MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

17o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: 6 “διαμαντάκια” που αξίζει να δείτε!

Από τις 7 έως τις 13 Απριλίου, η Αθήνα φοράει τα καλά (…και γαλλικά) της. Στους κινηματογράφους Δαναός και Έμπασσυ καθώς και στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, θα φιλοξενηθούν οι ταινίες της, παραδοσιακά ανοιξιάτικης, κινηματογραφικής γιορτής που φέτος σβήνει τα 17 κεράκια.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Στόχος των διοργανωτών είναι να παρουσιαστεί μια μεγάλη και πλούσια ποικιλία αντιπροσωπευτικών ταινιών από την πρόσφατη γαλλική και γαλλόφωνη παραγωγή.

Η επιτυχία του εγχειρήματος εξασφαλίζεται μέσω της προσέγγισης των συστατικών στοιχείων μιας ποικιλομορφίας που προκύπτει μέσα από διαφορετικές χώρες, είδη, στυλ και θεματολογίες. Οι ταινίες του φετινού προγράμματος μας ταξιδεύουν στο Βέλγιο, τον Καναδά, το Μαρόκο, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ελβετία και την Τυνησία.

Στις καινοτομίες της νέας διοργάνωσης ανήκει και η «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ Animasyros, αφού θα παρουσιαστούν ταινίες για διάφορες κατηγορίες θεατών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο αναπτυσσόμενος τομέας της κινηματογραφικής δημιουργίας δεν απευθύνεται μόνο στους νέους ηλικιακά θεατές.

Ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης αποτελεί το «Σινε-κονσέρτο» όπου ο πειραματικός κινηματογράφος έχει την τιμητική του: το ESCHATON, μια δημιουργία με φόντο την προφητεία για το τέλος του κόσμου θα μας λικνίσει στον ρυθμό της μουσικής του Πάνου Αλεξιάδη σε ζωντανή εκτέλεση τη Δευτέρα 11/4 (8.30 μ.μ. ) στο αμφιθέατρο του IFA.

Στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ θα βρεθούν το κείμενο και η εικόνα, σε μια ειδική θεματική ενότητα αφιερωμένη στη μεταφορά κλασικών έργων της γαλλικής λογοτεχνίας στην οθόνη, ενώ δεν θα λείψουν τα masterclasses, τα πάρτι και άλλα σημαντικά events από την τρικολόρ γιορτή της Αθήνας που θα μεταφερθεί και στην Θεσσαλονίκη την ερχόμενη βδομάδα 14-20 Απριλίου.

Στη λίστα του καταλόγου με τις ταινίες ξεχωρίσαμε κάποια διαμαντάκια που αξίζουν την προσοχή σας:

Maryland (Γαλλία- Βέλγιο 2015)

Θρίλερ σε σκηνοθεσία Alice Winocour που συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών 2015 στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Αφορά στην επιστροφή ενός στρατιώτη από το Αφγανιστάν, του Vincent, που υποφέρει από μετατραυματικό στρες κι έχει αναλάβει τη φύλαξη της Jessie, της γυναίκας ενός πλούσιου λιβανέζου επιχειρηματία. Στην έπαυλη του πλούσιου αφεντικού του, το «Maryland», ο ήρωας θα νιώσει έντονη έλξη για τη γοητευτική γυναίκα. Πρωταγωνιστεί το πιο σέξι ζευγάρι του φεστιβάλ, οι Matthias Schoenaerts και Diane Kruger.

Mon Roi/ Ο βασιλιάς μου (Γαλλία 2015)
mon-roi

Ένα παράξενο αισθηματικό δράμα σε σκηνοθεσία Maïwenn που βρισκόταν στις υποψήφιες για Χρυσό Φοίνικα ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού των Κανών το 2015, ενώ η πρωταγωνίστρια Emmanuelle Bercot κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην Κρουαζέτ. Ακόμη το φιλμ είχε 8 υποψηφιότητες στα βραβεία César 2016, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας, α΄ γυναικείου και α΄ αντρικού ρόλου για τον δημοφιλή Vincent Cassel. Η ιστορία έχει ως εξής: Η Tony μπαίνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης έπειτα από άσχημο ατύχημα στο σκι. Ενώ νιώθει εξαρτημένη από το ιατρικό προσωπικό και τα παυσίπονα, ανακαλεί στη μνήμη της τη θυελλώδη ιστορία που έζησε με τον Georgio και τα γεγονότα που την οδήγησαν σε αυτή την «πτώση»… Είναι το φιλμ της τελετής έναρξης που έχει εξασφαλίσει ήδη διανομή στη χώρα μας.

Η δικιά μας οικογένεια (Γαλλία- 2015)

Κωμωδία του Jean-Paul Rappeneau που περιγράφει την ιστορία ενός άντρα, του Jérôme που μένει στη Σαγκάη και κάποια στιγμή ταξιδεύει στο Παρίσι, για να βρεθεί στο κέντρο μιας ενδοοικογενειακής διαμάχης που έχει ξεσπάσει γύρω από το οικογενειακό του σπίτι. Γνωστές καταστάσεις θα πείτε (και πολύ σωστά) που πίσω από τη δραματική βιτρίνα τους κρύβουν πολύ γελιό. Πρωταγωνιστούν ο υπέροχος Mathieu Amalric και οι Karin Viard, Gilles Lellouche, Nicole Garcia.

Valley of love (Γαλλία- Βέλγιο 2015)
VALLEY_OF_LOVE

Δράμα σε σκηνοθεσία Guillaume Nicloux. Η Isabelle και ο Gérard έχουν να ιδωθούν πολλά χρόνια. Πηγαίνουν σε μια παράξενη συνάντηση στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, απαντώντας σε μια πρόσκληση του γιου τους, του φωτογράφου Michael, που έλαβαν μετά την αυτοκτονία του, έξι μήνες πριν. Παρόλο που η κατάσταση είναι παράλογη, αποφασίζουν να ακολουθήσουν την πορεία της μύησης που είχε φανταστεί ο Michael… Όταν σε ένα φιλμ πρωταγωνιστούν τα σύγχρονα ιερά τέρατα του γαλλικού σινεμά, όπως οι Isabelle Huppert και Gérard Depardieu, τα πολλά λόγια είναι φτώχια.

Aferim (Ρουμανία- 2015)
aferim

Η Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2015 αφηγείται μια μυστηριώδη ιστορία.Το 1835 ένας αστυνομικός και ο γιος του διασχίζουν τη ρουμανική ύπαιθρο, αναζητώντας έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται πως πλάνεψε τη γυναίκα του τοπικού άρχοντα. Ένας δημόσιος υπάλληλος με υπερβολικό ζήλο, που θυμίζει σερίφη βγαλμένο από οπερέτα, οργώνει με το άλογό του τα άγρια Βαλκάνια και δεν χάνει ευκαιρία να μαθαίνει στο βλαστάρι του το νόημα της ζωής. Ταινία μεγάλης πνοής, από τις κορυφαίες του ρουμανικού κινηματογράφου της τελευταίας 10ετίας, σε σκηνοθεσία Radu Jude

Μαμά γύρισα (Γαλλία- 2016)

Η ταινία της τελετής λήξης σε σκηνοθεσία Éric Lavaine είναι μια καθρόαιμη κωμωδία που πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Η πλοκή κινείται γύρω από την αγάπη που έχουμε για την οικογένεια μας αλλά και από τις δυσκολίες που έχει η στενή, καθημερινή επαφή μαζί τους. Η Stéphanie θα βιώσει αυτή την έντονη εμπειρία, αρχικά αντιμέτωπη με μια στοργική μα φορτική μητέρα και έπειτα με τα αδέλφια της, που βγάζουν όλη τη μνησικακία τους για παλιές υποθέσεις. Η οικογένεια δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε εχθρικό έδαφος, σπαρμένο με απρόσμενες παγίδες και γεμάτο μυστικά! Πρωταγωνιστούν οι Alexandra Lamy, Josiane Balasko, Mathilde Seigner.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ 

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b