκ γενετής τυφλό μουσικό παραγωγό, έναν Ισραηλινό δικηγόρο και έναν Τούρκο hip-hop / metalcore καλλιτέχνη και εθνολόγο.

Περισσότερα από Φεστιβάλ
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
1ο Greek Fashion Festival: Η ελληνική μόδα συναντά τον πολιτισμό σε μια διήμερη γιορτή στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
The Chios Festival 2025: Ιστορία, πολιτισμός και εξωστρέφεια στο φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Art & Culture
Οι Seeds ρίχνουν σπόρους παραδοσιακής μουσικής στη Μικρή Επίδαυρο
Μουσικά Νέα
Roads Festival 2025: Ένα τριήμερο για τη μουσική χωρίς σύνορα στο Θέατρο Πέτρας
Μουσικά Νέα
To Ametric Festival για 5η χρονιά στην Παλιά Πόλη των Χανίων – Το πλήρες πρόγραμμα
Cine News
10o Beyond Borders: Το ελληνικό βλέμμα στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου
Εκδηλώσεις
9ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ένα μουσικό ταξίδι από τον μεσαίωνα στην pop και την avant-garde
Φεστιβάλ
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου φωτίζει το δημιουργικό χάος με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα
Μουσικά Νέα
Η 8η Λελέκιος Φιέστα επιστρέφει στο Ναύπλιο, με το πιο δυνατό line up
Εκδηλώσεις
Μελωδίες παγκόσμιας εμβέλειας στη Χάλκη: Το 4ο Φεστιβάλ Μουσικής τιμά τους Θεοδωράκη και Χατζιδάκι
Φεστιβάλ
Amvrakia Music Festival 2.0 – Ένα μουσικό τριήμερο στη μαγική λίμνη Αμβρακία
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Δελφών «To Λάλον Ύδωρ» 2025: Δύο μουσικές βραδιές αφιερωμένες στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική