MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Status Update: Ίρις Καραγιάν, χορεύτρια – χορογράφος

Ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας «ΖHTA». Βραβευμένη στο New Europe Festival της Πράγας. Διδάσκει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

author-image Στέλλα Χαραμή

Έχω πάντα την ανάγκη επινόησης μιας συνθήκης πάνω στην οποία θα χτίσω την χορογραφία. Με απασχολεί η ανθρώπινη φύση, η κατανόησή της και ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτεί κάθε φορά την χορογραφική μου πρόθεση. Το σώμα, ο χρόνος και ο χώρος, ο τρόπος με τον οποίο μέσα από την σύνθεση και επεξεργασία αυτών των υλικών μπορώ να θέσω κάποιο ερώτημα στον εαυτό μου και να με οδηγήσει στο να δημιουργήσω ένα φανταστικό «σενάριο» με το οποίο θα καταπιαστώ, μια προβληματική που με βάζει σε κατάσταση εγρήγορσης. Ο τρόπος που εξελίσσεται η κίνηση, η καθαρότητα στην πρόθεσή της την ώρα της επιτέλεσης της. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η χορογραφική πρακτική και πώς μπορεί να αποτελέσει μια αυτόνομη γλώσσα, προσφέροντας τα εργαλεία στον θεατή, μέσα από την κατασκευή του έργου, να την κατανοήσει. Η έρευνα μιας ιδέας σε βάθος και η μετεξέλιξή της.

Θέλω να είμαι ανοιχτή γύρω από την θεώρηση μου για τον χορό. Και την ίδια ώρα, θέλω να είμαι ικανή να μετακινούμαι από αυτό που θεωρώ.

iris karayan Alaska1

Στην «ΑLASKA» η αρχική ιδέα μου ήταν να δουλέψω με πέντε σώματα σε επαφή και στον σχεδιασμό της κίνησής τους στις επιφάνειες που προκύπτουν. Να κατανοήσω πώς μπορεί να λειτουργήσει η κίνηση του συνόλου, μιας κατασκευής που αποτελείται από πέντε μέρη. Να δουλέψω με τον περιορισμό στο χώρο και να ερευνήσω τις δυνατότητες που προσφέρει για την προσέγγιση της εικόνας σε κίνηση. Η διαρκής επαφή κατεύθυνε την προσοχή των χορευτών και την δική μου από την θέση του παρατηρητή, σε μια μικρο-χορογραφία. Δουλεύουμε με την δυνατότητα της παρατήρησης κάθε κίνησης, την διαδρομή της στο σώμα του άλλου, και το αποτέλεσμα που δημιουργεί στο χώρο.

Δεν πολυπιστεύω στην τύχη. Φυσικά υπάρχουν οι συγκυρίες και μάλλον ο κατάλληλος χρόνος για τα πράγματα. Έχω μια πορεία που σχετίζεται άμεσα με τα ελληνικά δεδομένα, το σύστημα και την υποδομή που υπάρχει στην Ελλάδα. Και σε κάποιες περιπτώσεις με ευρωπαϊκά συστήματα ή δίκτυα. Γενικά, η πορεία είναι αποτέλεσμα επιμονής, επεξεργασίας και δουλειάς ενός συνόλου που συμμετέχει στο κάθε πρότζεκτ.

Δημιουργικά με έχει καθορίσει η απόφαση μου να κάνω ένα μεταπτυχιακό θεωρητικής φύσης που σχετιζόταν με την ανάλυση των παραστατικών τεχνών μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση. Ήταν κάτι που συνέβαλε στον τρόπο που σκέφτομαι. Άνοιξε τότε τους ορίζοντες της γνώσης και ταυτόχρονα τροφοδότησε την πρακτική μου.

Το σταθερό σημείο για μένα είναι η διαρκής κίνηση και εξέλιξη μέσα από την δουλειά μου.

Iris Karayan c Ioanna Chatziandreou 900x750

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b