MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

To Κορίτσι από τη Δανία: Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία

Στο «Κορίτσι από τη Δανία», η αληθινή ιστορία του εικαστικού Einar Wegener, συγκλονίζει. Ο Wegener ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που στις αρχές του 20ού αιώνα αποφάσισε να προβεί σε αλλαγή φύλου, κάτι αδιανόητο από ιατρικής και κοινωνικής άποψης για εκείνη την εποχή. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια των ιστορικών γεγονότων σε σχέση με την κινηματογραφική εκδοχή του Tom Hooper;

Ο Einar Wegener ως Lili Elbe (αριστερά) και ο Eddie Redmayne ο οποίος τον ερμηνεύει στην ταινία "Το κορίτσι από τη Δανία"
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο Einar Magnus Andreas Wegener γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1882 στο Vejle της Δανίας. Ζει ήρεμα και χωρίς ιδιαίτερες σκοτούρες στη μικρή γενέτειρα του, με το ταλέντο του στη ζωγραφική να ξεχωρίζει από νωρίς. Στην ηλικία των 22 ετών γνωρίζει στη Royal Danish Academy of Fine Arts της Κοπεγχάγης, τη 19χρονη συμφοιτήτρια του Gerda Gotllieb και παντρεύονται.

Κατά τη διάρκεια του ευτυχισμένου και ειδυλλιακού γάμου τους πετυχαίνουν να γίνουν κι οι δύο γνωστοί ζωγράφοι. Εκείνος απέκτησε τη φήμη του χάρη στα επιβλητικά τοπία που απεικόνιζε ενώ δούλευε κι ως σκηνογράφος στο θέατρο κι εκείνη κατάφερε να πείσει αρκετούς σημαντικούς άντρες της υψηλής κοινωνίας να ποζάρουν για χάρη της, χτίζοντας τη διαρκώς ανερχόμενη φήμη της στα νατουραλιστικά πορτρέτα της.

Einar Wegener
Η Gerda Gotllieb και ο Einar Wegener το 1924

Αργότερα όταν θα μετακομίσουν στο Παρίσι, η Gerda θα ζήσει την πιο λαμπερή περίοδο της και θα αποκτήσει μεγάλη φήμη ως πορτρετίστα των περιοδικών «Vogue» και «La Vie Parisienne». Την ίδια εποχή όμως ο Einar ζει τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση του αφού το alter ego του, η Lili Elbe που εμφανίστηκε απρόσμενα και κάπως σαν καπρίτσιο στην καθημερινότητα του ζευγαριού – μία μέρα αντικατέστησε ένα μοντέλο της Γκέρντα που δεν εμφανίστηκε και εκείνη τον παρότρυνε να φορέσει γυναικεία ρούχα ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της- έχει αρχίσει να αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

danish2
Ο ζωγράφος Einar Wegener πριν και μετά την αλλαγή φύλου.

Ο φακός του σκηνοθέτη περιγράφει με απόλυτη πειστικότητα τα παραπάνω γεγονότα και ειδικότερα στη σκηνή που για πρώτη φορά ο Einer ποζάρει ως γυναίκα στη σύντροφο του, η δουλειά του υποψήφιου για Όσκαρ Eddie Redmayne είναι σχεδόν συγκινητική. Την ίδια ώρα όμως ο έρωτας του ζευγαριού είναι ειλικρινής και… πικάντικος (τους βλέπουμε να κάνουν έρωτα με πάθος, ακόμη κι όταν η Gerda τον ντύνει με τα ρούχα της ή τον βάφει σαν να είναι η κούκλα της), με τη σχέση τους να είναι χτισμένη πάνω στην αλληλοεκτίμηση και το σεβασμό – παρακολουθούμε τη διαρκή ενθάρρυνση της συζύγου του όταν εκείνη είναι ακόμη άγνωστη.

Επίσης δοσμένες με γούστο και χιούμορ είναι οι σκηνές όπου επιφανείς άντρες ποζάρουν για την Gerda. Βλοσυροί και αυστηροί εκείνοι, αδυνατούν να δεχτούν τις προσταγές μιας… γυναίκας («μην κουνιέσαι» τους λέει με απότομο και επιτακτικό ύφος η Gerda την οποία υποδύεται μοναδικά η επίσης υποψήφια για Όσκαρ σουηδέζα Alicia Vikander, και για να τους σοκάρει ακόμη περισσότερο τους λέει το εξής αμίμητο: «δεν έχεις συνηθίσει να σε κοιτάει με αυτό τον τρόπο μια γυναίκα, έτσι δεν είναι;»!

lilielbe
Lili Elbe

Από τη στιγμή όμως που η ιστορία μεταφέρεται στο… καμαρίνι της Lili κι εκείνη αποκτά το πάνω χέρι στη σχέση του ζευγαριού, (που πλέον μετρά αντίστροφα για το άδοξο φινάλε του παρότι αγαπιούνται ακόμη), η ταινία ακροβατεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός του σεναρίου, το οποίο χρησιμοποιεί 2-3 «ανατροπές» που διευκολύνουν την κινηματογραφική αίσθηση.

Το ταξίδι του ζευγαριού στο Παρίσι στην πραγματικότητα έγινε για να αποφύγουν το σκάνδαλο που μεγάλωνε στην τοπική κοινωνία αλλά στο φιλμ παρουσιάζεται ως μια επαγγελματική πρόταση που δέχεται η Gerda κι αδυνατεί να πει όχι, πιέζοντας τον Einar, που βιώνει ήδη τραυματικά τα τελευταία γεγονότα, να ταξιδέψει μαζί της μήπως κι αυτή η «απόδραση» τον βοηθήσει. Τούτη η παρεκτροπή από τα πραγματικά συμβάντα, εξυπηρετεί και το σεναριακό ιστό που θέλει τον παιδικό έρωτα του Einar να ζει στη γαλλική πρωτεύουσα ως γκαλερίστας και να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ζευγαριού, διαμορφώνοντας ένα είδος ερωτικού τριγώνου.

Claude and Lili Elbe 1928
Η Lili και ο μελλοντικός της αρραβωνιαστικός και έμπορος έργων τέχνης Claude Lejeune, το 1928

Στην πραγματικότητα η Lili ισχυροποίησε την παρουσία της στο πιο ανεχτικό και προοδευτικό περιβάλλον της Πόλης του Φωτός, με την Gerda να τη συστήσει ως «αδελφή του Einar». Εκεί μάλιστα ο Einar/ Lili γνωρίζει τη μεγάλη αποδοχή και παίρνει την κρίσιμη απόφαση να θέσει εαυτόν στα χέρια της επιστήμης, καθώς αδυνατεί να ζήσει άλλο μέσα στο αντρικό σώμα του.

Το Μάιο του 1930 πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση για να ακολουθήσουν άλλες τρεις στους επόμενους 14 μήνες. Την περίοδο αυτή σταματάει να ζωγραφίζει αφού «αυτή είναι μια ιδιότητα του Einar». Κάπως έτσι γεννήθηκε η Lili Elbe, η πρώτη τρανσέξουαλ με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να ζήσει έναν τελευταίο μεγάλο έρωτα με τον έμπορο έργων τέχνης Claude Lejeune, κάτι που δεν δείχνει η ταινία.

danish3
Η Alicia Vikander και ο Eddie Redmayne στην ταινία “Το Κορίτσι από τη Δανία” ερμηνεύοντας την Gerda Gotllieb και τη Lili Elbe αντίστοιχα

Όμως τον Σεπτέμβριο του 1931 πεθαίνει στη Δρέσδη. Αιτία ήταν η τελευταία, τολμηρή επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί -μεταμόσχευση μήτρας- η σοβαρότητα και η ιδιαιτερότητα της οποίας ίσως να υποτιμήθηκαν από τον χειρουργό της. Ήταν 49 χρονών και ελάχιστα είναι γνωστά για τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Αρκετό καιρό μετά από το θάνατο του/της είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες προσωπικές σημειώσεις, οι οποίες αργότερα θα αποτελέσουν υλικό για την αυτοβιογραφία της Lili Elbe που κυκλοφόρησε το 1933 με τίτλο «Ανδρας μέσα σε Γυναίκα». Σε αυτές αναφέρεται καθαρά η γνώμη του συγγραφέα για τους δύο εαυτούς του: «Είμαι ένας άντρας σταθερός και ανθεκτικός που μπορεί να αντέξει θύελλες. Όμως η Lili αν και επιπόλαιη ή ακόμη κι απερίσκεπτη, διαθέτει τόση δύναμη που δεν μπορώ να συνεχίσω να την αγνοώ…».

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b