MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μήνας γιορτινός ο Μάρτιος, και το Μέγαρο βάζει τις μάσκες του, προμηθεύεται κομφετί, σερπαντίνες και γιρλάντες και μας περιμένει στον νέο αποκριάτικο κύκλο εκδηλώσεων που εγκαινιάζεται με μία συναυλία και ένα παιδικό αποκριάτικο πάρτι.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Την Κυριακή 6 Μαρτίου, τρία βραβευμένα χορωδιακά σύνολα, η Παιδική Χορωδία Rosarte, η Παιδική Χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας και η Παιδική-Νεανική Χορωδία της «Πολυφωνικής Πάτρας» τραγουδούν για έναν καλύτερο κόσμο. Μετά τη συναυλία διοργανώνεται αποκριάτικο πάρτι για όλα τα παιδιά, με πολλές εκπλήξεις και παιχνίδι στο Φουαγιέ των Μουσών!

camerata megaro apokries 2016

Πέντε μέρες αργότερα (11/3), πάντα στο πνεύμα της Αποκριάς, πραγματοποιείται μια συναυλία-έκπληξη: ένα μπαλ μασκέ αλλιώτικο από τα άλλα, με την Καμεράτα επί σκηνής σ’ ένα πρόγραμμα με τσιγγάνικες μελωδίες και πασίγνωστες επιτυχίες από την οπερέτα. Ορχήστρα και κοινό καλούνται να προσέλθουν με αποκριάτικη μεταμφίεση, καθώς θα ακολουθήσει πάρτι και χορός ώς το πρωί με μουσικές επιλογές dj.

Κορωνίδα του προγράμματος Μαρτίου αποτελεί η παρουσία του δημοφιλούς συνθέτη του μινιμαλισμού Μάικλ Νάιμαν [Michael Nyman] και της Michael Nyman Band (5/3), της ιστορικής του μπάντας, που μετρά πλέον 40 χρόνια ζωής. Η συναυλία «The Baroque Project» περιλαμβάνει κινηματογραφική μουσική του Νάιμαν, εμπνευσμένη από το Μπαρόκ.

russell maliphant megaro apokries 2016

Με αφορμή μία επέτειο, ο Ράσελ Μάλιφαντ [Russell Maliphant] επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη νέα του παράσταση με τίτλο Conceal | Reveal (19 & 20/3). Ο διάσημος χορευτής και πρωτοπόρος χορογράφος, Russell Maliphant κλείνει φέτος 20 χρόνια δικής του δημιουργικής πορείας αλλά και συνεργασίας με τον «συν-χορογράφο» του, τον φωτιστή Μάικλ Χαλς [Michael Hulls].

«Εδώ είναι… του Ρασούλη» (2/3) τιτλοφορείται η εκδήλωση που αποδίδει φόρο τιμής στον πολυπράγμονα Μανώλη Ρασούλη. Στιχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής, συγγραφέας και γενικότερα ένας στοχαστής της ζωής, ο Μανώλης Ρασούλης χάρισε μερικούς από τους πιο συγκλονιστικούς στίχους του σε πολλά από τα γνωστότερα τραγούδια του ελληνικού τραγουδιού. Με αφορμή τα πέντε χρόνια απουσίας του, φίλοι, συνεργάτες αλλά και καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από το έργο και την προσωπικότητά του, θα τον φέρουν ξανά κοντά μας μέσα από μια παράσταση γεμάτη από τα τραγούδια του, που θα συνοδεύεται από ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

arash ahmadinasab megaro apokries 2016

Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον στρέφεται στην παραδοσιακή μουσική και στο ιρανικό συγκρότημα Σαμπά (16/3), ένα βραβευμένο μουσικό σχήμα με πολυετή παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, που θα μας μυήσει στη λαϊκή παράδοση του Ιράν.

Μία μέρα μετά (17/3), μια ιδιότυπη και διασκεδαστική απογευματινή παράσταση με επίκεντρο τη σύντομη όπερα δωματίου του Λι Χόιμπαϊ [Lee Hoiby] «Bon appétit», θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Μια μουσική γαστριμαργική περιπέτεια εμπνευσμένη από την τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής της διεθνούς φήμης σεφ Τζούλια Τσάιλντ, στην οποία καταπιάνεται με την παρασκευή ενός παραδοσιακού γαλλικού κέικ σοκολάτας (gâteau au chocolat l’éminence Brune). Επί σκηνής ο ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος εκτελεί σε πραγματικό χρόνο τη συνταγή, ενώ η μέτζο σοπράνο Μαρία Βλαχοπούλου τραγουδά. Και όλα αυτά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ράγιας Τσακιρίδη.

Για το ανήσυχο και προβληματισμένο κοινό, το Μegaron Plus εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις Μαρτίου με μια επίκαιρη συζήτηση με τίτλο «Ήθος και Πολιτική» (2/3), μεταξύ των Καθηγητών, Θεοδόση Π. Τάσιου και Αριστείδη Ν. Χατζή. Στη συνέχεια το Megaron Plus σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science, τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science και το LSE Hellenic Observatory παρουσιάζει τη διάλεξη με θέμα: «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας: Τι μας διδάσκει η ιστορία του για το πρόσωπο του πολέμου σήμερα» (3/3).

christopher coker megaro apokries
Ο Christopher Coker [Κρίστοφερ Κόουκερ], καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE, θα εξηγήσει στο ακροατήριο γιατί ο Θουκυδίδης –ο πρώτος πολιτικός φιλόσοφος και ιστορικός του πολέμου– έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην κατανόηση των αιτίων των σημερινών συγκρούσεων. Σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής. Την εκδήλωση συντονίζει ο διευθυντής του Hellenic Observatory (Ελληνικό Παρατηρητήριο) και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, Δρ. Σπύρος Οικονομίδης. Συνεχίζεται και το μήνα Μάρτιο ο επιτυχημένος κύκλος μαθημάτων «Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο» (7/3) της Καθηγήτριας, Μαρίας Ευθυμίου σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Επίσης, με αμείωτο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τη δεύτερη διάλεξη της Σειράς διαλέξεων του Σωματείου Διάζωμα, που κάνει μεγάλο έργο όσον αφορά τη μελέτη και αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων. Ο λόγος για το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτιδών Θηβών(10/3) του νομού Μαγνησίας.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση-συνάντηση γνωριμίας με τον διακεκριμένο κινέζο ποιητή Τζίντι Ματζά [Jidi Majia] (10/3), ενώ στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» πραγματοποιείται διάλεξη με θέμα «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη» (15/3).

Το Megaron Plus ολοκληρώνεται για τον Μάρτιο με ένα απολύτως ελληνικό θέμα, ένα διήμερο διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής».(19/3)

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b