MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
05
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η νέα θεατρική σεζόν στο θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου. Οι φωτογραφίες και τα λόγια του έχουν πλημμυρίσει από νωρίς το πρωί σελίδες εργατών και φίλων του θεάτρου στα social media. Κάποιοι πάλι φτάσαμε ως το θέατρο του, στην Οδό Κυκλάδων. Κι η αφορμή ήταν μια δήλωση ζωής, αν κι έχουν συμπληρωθεί 2.5 χρόνια από το «φευγιό» του Λευτέρη Βογιατζή.

author-image Στέλλα Χαραμή

Το θέατρο της Οδού Κυκλάδων άνοιξε σήμερα, παρουσιάζοντας για δεύτερη χρονιά (υπό το βάρος της απουσίας Βογιατζή) ολοκληρωμένο ρεπερτόριο. «Ο Λευτέρης θα προέτασσε την ανάγκη της καλλιτεχνικής δημιουργίας» δήλωσε η στενή συνεργάτης του Ειρήνη Λεβίδη, διερωτώμενη φωναχτά τι θα έκανε εκείνος στις παρούσες συνθήκες. «Αναλάβαμε την τεράστια ευθύνη να κρατήσουμε το θέατρο ανοιχτό, να συνεχίσουν να φιλοξενούνται εδώ παραγωγές αντάξιες της δουλειάς που έχει γίνει για τριάντα συναπτά έτη».

Ακολουθώντας λοιπόν, τα ίχνη αυτής της πορείας και προσκαλώντας ανθρώπους συνυφασμένους με το καλλιτεχνικό έργο του Λευτέρη Βογιατζή – όπως είναι η Αμαλία Μουτούση και ο Γιώργος Σκεύας – οργανώνεται ο προγραμματισμός του χειμώνα. Παρόλα αυτά, ο αμιγής θεατρικός χαρακτήρας του χώρου εμπλουτίζεται με μουσικές παραστάσεις «γεγονός που είναι σημαντικό αν σκεφτούμε πόσο επηρέασε την αισθητική αντίληψη του Λευτέρη η μουσική» παρατηρεί η κ. Λεβίδη δηλώνοντας πως ακόμα αναζητά την οριστική ταυτότητα για τη νέα εποχή της «Οδού Κυκλάδων». «Υποστηρίζουμε μια δουλειά διερευνητική. Ψάχνουμε τη φυσιογνωμία και το ρόλο του θεάτρου μέσα στη σημερινή πραγματικότητα, έχοντας για αξίες της λειτουργίας του, τον παλμό, την δημιουργικότητα, την πνευματικότητα».

Αισθητά περιορισμένος αναλογικά με τον περσινό προγραμματισμό (που στηρίχτηκε σε νέους δημιουργούς και νεοελληνικά κείμενα), το ρεπερτόριο της φετινής χρονιάς περιλαμβάνει έξι παραγωγές (συμπεριλαμβανομένου και των μουσικών) αφού σύμφωνα με την κ. Λεβίδη «οι παραστάσεις θέλουν χρόνο για να υπάρξουν και να μεταδοθούν από στόμα σε στόμα».

Σημαντικό ρόλο πάντως έχουν παίξει και τα οικονομικά προβλήματα, κοινά σχεδόν για κάθε θέατρο ρεπερτορίου της ελεύθερης αγοράς. Η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου ύψους 80.000 ευρώ, χάρη στην οποία καλύπτεται το ενοίκιο του θεάτρου για δύο χρόνια, δεν είναι αρκετή για να το συντηρήσουν γι’ αυτό και αναζητείται «μονιμότερη στήριξη». Τα, μέχρι τώρα, δεδομένα έχουν οδηγήσει κιόλας σε «μεγάλα αδιέξοδα» καθώς και σε καθυστερήσεις πληρωμών συνεργατών του θεάτρου μόλις στον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας του. Η Ειρήνη Λεβίδη πάντως, ακούγεται αποφασισμένη: «Οι χώροι στους οποίους εργάστηκαν σημαντικοί δημιουργοί δεν κλείνουν και δεν εγκαταλείπονται».

savopoulos

  • Έτσι, η εκκίνηση της φετινής χρονιάς ανήκει στο Διονύση Σαββόπουλο που για δύο βράδια θα ανατρέξει στα 50 χρόνια παρουσίας του στο τραγούδι, επιλέγοντας 22 χαρακτηριστικές στιγμές της. Όλα τα έσοδα δε, θα διατεθούν υπέρ των παιδιών των προσφύγων.
  • Η συνέχεια, θεατρική και ανήκει στη Μαρία Μαγκανάρη και τη «Φθινοπωρινή σονάτα» του Ιγκμαρ Μπέργκμαν με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κεχαγιόγλου.
  • Ο Θέμελης Γλυνάτσης ακροβατεί ανάμεσα στο θεατρικό και το μουσικό του εαυτό σκηνοθετώντας αφενός το βλάσφημο έργο του Οσκαρ Γουάιλντ «Σαλώμη» κι αφετέρου την όπερα του δωματίου του Χέντελ, «Αλτσίνα».
  • Επαναπατρισμός στο οικείο περιβάλλον της οδού Κυκλάδων για την Αμαλία Μουτούση και το Γιώργο Σκεύα, που συμπράττουν «από ανάγκη» – όπως χαρακτηριστικά τόνισαν και οι δύο – στο «Κουκλόσπιτο» του Ιψεν.
  • Επιστροφή στην σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή και για τον Περικλή Μουστάκη μετά το ρεσιτάλ του στον περσινό «Φαέθοντα». Φέτος, θα πρωταγωνιστήσει και θα σκηνοθετήσει την περφόρμανς «Οστέα ξηρά» βασισμένη στο όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ σε απόδοση του ποιητή Γιώργου Κοροπούλη.

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής” – Καλλιτεχνική Περίοδος 2015-2016 – Πρόγραμμα

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
«Αληθινή ιστορία»: Μια μουσική παράσταση για μικρούς και μεγάλους βασισμένη στο έργο του Λουκιανού
Θεατρικά Νέα
15ο Dance Days Chania: Ο σύγχρονος χορός πρωταγωνίστησε για μία ακόμη χρονιά στα Χανιά
Θεατρικά Νέα
Fool in the Full Moon: Ο Donald Kitt για ένα «ταξίδι φαντασίας» στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός: Οι 9 πρωτότυπες παραγωγές της εβδομάδας 4-11 Αυγούστου
Εκδηλώσεις
Μητέρα Αράχνη: Ένα εικαστικό-θεατρικό-μουσικό δρώμενο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Εκδηλώσεις
«Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» σε καλοκαιρινή περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα
Θεατρικά Νέα
«Χούγια ή Θάνατος»: Η Σοφία Μουτίδου σε καλοκαιρινό tour
Θεατρικά Νέα
Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα: Οι παραστάσεις συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο στο Θέατρο Άλσος
Θεατρικά Νέα
The Chios Festival 2025: Ιστορία, πολιτισμός και εξωστρέφεια στο φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Θεατρικά Νέα
Μπομπ Γουίλσον: Αντίο στον avant garde "αρχιτέκτονα" του φωτός
Θεατρικά Νέα
Οιδίπους: Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Οιδίπους του Γιάννη Χουβαρδά: Εξαντλήθηκαν μέσα σε 48ώρες τα 5.000 εισιτήρια του Ηρωδείου